31 grudnia 2014

Sałatka z makaronem orzo

Sałatka makaronowa
Sałatka z makaronem orzo
Na sylwestrową noc polecam Wam prostą majonezową sałatkę, z przypominającym  ziarenka ryżu makaronem orzo. Sałatka zwykle smakuje wszystkim gościom i zawsze padają pytania o przepis :- ) Jeśli wolicie lżejsze wersje sałatek, proponuję majonez zastąpić jogurtem naturalnym.  

30 grudnia 2014

Makowe ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżba zawsze cieszą się wielkim powodzeniem i wprowadzają uczestników przyjęć w dobry nastrój. Najczęściej piekę je na andrzejki, ale sylwester to także wspaniała okazja żeby je przygotować. Tym razem ciastka powstały z  prostego,  elastycznego ciasta, które dobrze się wałkuje i formuje w pierożki. Do ciastek dodałam mak, który symbolizuje dostatek, urodzaj i płodność – chyba to dobre wróżby na nadchodzący Nowy Rok ? Jeśli szukacie pomysłów na „wróżby” , które można zamknąć w ciasteczkach zajrzyjcie tutaj.

Składniki na około 80 ciasteczek:
  • 400 g mąki
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki maku

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.  Jeśli jest zbyt twarde dodać 1 lub 2 łyżki zimnej wody.
Piekarnik nagrzać do 180˚C. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kółka (kieliszkiem do wina lub większe szklanką, w zależności ile potrzebujecie ciastek). Na środek każdego ciastka położyć zwiniętą karteczkę z wróżbą, zlepić jak pierogi.  Ciastka układać  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 – 20 minut na złoto. 

Smacznego:- )





24 grudnia 2014

Wesołych Świąt!


W ten Świąteczny Czas, 
wszystkim czytelnikom, życzę wiele zdrowia,  
radości i magicznych chwil spędzonych z najbliższymi

                                                                Iza

22 grudnia 2014

Pierogi z kapustą z grzybami i grochem

pierogi wigilijne
Pierogi z kapustą z grzybami i grochem
Czy w Wigilię jecie pierogi? Choć zapewne macie już zaplanowane menu, może skorzystacie z mojego przepisu? Delikatne ciasto rozpływające się w ustach, pikantny i aromatyczny farsz z kiszonej kapusty z dodatkiem grzybów i grochu – jedne z lepszych pierogów, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. 

21 grudnia 2014

Śledzie salsa

śledzie wigilijne
Śledzie salsa
Ponieważ dużym powodzenia cieszą się ostatnio przepisy na śledzia w occie, sałatkę śledziową, śledzia w burakach i na tatara ze śledzia na czerwono, przygotowałam jeszcze jeden przepis, który może się Wam przydać przed nadchodzącymi Świętami. Chociaż śledzie w sosie salsa można kupić w wielu sklepach, te przygotowane w domu smakują o niebo lepiej. Śledzie zanurzone są w słodkawym, ostro – kwaśny sosie  pomidorowym,  z chrupiącymi warzywami. Przepis jest prosty a większość z produktów na pewno macie pod ręką, pozostaje tylko wszystko dobrze wymieszać:- )  

20 grudnia 2014

Sałatka śledziowa z burakami

Śledzie z burakami
Sałatka śledziowa z burakami
Choć śledzie można jeść cały rok to przyznam, że najbardziej smakują mi zimą. Nie wyobrażam też sobie Świąt bez śledzika i lubię go chyba w każdej postaci :-) Dzisiejszą sałatkę śledziową przygotowałam według przepisu  pani Czesi – dziękuje bardzo:- ) Smaczne połączenie śledzia i buraków z sosem majonezowym z dodatkiem chrzanu. Sałatkę można zaserwować tradycyjnie w misce lub rozłożyć ją warstwami do małych pucharków czy szklanek. Przyznacie, że tak podana prezentuje się wyjątkowo elegancko.

19 grudnia 2014

Kapusta z grochem

Groch z kapustą
Kapusta z grochem
Dziś przepis na tradycyjną wielkopolska ciupkę z grochem bo przecież na wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty. W zależności od regionu podaje się ja z  grzybami albo z grochem. Według dawnych wierzeń kapusta miała chronić od złego, zapewnić siłę witalność oraz przyciągać dostatek. Kapusta z grochem miała dodatkowo chronić przed chorobami, a ta z grzybami miała zapewnić szczęście. Jeśli nie przepadacie za grochem polecam przepis na moja ulubiona kapustę z grzybami :- )

17 grudnia 2014

Pierniczki pani Jarmili

pierniczki
Pierniczki pani Jarmili
Pierniczki na Święta muszą być! Nie wyobrażam sobie ich bez tych domowych, pieczonych i zdobionych razem  z Juniorem :- ) Co roku staram się wymyślić nowe sposoby dekorowania. Były już pierniczki z czekoladą, w zeszłym roku  bardzo kolorowe, tęczowe, malowane pędzelkami. W tym roku inspiracją stały się pierniczki pani Jarmily Buczyńskiej – mistrzyni dekorowania lukrem królewskim. Jeśli znajdziecie wolną chwilę polecam obejrzenie jej dzieła w Internecie. A jeśli zachwycą Was ozdabiane przez nią pierniki może skusicie się na warsztaty prowadzone przez panią Jarmilę w Akademii tortownia.pl 

15 grudnia 2014

Lamingtony czyli krajanka kokosowa

krajanka kokosowa
Lamingtony czyli krajanka kokosowa
Lamingtony to tradycyjne ciastka australijskie. Można na nie znaleźć mnóstwo różnych przepisów, pomysł jest jeden: kawałki babkowego ciasta zanurza się w polewie kakaowej po czym obtacza w wiórkach kokosowych. Ciastka przygotowałam do szkoły na  jasełka Juniora, jest to więc słuszna porcja na około 50 ciastek. Krajanka kokosowa jest smaczna, prosta do wykonania i bardzo efektowna :- )

14 grudnia 2014

Kapuśniaczki do barszczu

paszteciki z kapustą z grzybami
Kapuśniaczki do barszczu
Lubicie kapuśniaczki?  Kolejny przepis, który może Wam się przydać przed nadchodzącymi świętami – paszteciki idealne jako dodatek do barszczu. Puszyste drożdżowe bułeczki z nadzieniem z pikantnej kiszonej kapusty z grzybami. Paszteciki oczywiście najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale  można je w prosty sposób podgrzać na patelni, w piekarniku albo w tosterze. Przyznam, że nam smakują w każdej postaci :- )

12 grudnia 2014

Sałatka śledziowa

wigilijne śledzie
Sałatka śledziowa
Prosty sposób na pyszną sałatkę, którą powinna smakować wszystkim miłośnikom śledzi. Bardzo ładnie się prezentuje i na pewno może znaleźć się na wigilijnym stole jako jedno z dań.  Ta rybna sałatka podbiła serce Juniora, choć do tej pory nie przepadał za śledziami, warto więc wypróbować przepis :- ) Żeby trochę odchudzić sałatkę, majonez wymieszałam z jogurtem naturalnym, ale jeśli wolicie możecie użyć tylko domowego majonezu.

11 grudnia 2014

Gofry piernikowe

Gofry piernikowe
Święta co raz bliżej i w głowie już tylko przepisy na pierniki i makowce, ale w moim domu chłopaki nie są w stanie wytrzymać bez gofrów zbyt długo:- ) Wpisując się w świąteczny klimat postanowiłam zrobić im niespodziankę i upiekłam zimowe, rozgrzewające gofry pachnące cynamonem, imbirem i goździkami. Do drożdżowego ciasta dodałam trochę kakao, miodu i domowej przyprawy piernikowej. Ciasto wyrastało powoli całą noc w lodówce, dzięki temu gofry wyszły puszyste i chrupkie.  Przyznam, że nam bardzo smakowały, a Junior rzucił nawet propozycję, żeby tak gofry na święta upiec zamiast pierników :- )

9 grudnia 2014

Piernik

Piernik błyskawiczny
Piernik
Chyba najwyższy czas na świąteczne przepisy :- ) W domu pachnie już piernikami, które czekają na wolną chwilę i rodzinne ozdabianie. Za to mąż najlepszy dopytuje codziennie o austriackie rogaliki migdałowe, które czekają cierpliwie na swoją kolej. A dziś dziele się z Wami przepisem na prosty, ale bardzo smaczny piernik. Ciasto pachnące domową przyprawą piernikową, bakaliami i miodem, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :- )

4 grudnia 2014

Chleb orkiszowy

chleb na drożdżach
Chleb orkiszowy
Najlepszy chleb jaki upiekłam :- ) Chleb jest prosty do przygotowania, za to smak wyjątkowy. Co prawda jest pieczony na drożdżach, a nie na zakwasie, ale za to nadaje się idealnie dla osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z domowymi chlebami. Chleb jest ładnie wyrośnięty, puszysty, wilgotny i jak na chleb drożdżowy bardzo długo zachowuje świeżość. Świeżością bym jednak się nie martwiła bo chleb jest tak pyszny, że na pewno zniknie zanim  stanie się czerstwy. Chleb upieczony jest w 100% z razowej mąki orkiszowej, dodałam do niego także zgodnie z przepisem sporą ilość siemienia lnianego i sezamu, ale możecie użyć swoich ulubionych dodatków: mieszankę słonecznika, dyni, orzechów.