30 listopada 2012

Risotto alla milanese

 Lubię gotować takie potrawy, które przenoszą mnie w wyjątkowe chwile i miejsca.  Takim daniem jest risotto alla milanese, którym pierwszy raz zajadałam się w Mediolanie. Złociste, kleiste wilgotne, pachnące szafranem i parmezanem... Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do przygotowania tej potrawy:- ) 

29 listopada 2012

Racuchy jabłkowe

Racuchy jabłkowe
Prosty przepis na pyszne racuchy. Tym razem z jabłkami, ale do tak przygotowanego ciasta można dodać praktycznie wszystkie owoce; ananasa, jagody, banany, gruszki, śliwki...  Racuchy można podać z cukrem pudrem, z kwaśną śmietaną lub jogurtem, z polewą czekoladową albo sosem owocowym. Przygotowuje się je błyskawicznie i zjada jeszcze szybciej:- )

27 listopada 2012

Słoneczny sernik dyniowy

Słoneczny sernik dyniowy
Wykorzystując zapasy pieczonej dyni postanowiłam przygotować sernik:- ) Cienki czekoladowy spód, z kremową, słoneczną masą serową, warstwą śmietanki i glazurą pomarańczową. Nieprawdopodobnie pyszny deser! Dynia nie jest dominująca w smaku za to nadaje  piękny kolor, a słodzone mleko kondensowane pyszny smak. Sernik ten można podawać z sosem toffi, ale nie jest to konieczne. Polecam wszystkim miłośnikom serowych wypieków:- )

25 listopada 2012

Strudel jabłkowo – serowy


Strudel to wspaniałe kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe popularne szczególnie w Austrii. Najczęściej jako nadzienia używa się jabłek lub wiśni. Najlepiej smakuje podane na ciepło, posypane cukrem pudrem lub podane z sosem waniliowym, bitą śmietaną, lodami:- ) Przygotowując to ciasto trzeba pamiętać, że sekretem dobrego strudla jest bardzo cienko rozwałkowane i rozciągnięte ciasto. Strudel przygotowany z jabłek, masy serowej z dodatkiem rodzynek i orzechów jest bardzo delikatny i soczysty, wymarzone ciasto na jesienno – zimowy  czas:- )

23 listopada 2012

Owsianka jabłkowa


Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zawsze je zjadam:- ) Najczęściej są to owsianki, które gorąco polecam jako pierwsze danie . Pożywne, lekkie, sycące i bardzo, bardzo zdrowe. Można przygotowywać je na setki sposobów z różnymi zdrowymi dodatkami. Jako drugie śniadanie można taką owsiankę zabrać (w pudelku) do pracy zamiast tradycyjnych kanapek:- )

21 listopada 2012

Sałatka ze świeżego szpinaku i suszonych pomidorów

lekka sałatka
Sałatka ze świeżego szpinaku i suszonych pomidorów
Nadszedł czas na wykorzystanie własnoręcznie przygotowanych suszonych pomidorów:-) Smak niebiański – słodkie, aromatyczne, rozpływające się w ustach. Świetnie pasują do wszystkich sałat, dziś połączyłam suszone pomidory ze świeżym szpinakiem i prażonymi pestkami słonecznika. Zdrowe i pyszne:- )

20 listopada 2012

Zupa krem z cukinii z chipsami czosnkowymi

Jesienią i zimą kiedy ciemno, smutno i chłodno warto rozgrzać się pyszną zupą. Ta delikatna zielona zupa z cukinii, idealnie nadaje się na  obiad lub gorącą kolację. Pysznie wygląda i smakuje z chipsami czosnkowymi lub grzankami:- ) 

18 listopada 2012

Bawarski placek jabłkowy z bitą śmietaną


Kolejne ciasto jabłkowe, które zagościło na naszym stole. Masa jabłkowa wyjątkowa – wino nadaje jej niepowtarzalny smak. Na przygotowanie tego ciasta skusiło mnie właśnie wino i po raz kolejny okazało się, że ulubiony napój Dionizosa nie tylko zmienia sposób postrzegania świata, ale zmienia także potrawy:- ) I jeszcze mała uwaga, im lepszego wina użyjemy  tym lepsza będzie masa jabłkowa.

16 listopada 2012

Pstrąg pieczony w folii

Lubimy dania z ryb tych słodkowodnych i morskich, dlatego często goszczą w mojej kuchni.  Najczęściej jest to właśnie pstrąg, którego można kupić świeżego, a jak wiadomo najsmaczniejsza jest świeża ryba. To bardzo dietetyczny sposób na przygotowanie pstrąga. Osoby na diecie niskotłuszczowej mogą pominąć masło w przepisie.

15 listopada 2012

Dyniowe latte


 
Kto by pomyślał, że można dodać purée z dyni do kawy? Pyszne gęste latte, przyprawione cynamonem, swój niepowtarzalny smak zawdzięcza właśnie dodatkowi dyni. Powiem szczerze, że oczarowała mnie ta pożywna kawa i gdybym mogła codziennie bym ją sobie przyrządzała:- )

13 listopada 2012

Muffiny jabłkowo - orzechowe


Muffiny jabłkowo - orzechowe 
Lubię piec muffiny, są proste do wykonania i nie wymagają zbyt wiele czasu. Te jabłkowo – orzechowe muffiny są idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek.  Wilgotne, orzechowe  z kawałkami owoców i wyczuwalnym cynamonem. Uroku dodają im kwiaty z plasterków jabłka.

12 listopada 2012

8 listopada 2012

Rogale prawie marcińskie

No i udało się!!! Mamy pyszne, chrupiące, pachnące migdałami świętomarcińskie rogale. Nie było łatwo i to wcale nie dlatego, że przepis jest skomplikowany. Po pierwsze nie dostałam białego maku, po drugie zepsuł mi się melakser… Nie zniechęciłam się, zastąpiłam biały mak gotową masą z puszki i dalsze wypiekanie rogali było już tylko przyjemnością. Co tam wypiekanie, prawdziwa przyjemnością było ich pochłanianie:- ) Obiecałam sobie, że w przyszłym roku zrobię prawdziwe rogale marcińskie z białym makiem.

7 listopada 2012

Kopytka dyniowe na słodko


Mehlspeisen
Kopytka dyniowe na słodko
Jeszcze wciąż można kupić dynię, a ponieważ w tym roku mam wyjątkową słabość do tego warzywa postanowiłam przygotować kluski dyniowe. Tym razem dyniowe kopytka podane na sposób austriacki – na słodko. Taki sposób podawania Mehlspeisen podpatrzyłam dawno temu w programie Roberta Makłowicza.

4 listopada 2012

Financiers z truskawkami

Financiers z truskawkami
Szukając przepisu na wykorzystanie białek natknęłam się na pysznie wyglądające finansjerki:- ) Przepyszne ciastka o migdałowym smaku, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Przepis banalnie prosty myślę, że zachwyci najwybredniejsze podniebienia:-) Ciastka można modyfikować wedle uznania dodając owoce sezonowe, czekoladą, kokos, sezam… Tradycyjne financiers  wypieka się w specjalnych owalnych lub prostokątnych foremkach przypominających sztabki złota, ale można też użyć formy do muffinek. Jestem pewna, że jeszcze nie raz zagoszczą w moim domu:- )

3 listopada 2012

Gulasz z pieczarkami


Gulasz to kolejne danie jednogarnkowe, które chętnie gotuję. Potrawa, którą można  przygotować dzień przed podaniem i świetnie pasuje do kasz. A ponieważ jedzenie wszelkiego rodzaju kasz jest bardzo zdrowe, przyrządzam kawałki mięsa duszone z warzywami  w aromatycznym sosie i serwuję moim głodomorom:- )

2 listopada 2012

Ciasto jabłkowo - waniliowe


Sezon szarlotkowy w pełni. Jabłka kuszą świeżością, kolorami i zapachem. Koniecznie trzeba więc przygotować ten owocowy placek, który osłodzi ponure późnojesienne dni . Niezwykłe połączenie jabłek z masą budyniową i kruchym ciastem. Nie zdążyłam go schłodzić, jeszcze ciepły znikał w zastraszającym tempie…

1 listopada 2012

Grzyby marynowane


Przepis, który już dawno powinien się tu pojawić, ale umknął mi. Marynowane grzybki z przepisu mojego taty (któremu dziękuję za zdradzenie rodzinnego, tajnego przepisu). Idealne do „wódeczki”:-) Bardzo lubię grzyby w occie choć niekoniecznie do napojów procentowych. Przydadzą się do sosu tatarskiego, albo na wigilijny stół. Na pewno pięknie będą wyglądać na półkach w spiżarni obok papryki konserwowej, suszonych pomidorów w zalewie i ajvaru:- )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...