27 września 2012

Ciastka lawendowe

Ciastka lawendowe
Już od dawna miałam ochotę na lawendowe ciasteczka. Ciekawa byłam smaku, a przede wszystkim zapachu takich słodkości. Nie zawiodłam się. Ciastka są delikatne, mocno kruche, niezbyt słodkie, wyczuwalny aromat lawendy nadaje im niepowtarzalny smak. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Na pewno jeszcze zagoszczą na moim stole te kwiatowe motyle. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony domowe-wypieki.pl.

26 września 2012

Waniliowe knedle śliwkowo – brzoskwiniowe

Waniliowe knedle śliwkowo – brzoskwiniowe
Moi chłopcy uwielbiają wszelkiego rodzaju kluski, dlatego od czasu do czasu pojawiają się na stole knedle. Dla mnie takie knedle to nowość, w domu ani babcia ani mama nie gotowały ziemniaczanych kulek napełnionych soczystymi owocami. Teraz nadrabiam straty, lepię knedle  a potem zjadam… Korzystając z uroków jesieni tym razem to waniliowe knedle nadziewane śliwkami i brzoskwiniami.

Orzeźwiający tort cappuccino z malinami


Mój ulubiony letni tort. Przepis znalazłam bardzo, bardzo, bardzo dawno temu Soli i Pieprzu nr 6/2001. Od kiedy go zrobiłam po raz pierwszy zawsze pojawia się przynajmniej raz w sezonie malinowym. Dla mnie idealne połączenie malin, czekolady i kawy. Niezbyt słodki, delikatny, kremowy i cudownie malinowy.

25 września 2012

Ajvar

Ajvar pasta z bakłażana, papryki, cebuli i pomidorów
Ajvar
Ajvar kojarzy mi się z wakacjami, z latem, słońcem… W Chorwacji podawany z plastrami suszonej szynki, ostrej paprykowej kiełbasy, mięsami, kawałkami sera i pieczywem. Najlepiej smakuje zimą przypominając o gorącym lecie. Dotychczas kupowałam go w sklepie, aż wpadł mi w ręce przepis. Postanowiłam spróbować i jestem zachwycona domowym ajvarem. Lubię domowe przetwory, świadomość, że jemy coś zdrowego bez konserwantów, polepszaczy smaku, coś co zrobiłam sama daje mi dużo satysfakcji. Przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego „Najlepsze przepisy kuchni europejskiej”.

24 września 2012

Tort bikini

             Jaki prezent można zrobić dla teścia na 60 – te urodziny? Oczywiście najlepiej upiec piękny, pyszny tort.  Pierwszy tort, do którego użyłam masy cukrowej. Zastanawiałam się czy dam radę,  ale udało się i tort zrobił wrażenie. Polecam takie ciasto jako prezent dla panów :-) Chciałam, żeby tort nie tylko ładnie wyglądał, ale także żeby był smaczny. Wybrałam krem o smaku cappuccino z czekoladą oraz kwaskowaty mus śliwkowy. Ciasto czasochłonne, warto jednak poświęcić trochę czasu aby zobaczyć uśmiechy na twarzach gości :-)

18 września 2012

Aksamitna zupa dyniowa

Aksamitna zupa dyniowa
Uwielbiana przez całą moją rodzinę, pyszna aksamitna zupa dyniowa. Przepis dostałam od koleżanki Ani, która zaserwowała to cudo na babskim spotkaniu. Zupa prosta do wykonania, idealna na jesienne zimne dni i wieczory.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...