30 grudnia 2012

Golonka w winie

Golonka w winie
Golonka z chrupiącą skórką, rozpływającym się w ustach mięsem, zapiekana z dodatkiem białego wina. Taka porządna porcja sycącego mięsa przed sylwestrowym szaleństwem :- ) Polecam szczególnie panom, choć znam kilka pań, które od czasu do czasu nie pogardzą dobrze przyrządzoną golonką:- )

28 grudnia 2012

Papryka z farszem mięsno - warzywnym


Papryka z farszem mięsno - warzywnym
Po ciężkich świątecznych daniach pora na coś znacznie lżejszego:- ) Zapiekana faszerowana papryka – wspomnienie jesiennego bogactwa świeżych warzyw. Szybkie danie świetnie smakuje z sałatą z rukoli i pomidorami lub sałatą ze świeżego szpinaku.

22 grudnia 2012

Karp w panierce z płatków owsianych i orzechów

Okrasa łamie przepisy - karp
Karp w panierce z płatków owsianych i orzechów
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Polecam rybę przyrządzoną w panierce z płatków owsianych i orzechów. Tak przygotowanego chrupiącego i aromatycznego karpia można podawać nie tylko w czasie Świąt.  

21 grudnia 2012

Barszcz wigilijny na zakwasie (barszcz z kiszonych buraków)


barszcz na zakwasie
Barszcz wigilijny na zakwasie (barszcz z kiszonych buraków)
Czas na wyjątkowy barszcz wigilijny z kiszonych buraków:- ) Po raz pierwszy przygotowałam go w zeszłym roku i wiedziałam, że będzie już zawsze gościł na świątecznym stole. Intensywny w smaku, aromatyczny, a do tego bardzo zdrowy. Zupę można przygotować wcześniej i zawekować, przed podaniem podgrzewając (należy tylko pamiętać aby barszczu nie zagotować ponieważ straci swój piękny kolor).

19 grudnia 2012

Księżyce orzechowe z konfiturą malinową


Księżyce orzechowe z konfiturą malinową
Wyrafinowane ciasteczka dla bardzo wymagających ciasteczkowych potworów:- ). Oj, mamy w rodzinie wielbicieli tych orzechowo – malinowych księżyców, które już od kilku dobrych lat piekę na Święta. Są pracochłonne, ale połączenie kruchego ciasta, malin i orzechów gwarantuje wyśmienity smak:- )

17 grudnia 2012

Pieczarki faszerowane czosnkowym nadzieniem

Pieczarki faszerowane czosnkowym nadzieniem
Dziś przepis na faszerowane pieczarki, które idealnie pasują do pstrąga pieczonego w folii z suszonymi pomidorami.  Białe kapelusze dostępne są przez cały rok, można więc je serwować i zimą i latem. Gorąco polecam te grzyby ponieważ oprócz tego, że są smaczne posiadają właściwości zdrowotne i lecznicze. Nie zawierają powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne. Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2. Amerykanie, będący pionierami badań w tej dziedzinie od dłuższego już czasu badają pozytywny wpływ pieczarek w profilaktyce leczenia raka piersi i prostaty. 

15 grudnia 2012

Austriackie rogaliki migdałowe

Austriackie rogaliki migdałowe
Migdałowe maślane rogaliki, rozpływające się w ustach. Ulubione świąteczne ciasteczka męża najlepszego, który nie mógł się w tym roku ich doczekać. W końcu są – chrupiące, oprószone cukrem pudrem jak śniegiem.  Piekę zawsze podwójną porcję, czyli dwie blachy rogalików i mam nadzieje, że uda mi się je przechować do Świąt:- )

14 grudnia 2012

Pierniczki


pierniki w czekoladzie
Pierniczki
Moje ulubione pierniki, z bardzo starego przepisu. Małe, cieniutkie, po upieczeniu twarde i chrupiące – takie lubię najbardziej. Pierniki przechowywane w metalowej puszce z czasem miękną. Nie przepadam za mocno lukrowanymi piernikami, choć wyglądają przecudnie. Oczywiście część z nich ozdabiam lukrem królewskim razem z synkiem, zwierzaki muszą być kolorowe, posypane cukiereczkami… Jednak najbardziej smakują mi takie z odrobiną czekolady, podaję wiec przepis na łatwą i szybką czekoladową dekorację  pierniczków.

Zakwas buraczany (kiszone buraki)

Zakwas buraczany (kiszone buraki)
W zeszłym roku po raz pierwszy przygotowałam zakwas buraczany, a z niego barszcz i zachwyciłam się:- ) Jest on bardziej aromatyczny i intensywny od przygotowanego z surowych buraków – w tym roku ponownie zagości na wigilijnym stole. Ponieważ buraki powinny kisić się przynajmniej tydzień to ostatnia chwila, aby zdążyć przed Świętami:- ) Wkrótce przedstawię przepis na barszcz na zakwasie.

12 grudnia 2012

Makowiec Babci Basi

Makowiec Babci Basi
Mam teściową Basię, która zdradziła mi swój przepis na pysznego makowca. Drożdżowe, lekkie i puszyste, maślane ciasto z masą makową. Wierzch posypany chrupiącą kruszonką  -  czy czegoś więcej potrzeba, aby Święta były wspaniałe? Przepis nie jest trudny, ale pracochłonny, warto jednak poświęcić trochę czasu na przygotowanie tego wyjątkowego makowca:- )

11 grudnia 2012

Zupa grzybowa z mleczną pianką

Gęsta aromatyczna, mocno grzybowa zupa – taka  jaką lubię najbardziej.  Zupa grzybowa podana z mleczną pianką prezentuje się bardzo wykwintnie. Możecie przygotować zupę według swojego ulubionego przepisu, a dla urozmaicenia ozdobić ją białą pianką.

10 grudnia 2012

Pstrąg pieczony w folii z suszonymi pomidorami


Pstrąg pieczony w folii z suszonymi pomidorami
Do przygotowania tego cudacznego ale bardzo smacznego pstrąga użyłam suszonych pomidorów, które ostatnio bardzo przypadły mi do gustu. To taki oryginalny pomysł na rybę, która powinna pojawić się na wigilijnym stole. Idealnie pasują do niego faszerowane lub smażone pieczarki. Tak zrolowany pstrąg będzie się pięknie prezentował nie tylko na świątecznym stole i na pewno zaskoczy całą rodzinę:- )

8 grudnia 2012

Holenderskie pomarańczowe ciastka z migdałami


Małe, przyjemnie chrupiące ciastka, mocno pomarańczowe, z prażonymi płatkami migdałowymi. Takie ciasteczka na jednego gryza – znikają w zastraszającym tempie. Nie wiem tylko czy ubywa ich dlatego, że są takie pyszne czy dlatego, że przyszedł mróz i moje głodomory pożerają wszystko co w zasięgu wzroku:- )

6 grudnia 2012

Gwiazdki orzechowo - cytrynowe

Przepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka świąteczne. Orzechowo – cytrynowe, bardzo delikatne, chrupiące niezbyt słodkie. Polecam nie tylko dla dzieci na diecie bezglutenowej, smakują całej mojej rodzinie. Użyłam mąki ryżowej razowej i mam nadzieję, że dzięki temu są też bardzo zdrowe:- ) Ciastek można użyć jako ozdób na choinkę.

5 grudnia 2012

Orzechowe obwarzanki


Dzień za dniem mija w zastraszającym tempie i grudzień ucieka…Już czas na przygotowywanie Świątecznych smakołyków:- ) Zaczynam od orzechowych obwarzanek. Pyszne, chrupiące, orzechowe, trudno się od nich oderwać. Dobrze, że to przepis na dużą porcję. Ciastka idealnie nadają się jako ozdoby choinkowe – wystarczy kawałek wstążki i piękne bombki gotowe:- )

4 grudnia 2012

Kurczak w tymianku

Kurczak w tymianku

Pomysł na kurczaka znaleziony w starym zeszycie z przepisami. Tak przygotowywała kurczaka moja mama.
  Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak dzieciństwa. Przepis lekko zmodyfikowałam – zamiast kurczaka użyłam samych nóg i obdarłam je ze skóry. W zasadzie potrawa robi się sama :- )

3 grudnia 2012

Owsianka gruszkowa

Owsianka gruszkowa
Kolejna owsianka, którą dołączam do listy pysznych, bardzo zdrowych i szybkich śniadań. Gruszka jest bardzo słodka więc takiej owsianki nie trzeba już dosładzać,a gorzka czekolada dostarczy dodatkowej porcji magnezu:- )

2 grudnia 2012

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa
Mój syn bardzo lubi pieczarki pod wszystkimi postaciami, staram się więc przygotowywać różne dania z tymi grzybami. Zachęcam do wypróbowania prostej zupy pieczarkowej. Dzięki dodatkowi serków topionych ma kremowy pyszny smak, a dodatek gałki muszkatołowej i liścia laurowego nadaje jej miły aromat. Choć zupa ta nie ma pięknego koloru jest bardzo smaczna i polecam wszystkim miłośnikom aksamitnej zupy dyniowej.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...