31 maja 2016

Wiosenna sałatka z rzodkiewką #3

sałatka słoikowa
Wiosenna sałatka z rzodkiewką #3
Nie macie pomysłu na drugie śniadanie? Może skusicie się na wiosenną sałatkę z rzodkiewką? To kolejna, już trzecia propozycja na sałatkę, tym razem podaną w słoiku Ball Drinking Mug , która możecie zabrać do pracy lub do szkoły. Lekka sałatka z pikantną rukolą, rzodkiewką, ogórkiem, kaszą pęczak i jajkiem. Sałatka jest pożywna i na pewno zaspokoi Wasz głód. Najczęściej jem taką sałatkę z kaszą, która pozostała mi z obiadu z dnia poprzedniego. Zawsze staram się zagospodarować resztki jedzenia, bardzo nie lubię kiedy się marnuje. Pęczak można zastąpić kaszą gryczaną, jaglaną, kuskusem, a nawet makaronem.

24 maja 2016

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów

Makaron z pesto
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów to moja propozycja na szybki, wiosenny obiad. Wystarczy kilka minut i można wyczarować niezwykły zielony posiłek dla całej rodziny. Jeśli pesto przygotujecie dzień wcześniej, to naprawdę wystarczy kwadrans, żeby podać pożywny posiłek. Do spaghetti możecie użyć ulubionego pesto, ale zachęcam Was do wypróbowania tego ze szparagów. Przecież sezon szparagowy nie trwa zbyt długo, dlatego trzeba się nimi nacieszyć i jeść je codziennie. Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione przepisy na asparagusy? Najbardziej lubię zielone szparagi z sezamem, albo zawinięte w boczek i pieczone w piekarniku albo na grillu.  

18 maja 2016

Sałatka z roszponką i czarnym sezamem #2

lunch
Sałatka z roszponką i czarnym sezamem  #2
Bardzo się cieszę, że spodobał Wam się przepis na lunch w słoiku. Obiecałam, że pojawi się kilka przepisów na pyszne sałatki na wynos, dziś więc kolejna #2. Tym razem w roli głównej roszponka, suszone pomidory, awokado i papryka, do tego pożywny, aromatyczny, chrupiący i pięknie wyglądający prażony czarny sezam. Wiem, że sezam jest mocnym alergenem i jeśli ktoś z Was jest na niego uczulony, może zastąpić go innymi uprażonymi nasionami lub orzechami np..:  pestkami słonecznika albo dyni, pistacjami, nerkowcami, orzechami włoskimi.  

16 maja 2016

Sałatka „Caprese” z awokado #1

sałatka słoikowa
Sałatka „Caprese” z awokado #1
Poniedziałek nas nie rozpieszcza – zimny, wietrzny i deszczowy, jak tu żyć? Najlepiej poprawić sobie humor jakimś smakołykiem. Dlatego dziś zamiast ciasta lub deseru, polecę Wam lekką słoikową sałatką. Jedząc taką sałatkę na pewno przeniesiecie się w jakieś ciepłe, słoneczne miejsce. Moda na słoikowe czy też pudełkowe lunche wciąż trwa i wydaje mi się, że szybko nie minie, bo to świetny sposób na zdrowe i pyszne jedzenie. Sałatka zamknięta w słoiku (pod warunkiem, że użyjecie świeżych produktów),  może być przechowywana w lodówce nawet do pięciu dni. Na dno słoika jako pierwszy zawsze wlewamy sos, następnie najtwardsze, najcięższe i najbardziej mokre warzywa (np.: pomidory, ogórki, rzodkiewki, oliwki itp.). Im wyżej tym składniki coraz lżejsze i co raz delikatniejsze. Na górze zawsze układamy sałaty, aby pozostały świeże  i jędrne. Jeśli sałata ma stać w lodówce kilka dni, lepiej unikać bardzo aromatycznych składników np. cebuli, serów pleśniowych i jaj. Dziś pierwszy przepis na sałatkę słoikową  „Caprese” z dodatkiem awokado i rukoli. Jeśli pomysł Wam się spodoba, możecie wkrótce spodziewać się jeszcze kilku pysznych pomysłów na drugie śniadania.

12 maja 2016

Pesto z zielonych szparagów

pasta szparagowa
Pesto z zielonych szparagów
Szparagi opanowały moją kuchnię, jemy je wiosną prawie codziennie. Junior uwielbia te białe, mąż najlepszy te zielone, a ja nie mogę się zdecydować, które lubię bardziej. Gotuję więc zupy, wiosenne ragoût albo podaję szparagi z patelni. W ramach szparagowych eksperymentów zrobiłam pyszne zielone pesto. Przyznam, że już dawno żadne tak mi nie smakowało.  Aromatyczne, aksamitne, po prostu wyśmienite.  Na blogu znajdziecie także wcześniejsze przepisy na  pesto ze słonecznika i natki pietruszki oraz pestoz rukoli  – zapraszam :- )

6 maja 2016

Pasta śniadaniowa z oscypka

oscypek
Pasta śniadaniowa z oscypka
Dostałam dużą paczkę pysznych oscypków. Bardzo lubię te aromatyczne serki grillowane z dodatkiem konfitury z borówek albo agrestu. Ale znalazłam także pomysł na wykorzystanie oscypka jako dodatku do pasty śniadaniowej. Przepis idealny dla wszystkich miłośników oscypków, a w dodatku gotowy w kilka minut. Kto skusi się na takie śniadanie?

5 maja 2016

Waniliowy budyń jaglany

kasza jaglana na śniadanie
Budyń jaglany
Waniliowy budyń jaglany – pyszny, zdrowy deser dla całej rodziny. Jeśli nie możecie w swojej diecie używać mleka krowiego, możecie zastąpić je mlekiem roślinnym, a masło – olejem kokosowym. Budyń jaglany jest kremowy, bardzo syty nadaje się więc nie tylko na podwieczorek, ale również na śniadanie. Zjedliśmy go z kompotem jagodowym, którego kilka słoiczków zachowało się  jeszcze w mojej spiżarni. Myślę, że smakowałby wyśmienicie z karmelizowanym rabarbarem :- )