31 października 2012

Przekąska ze szczura



Mała przekąską która sprawi, że wieczór halloweenowy będzie niesamowitym przeżyciem nie tylko dla dzieci:- ). Szczur na słodko niewątpliwie będzie najbardziej koszmarnym daniem na stole obok zielonych żab, strasznych dyni, oczu potworów, pająków… Tajemnicą niezwykłego smaku tego gryzonia są czarne ciastka Oreo.

30 października 2012

Muffiny zielone żaby



Coś słodkiego, coś zielonego, coś halloweenowego… Muffiny wyróżnia kolor, bardzo nienaturalny i niezachęcający do jedzenia. Za to zielone żaby bardzo przypadły synowi do gustu, oczywiście najchętniej zjadał oczy :- ) Zielone muffiny można przygotować z każdego ulubionego przepisu na jasne babeczki, dodając do masy odrobinę barwnika.

29 października 2012

Małe dynie na słono


My jesteśmy straszne zmory,
Bardzo groźne z nas upiory,
Jeśli nie chcesz się nas bać,
musisz nam cukierka dać.

Oczy potwora



Kolejna potrawa związana z Halloween. Proste składniki, odrobina barwników spożywczych  i efektowne danie gotowe. Piękne zielone oczy w sam raz na przekąskę:- ) Syn zachwycony, wcinał oczyska aż mu się uszy trzęsły. Myślę, że przepis można włączyć do menu niejadków nie tylko w czasie halloweenowych zabaw :- )

Pająki

Nie jestem wielką fanką Halloweenowych zwyczajów. Wszędzie jednak ścigają mnie dynie, potwory, duchy… Synek jak tylko zobaczy dynie mówi „Mamo kupmy dynię?”. Zadowolona odpowiadam, że oczywiście chętnie kupię, zrobimy pyszną zupę, a co na to mój pierworodny? „Co ty mamo, zrobimy potwora!”.  Zamieniam się więc w kreatywną rzeźbiarkę i tworzę z dyni  potwory, a kuchni… w kuchni tworzymy halloweenowe jedzenie.

28 października 2012

Tort Tęczowa Kraina


Tort Tęczowa Kraina upieczony na piąte urodziny miłośniczki My Little Pony:- ) Ciasto biszkoptowe, przełożone dwoma masami gruszkowymi. Warstwa gruszkowej frużeliny oraz masa na bazie bitej śmietany i musu gruszkowego. Delikatne ciasto idealne dla całej rodziny.

27 października 2012

Curry z kurczaka

Curry z kurczaka
Curry to rodzaj mięsnego ragoût w aromatycznym pikantnym sosie. Można je przyrządzić z wszystkiego: ryb, owoców morza, mięsa, warzyw. Istotą dania jest  oczywiście mieszanka przypraw i ziół, którą można sporządzić samemu lub kupić w postaci pasty lub proszku. W skład curry zazwyczaj wchodzą: kurkuma, imbir, pieprz, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili a także cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, szalotka. Najlepsze curry można znaleźć w sklepach z produktami orientalnymi, trzeba pamiętać, że  im lepszą mieszankę przypraw dodamy do naszej potrawy tym będzie ona smaczniejsza. Curry najlepiej przygotować dzień przed podaniem bo wówczas mięso dobrze przesiąknie aromatem przypraw. A ponieważ bardzo lubię potrawy jednogarnkowe takie, które można przygotować dzień wcześniej polecam ten przepis:- )

22 października 2012

Placuszki z tuńczykiem

Placuszki z tuńczykiem
Pomysł na placuszki zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson „Niella gryzie”. Fajny pomysł na zagospodarowanie nadwyżki obiadowych ziemniaków. Do przyrządzenia placków użyłam tuńczyka w puszce. Do tego dania można podobnie jak Niella użyć łososia.  Mąż najlepszy nie przepada za puszkowymi tuńczykami, ale stwierdził, że w takim wydaniu jest nawet smaczny. Placki podałam z surówką ze świeżych warzyw i ajvarem, który świetnie do mich pasuje. 

20 października 2012

Szarlotka tatrzańska


Szarlotka tatrzańska
Zostałam obdarowana solidną porcją pysznych antonówek z ogrodu teściów, czas więc zacząć sezon szarlotkowy. Kruche ciasto, duża warstwa owoców oprószonych cynamonem, kruszonka i migdały – czego chcieć więcej? Pierwsze ciasto jabłkowe w tym roku udało się wyśmienicie. Wszyscy zajadaliśmy się solidnymi kawałkami szarlotki tatrzańskiej z bita śmietaną, która jak wiadomo idealnie komponuje się z  ciastami jabłkowymi:- )

19 października 2012

16 października 2012

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka, którym nie można się oprzeć. Kiedy zacznie się chrupać nie ma odwrotu, trzeba sięgać po następne i następne…  W smaku przypominają te, które można kupić w Ikei, ale są znacznie smaczniejsze. Ponieważ są to ciasteczka zawierające płatki owsiane oprócz tego, że są smaczne dostarczają solidną porcje błonnika. Idealne na drugie śniadanie ze szklanką mleka:- ) Ciasteczka bardzo proste do zrobienia i idealnie nadają się na modyfikacje w zależności od humoru i apetytu. Można wzbogacić je o pestki dyni, słonecznik, orzechy, sezam, migdały, żurawinę, miód, czekoladę

15 października 2012

Muffiny dyniowe z imbirem


Muffiny dyniowe z imbirem
Kolejne muffiny dyniowe, które bardzo nam smakowały. Tym razem dynia z imbirem – idealne połączenie. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z tej strony. Muffiny w smaku mocno dyniowe z aromatem imbiru, wilgotne w  środku i chrupiące na zewnątrz :- ) Warto wykorzystać okres dyniowy i przygotować takie babeczki.

Grzyby w panierce



Prosty przepis na grzyby świeżo zebrane w lesie. Nie jest to zbyt wyrafinowany sposób na podanie prawdziwków czy podgrzybków, nie jest też zdrowy,  jest za to bardzo kaloryczny i ciężki… ale uwielbiam takie grzyby. Przepis, który kojarzy mi się z dzieciństwem, z wielkimi całodniowymi wyprawami do lasu. Mój mąż najlepszy z początku bardzo sceptycznie podchodził do tak przygotowanych grzybów, teraz kiedy znajdzie duży, zdrowy, czarny kapelusz w  lesie mówi „Ten będzie na kotlety” :- )

12 października 2012

Torcik cytrynowy


Ciasto upieczone na prośbę męża najlepszego:- ) Lekki cytrynowy torcik z delikatną śmietanową pianką, słodyczy dodaje mu cienka warstwa białej czekolady. Dla odchudzenia ciasta dodałam jogurt naturalny, który świetnie tu pasuje. Ciasto zniknęło błyskawicznie w brzuchach głodomorów:- )

10 października 2012

Muffiny mocno czekoladowe


Jedne z naszych ulubionych czekoladowych babeczek. Muffiny idealne dla czekoladożerców. Mocno czekoladowe, wilgotne i miękkie. Najlepiej smakują lekko ciepłe z rozpływającymi się kawałkami czekolady… Przed podaniem warto je lekko podgrzać w piekarnik, aby wydobyć z nich cały smak i aromat.

8 października 2012

Ciastka francuskie z jabłkami

Bardzo lubię ciasto francuskie. Można za jego pomocą przygotować fajne desery i nie tylko.  Sezon jabłkowy w pełni przygotowałam więc ciastka francuskie z jabłkami, porównywalnie z tymi z McDonald’a a może nawet lepsze. Ciastka łatwe do zrobienia a smakują wyśmienicie, idealne na jesienny podwieczorek.

Papryka konserwowa

Papryka, której smak zachwyca wszystkich. Papryka konserwowa w zalewie lekko octowej,  słodka, chrupiąca, cudownie smakuje zimą, kiedy za oknem biało i mroźno. Przepis zdobył mój mąż najlepszy od najlepszego kolegi Przemka W. :-) Jeśli macie jeszcze wolne słoiki i lubicie paprykę polecam gorąco ten przepis.

5 października 2012

Pierogi z dynią


Pierogi z dynią
Lepienie własnych pierogów może być proste i przyjemne:-) Wystarczy skorzystać z przepisu podanego poniżej. Ciasto pierogowe z dodatkiem bardzo gorącej wody i roztopionego masła. Ciasto jest łatwe do wyrobienia i idealnie plastyczne. Ponieważ oszalałam na punkcie dyni tym razem przygotowałam pierogi z farszem z pieczonej dyni i białego sera z cebulą. Podawane ze śmietaną i chrupiącymi skwarkami z pestek dyni i cebulki. Pychota:- )

4 października 2012

Ciasteczka kokosowo - sezamowe

Ciasteczka kokosowo - sezamowe
W przedszkolu mojego syna prowadzona jest akcja „Poczytaj mi mamo, poczytaj mi tato”. Rodzice mogą przyjść do przedszkola w czasie poobiedniego odpoczynku i przeczytać dzieciakom kilka opowiadań. Uważam, że to fantastyczny pomysł i warto poświęcić chwilę na wizytę w przedszkolu. Radość dzieci – bezcenna:- ) Dla przedszkolaków przygotowałam małą słodką niespodziankę pyszne ciasteczka kokosowo–sezamowe. Są bardzo smaczne, niezbyt słodkie, chrupiące, lekko ciągnące w środku, delikatnie kokosowe. Najsmaczniejsze z dżemem, w moim wydaniu z truskawkową konfiturą własnej produkcji. Do wypieku ciasteczek nie używa się mąki idealnie więc sprawdzą się w diecie bezglutenowej :- )

2 października 2012

Suszone pomidory w zalewie

Suszone pomidory w zalewie
Suszone pomidory mają w sobie jakąś magię, smakują latem , słońcem, są słodkie i niepodobne do surowych pomidorów. Dopóki sezon pomidorowy w pełni warto  przygotować własnoręcznie  ususzone pomidory w aromatycznej zalewie, które pomogą przetrwać zimę.

1 października 2012

Muffinki z dynią i bakaliami

Muffinki  z dynią i bakaliami
Muffiny to chyba najprostsze  i najszybsze babeczki, które można zrobić błyskawicznie dla niespodziewanych gości, albo na drugie śniadanie. Muffinki z dynią i bakaliami bardzo aromatyczne, korzenne, pełne rodzynek, fig, pestek dyni i migdałów. Piękny kolor i chrupiąca pyszna skórka. Zdrowe, pożywne i bardzo smaczne. Korzystałam z tego przepisu lekko zmodyfikowanego.

Chrupiące gofry

Chrupiące gofry 
Gofry lubią chyba wszyscy. Dla mnie do smak dzieciństwa i wakacji. Chętnie wracam do tego smaku kiedy tylko mam okazję. Po wielu próbach i błędach powstał przepis na pyszne, lekkie, chrupiące gofry. Idealne z cukrem pudrem, owocami, dżemami, nutellą i oczywiście z bitą śmietaną :-)