25 listopada 2012

Strudel jabłkowo – serowy


Strudel to wspaniałe kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe popularne szczególnie w Austrii. Najczęściej jako nadzienia używa się jabłek lub wiśni. Najlepiej smakuje podane na ciepło, posypane cukrem pudrem lub podane z sosem waniliowym, bitą śmietaną, lodami:- ) Przygotowując to ciasto trzeba pamiętać, że sekretem dobrego strudla jest bardzo cienko rozwałkowane i rozciągnięte ciasto. Strudel przygotowany z jabłek, masy serowej z dodatkiem rodzynek i orzechów jest bardzo delikatny i soczysty, wymarzone ciasto na jesienno – zimowy  czas:- )

Jak zrobić strudel jabłkowo - serowy? 

Składniki na ciasto:
·       250 g maki
·       70 g roztopionego masła
·       1 jajko
·       1 żółtko
·       szczypta soli
·       łyżeczka oleju
·       ewentualnie trochę śmietany

Składniki nadzienia:
·       50 g masła
·       100 g cukru pudru
·       Szczypta soli
·       Skórka otarta z jednej cytryny
·       2 jaja
·       500 g twarożku śmietankowego
·       100 ml śmietany
·       1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
·       50 g rodzynków*
·       2 łyżki posiekanych orzechów włoskich**
·       500 g winnych jabłek
·       2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
·       40 g roztopionego masła
·       3 łyżki cukru pudru

*jeśli lubicie rodzynki można dodać ich nawet 100 g
**zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów laskowych

Z mąki, jaj, masła i soli wyrobić elastyczne ciasto (jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać łyżkę lub dwie śmietany). Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć podgrzaną miską i odstawić na 30 minut.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, solą i skórką cytryny na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka, potem twarożek, śmietanę, proszek budyniowy, rodzynki i orzechy, wszystko razem wymieszać. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki – skropić cytryną aby nie ściemniały.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Ciasto rozwałkować na bawełnianej ściereczce oprószonej mąką, rozciągnąć dłońmi na cienki placek. Na rozciągnięte ciasto wyłożyć masę serową i jabłka – lekko docisnąć. Ciasto zrolować wzdłuż szerszego boku, lekko unosząc ściereczkę. Formę o średnicy 28 cm (lub patelnię ze stalowymi uchwytami) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej strudel szwem do dołu, nadając mu kształt sierpa. Strudel posmarować roztopionym masłem i piec 45 – 50 minut, aż ładnie się zarumieni. Po wyjęcia z piekarnika ciasto oprószyć cukrem pudrem, podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego:- )





8 komentarzy :

  1. O ludzie! Jak takie cudo się robi! Jest przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie :)
    Chciałabym taki upiec, ale boję się, że mi nie wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować:) Nie taki strudel straszny jak go malują:)

      Usuń