30 czerwca 2016

Sałatka ze szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami

Zielone szparagi w towarzystwie sardynek, młodych ziemniaków, sera feta i chrupiących grzanek
Sałatka ze szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami
Z wielkim żalem żegnam sezon szparagowy. Jest ich co raz mniej i wiem, że będę za nimi tęskniła cały rok. Wszystkim miłośnikom tych pysznych warzyw proponuję bardzo bogatą i sytą sałatkę ze szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami. Taka sałatka zaspokoi nawet największy głód i to w kilka chwil. Zamiast sardynek możecie użyć każdej innej ulubionej przez Was ryby. Może to być tuńczyk, albo świeżo wędzona ryba. W każdym przypadku  sałatka będzie smakowała pysznie. Jeśli lubicie sałatki ze szparagami zerknijcie także na przepis na sałatkę z młodymiziemniakami, szparagami i jajkiem lub moje ulubione szparagi z patelni z sezamem.

23 czerwca 2016

Koktajl truskawkowo-kawowy

smoothie z truskawkami
Koktajl truskawkowo-kawowy
Najlepszy sposób na orzeźwienie w taki upał to koktajl truskawkowo – kawowy. Stawia na nogi, chłodzi i daje dużo radości. Zimne koktajle z dodatkiem jogurtu, maślanki lub kefiru to latem świetny pomysł na szybkie schłodzenie i przekąszenie czegoś smacznego. Dziś proponuję Wam wyjątkowy koktajl trzywarstwowy. Serwując taki napój swoim najbliższym na pewno usłyszycie  „Łał!”. Junior właśnie tak zareagował, kiedy podałam mu to cudo do spróbowania. Jeśli koktajl mają pić mniejsze dzieci proponuje zastąpić kawę rozpuszczalna inką lub inna kawa zbożową. A jeśli chcecie, aby był bardzo zimny, przed zmiksowaniem dodajcie do truskawek kilka kostek lodu. Mam nadzieję że ten koktajl truskawkowo – kawowy przyniesie Wam ulgę w czasie nadchodzących upałów. Ciekawi mnie bardzo czym Wy chłodzicie się, kiedy na dworze temperatura przekracza 30° C.

22 czerwca 2016

Ciasto kubeczkowe z truskawkami


Ciasto kubeczkowe na jogurcie z truskawkami
Ciasto kubeczkowe z truskawkami

Wszędzie  truskawki, musi więc w domu pojawić się ciasto truskawkowe. Tym razem upiekłam ciasto kubeczkowe. To łatwe do zrobienia ciasto, które zawsze wychodzi pyszne, a w dodatku można je w prosty sposób modyfikować. Najważniejsze jest zachowanie proporcji,  co staje się wyjątkowo proste kiedy odmierzamy wszystkie składniki jednym naczyniem. Zamiast mąki orkiszowej z mojego przepisu, możecie użyć mieszankę innych mąk np. część mąki zamienić na owsianą, pszenną lub mielone migdały. Ciasto wychodzi wilgotne, o lekko cytrynowym  aromacie,  długo zachowuje świeżość i bardzo szybko znika z talerzy. Do ciasta można użyć ulubionych owoców sezonowych np.: porzeczek, malin, wiśni lub  jagód. Jak widzicie to ciasto kameleon, które za każdym razem może smakować i wyglądać inaczej. Na pewno w najbliższym czasie upiekę jeszcze nie jedno ciasto kubeczkowe.

20 czerwca 2016

Sałatka z młodymi ziemniakami, szparagami i jajkiem

 
Sałatka z młodymi ziemniakami, szparagami i jajkiem
Choć szał szparagowy pomału  mija,  jeszcze się nimi nie nasyciłam. Mam nadzieję, że zdążę się nimi najeść. Ciągle kupuję je i szykuję to na obiad, to na kolację.  Dziś proponuję Wam prostą , ale pyszną sałatkę z młodych ziemniaków, szparagów z jajkiem. Urokowi tej sałatce nadaje zielony, świeży groszek, który pięknie wygląda, ale także dobrze smakuje. Do sosu użyłam musztardy francuskiej, z ziarenkami gorczycy, którą lubię dodawać do sosów sałatkowych. Taką sałatkę można podać nie tylko na obiad lub kolację, ale także zabrać ze sobą do pracy.

16 czerwca 2016

Gołąbki w liściach botwinki


gołąbki w liściach z botwinki faszerowane mięsem z indyka
Gołąbki w liściach botwinki
Na gołąbki w liściach z botwinki miałam ochotę już od dawna. Zawsze kusiły mnie te małe zawiniątka i choć nie jestem mistrzynią gołąbków, odważyłam się je zrobić. Kupiłam dwa piękne pęczki botwinki z dużymi liśćmi, mięso z indyka i zabrałam się do gotowania. Najważniejsze, żeby wybrać zdrowe, całe, wielkości dłoni liście. Ułatwi Wam to pracę i skróci czas przygotowywania gołąbków. Gołąbki są pyszne i wręcz dietetyczne. Farsz z mięsa z indyka nie jest tłusty za to aromatyczny, dobrze przyprawiony. Jeśli lubicie gołąbki serdecznie zapraszam Was na te tradycyjne z kapusty robione zgodnie z przepisem dziadka Andrzeja.

10 czerwca 2016

Sałatka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym #5

Sałatka z kapusty pekińskiej na wynos
Sałatka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym  #5
To już piąta sałatka na wynos, którą dla Was przygotowałam. Tym razem to sałatka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym. Możecie zabrać ją do pracy lub do szkoły, ale nadaje się również na grilla lub jako dodatek do obiadu. Sałatka ta, to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Właśnie taką często przygotowywała moja mama – była  hitem. Dziś trudno sobie wyobrazić, że w niedalekiej przeszłości, nie można było nigdzie kupić rukoli, roszponki, świeżego szpinaku, jarmużu albo sałaty rzymskiej czy lodowej. W sklepach królowała sałata, a w delikatesach od czasu do czasu można było znaleźć cykorię. Kiedy pojawiła się kapusta pekińska była niezłym rarytasem i szybko stała się królowa stołów. Przyznam, że trochę o niej zapomniałam, ale od dziś wraca do mnie na stałe. Ostatnio przeczytałam, że zajmuje czołowe miejsce w rankingu na produkty o największej gęstości odżywczej. Jest to żywność, która dostarcza naszemu organizmowi najwięcej składników odżywczych na każde 100 kcal danego produktu. Intuicyjnie wiemy że skoro dziennie mamy zjeść np. 2000 kcal,  to zdrowiej będzie zjeść dużą porcję warzyw, owoców i białka niż np. 4 słodkiego batoniki. W każdym razie jeśli tak jak ja zapomnieliście na chwilę o kapuście pekińskiej, to warto odkryć ją na nowo i wykorzystać do przygotowania pysznych sałatek.

9 czerwca 2016

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Proste danie na pyszny obiad zasmażana kapusta z dodatkiem boczku wędzonego
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Moja ulubiona pora roku – stragany pełna świeżych warzyw, pięknych, jędrnych  marchewek, kalarep, buraczków i szparagów. Nie mogę też wyobrazić sobie wiosny bez młodej kapusty. Można z niej wyczarować pyszne, proste dania, które smakują całej rodzinie. Dziś proponuję Wam młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. Smakowała wszystkim podobnie jak zeszłoroczny wiosenny przebój: młoda kapusta z kiełbasą. Ciekawa jestem jakie są Wasze sposoby na młodą kapustę. Robicie z niej bigos albo zupy? Może zdrowe surówki? Jeśli macie ulubione przepisy podzielcie się nimi ze mną, chętnie je wypróbuję.

2 czerwca 2016

Sałatka ze świeżego szpinaku, jabłka i awokado #4


sałatka fit
Sałatka ze świeżego szpinaku, jabłka i awokado #4
Sałatka ze świeżego szpinaku, jabłka i awokado, to czwarta propozycja na lunch, który możecie zabrać ze sobą do pracy. Do sałatki dodałam także ser feta, słodką suszoną żurawinę, chrupiące orzechy włoskie i sos z dodatkiem organicznego octu jabłkowego. Wyszło pysznie i pożywnie. Sałatkę zamknęłam w pięknym słoiku Ball – Wide Mouth. Jeśli zbieracie ładne pojemniki zapraszam Was do sklepu More Than Jar, gdzie znajdziecie wiele  estetycznych słoiczków i ciekawych akcesoriów.

1 czerwca 2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką

 Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką
Trudno sobie wyobrazić Dzień Dziecka bez słodyczy. Dla Juniora, który uwielbia kwaśne owoce upiekłam pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką. Kruszonki jest dużo ponieważ wszyscy bardzo ją lubimy. Za to marcepan nadaje codziennemu plackowi, niecodzienny smak. Taki placek z rabarbarem można zabrać ze sobą na spacer i zjeść na świeżym powietrzu. A wypad z dziećmi na niezwykłą wyprawę np. do lasu, to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu nie tylko 1 czerwca.