29 marca 2013

Domowe masło

świąteczny baranek
Domowe masło
Kiedy byłam małym dzieckiem, ulubionym zwyczajem wielkanocnym było przygotowywanie maślanych baranków. Zajmował się tym mój tata, który miał sposób na wyjmowanie baranków z drewnianej formy bez ich deformacji:- ). Zajęciem siostry i moim było nadanie im charakteru przyprawiając oczy, nosy, uszy, ogony… Dziś baranki można kupić w każdym sklepie, ale my wciąż zgodnie z tradycją, przygotowujemy je w domu, ku uciesze Juniora. Dziś poszłam o krok dalej i zrobiłam także domowe masło. Jak to bywa z domowymi przetworami masło jest smaczniejsze od kupnego. Żałuję tylko, że nie mam małej łąki na której pasie sie łaciata krowa dająca pyszne, zdrowe mleko:- ) 

Tort a’la Prince Polo

Tort a’la Prince Polo
Tort polecam miłośnikom bardzo słodkich wypieków i wafelków w czekoladzie:- ).  Sycące czekoladowe  ciasto z aksamitnym, maślanym kremem, słodką bezą orzechowo – kokosowo – wafelkową , przełożone musem śliwkowym. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocny bogaty i pyszny tort polecam skorzystać z mojego przepisu:- )

27 marca 2013

Sałatka pieczarkowo - ziemniaczana

Sałatka wielkanocna
Sałatka pieczarkowo - ziemniaczana
Rzadko przygotowuję sałatki majonezowe, wolimy takie ze świeżych warzyw, lekkie, pachnące wiosną i latem. Kiedy jednak za oknem śnieg, śnieg, mróz, śnieg… organizm domaga się czegoś tłustego, z wielką dawką energii. Tak powstała smakowita sałatka z pieczarkami, ziemniakami, jajkami i oczywiście z domowym majonezem;- )

26 marca 2013

Babeczki kawowo – czekoladowe

Babeczki kawowo – czekoladowe
Kawowo – czekoladowe babeczki chodziły mi po głowie już od dawna. Lubię kawę, jej zapach i aromat, chętnie sięgam po słodycze z jej dodatkiem(np.: orzeźwiający tort cappuccino z malinami). Babeczki nie są zbyt słodkie za to mocno czekoladowe z wyczuwalnymi ziarenkami kawy.  W czasie pieczenia po domu rozchodzi się piękny zapach kawy, dający natychmiastowy zastrzyk energii. Świetnie smakują z dodatkiem bitej śmietany – jeśli nie jesteście na diecie polecam przykryć babeczki białą pierzynką:)

25 marca 2013

Domowy sos tatarski

sos na wielkanoc
Domowy sos tatarski
Na wielkanocnym stole pojawia się zawsze wiele smakołyków. Nie wyobrażam sobie Świąt bez jaj, baranka, chrzanu, szynki. Każdy region i każda rodzina  ma też swoje tradycyjne dania,  które wzbogacają te wyjątkowe chwile. Jednym z moich wyczekiwanym przez cały rok przysmakiem jest sos tatarski, serwowany do mięs i wędlin. Zawsze obiecuję sobie, że będę go przygotowywała częściej, ale ostatecznie gości  na moim stole tylko raz w roku:- )

23 marca 2013

Babka piaskowa cytrynowa

babka świąteczna
Babka piaskowa cytrynowa
Szczerze powiedziawszy piekąc wielkanocną babkę cytrynową zastanawiałam się czy nie powinnam zabrać się za przygotowanie pierniczków  albo makowca;- ) Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, połowa marca a tu tylko śnieg i mróz i wiatr, brrrrr… W kuchni za to wiosennie i ciepło,  powoli zaczyna pachnąć Świętami:- )

22 marca 2013

Frykadelki śledziowe czyli norweskie klopsy rybne

Frykadelki śledziowe czyli norweskie klopsy rybne
Świetny pomysł na przygotowanie  ryby na ciepło . To zdrowa ryba u nas ciągle niedoceniana. Norwegowie jak nikt inny znają się na śledziach, zaczerpnęłam więc ich pomysł na przygotowanie tej bałtyckiej ryby. Usmażone klopsy są smaczne, delikatne w smaku i idealnie nadają się na zdrowy obiad z bukietem gotowanych warzyw:- )

21 marca 2013

Majonez domowy

majonez
Majonez domowy

Nadszedł czas na domowy majonez:- ) Przyda się podczas wielkanocnego śniadania do ozdobienia jajek, do przygotowania sosów na bazie majonezu (np.: tatarskiego), do sałatek. Wydawało mi się, że przygotowanie majonezu jest czasochłonne i skomplikowane – okazało się, że robi się go błyskawicznie, a smak jest nieporównywalny do sosu przygotowywanego na skale przemysłową. Domowy majonez jest zdrowszy od kupnego, przede wszystkim nie zawiera E 385 czyli soli wapniowo – disodowej  kwasu etylenodiaminotetraoctowego. E 385 silnie wiąże substancje mineralne, długotrwałe spożywanie dużych ilości może prowadzić do niedoboru metali w organizmie np.: żelaza.

16 marca 2013

Panettone – włoska babka drożdżowa

babka drożdżowa
Panettone – włoska babka drożdżowa  

Panettone po raz pierwszy jadłam u mojej kuzynki Ani, która przywiozła to ciasto z Włoch. Bardzo zasmakowała mi ta drożdżowa babka - inna od naszych, bardziej wilgotna, delikatna, pomarańczowa z dodatkiem białej czekolady. Oczywiście postanowiłam samodzielnie upiec włoski smakołyk:- ). Tajemnicą Panettone jest jej wielokrotne ugniatanie i wyrastanie, które nadaje ciastu specyficzna strukturę i lekkość. Babka długo pozostaje świeża i smaczna, idealna jest więc na wielkanocny stół.

15 marca 2013

Placki ziemniaczane z kaszy jaglanej

Placki ziemniaczane z kaszy jaglanej
Placki ziemniaczane w wersji light :- ) Smażone na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem mojej ulubionej i niezwykle cenionej kaszy jaglanej. Placki dzięki dodatkowi piany z białek są delikatne i bardziej puszyste niż tradycyjne. Plendze (tak nazywamy placki ziemniaczane w Wielkopolsce) podałam z jogurtowym sosem z chrupiącymi ziarnami słonecznika i dyni:- )

13 marca 2013

Śniadaniowe abecadło dla niejadka


Śniadaniowe abecadło to prosty pomysł na ciekawe śniadanie dla niejadka. Wystarczy przygotować kawałek  banana, jabłka i pieczywa, trochę masła orzechowego i pożywny posiłek gotowy. Za pomocą rękawa cukierniczego na owocach można wypisać kolejne litery alfabetu lub proste wyrazy np.: imię pociechy. Oczywiście można użyć dowolnych  owoców, warzyw, past, wędlin co tylko przyjdzie nam do głowy i sprawi, ze śniadanie będzie wyjątkowe:- )

10 marca 2013

Biały krem z czarnej rzepy

Biały krem z czarnej rzepy
Zawsze przechodziłam obojętnie obok czarnej rzepy – taka czarna, mało apetyczna. Wiedziałam, że jej sok świetnie wpływa na kondycję włosów, ale żeby ją zjadać? Aż tu wyczytałam, że to warzywo jest bardzo zdrowe, że jest bakterio-, wiruso- i grzybobójcze, pomaga przy kaszlu i przy zapaleniu górnych dróg oddechowych. Podobno robotników budujących piramidy 3 tys. lat p.n.e. karmiono właśnie czarną rzepą, bo już wtedy były znane jej wzmacniające właściwości. Cóż pozostało? Postanowiłam pokrzepić moją rodzinę białym kremem z czarnej rzepy:- ) W założeniu chciałam do zupy dodać pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (podobnie jak w przepisie na krem marchewkowo – jaglany z rozgrzewającym imbirem). Kiedy jednak zmiksowałam białe warzywa na gładką masę – zmieniłam zdanie. Powstały krem był aksamitny, delikatny, w smaku śmietankowy i nie chciałam zmieniać jego konsystencji:- )

8 marca 2013

Kruche babeczki orzechowe z kremem karmelowym

Kruche babeczki orzechowe z kremem karmelowym
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, kruchego i orzechowego to przepis dla Was:- ) Babeczki są delikatne, mocno kruche i orzechowe. Podałam je z słodkim samodzielnie przygotowanym kremem karmelowym i ozdobiłam orzechami włoskimi. Kruche babeczki można podać z innymi dodatki: owocami, dżemami, bita śmietaną lub kremem z suszonych moreli.

5 marca 2013

Sycące naleśniki soczewicowo – ryżowe

Sycące naleśniki soczewicowo – ryżowe 
Męska część naszej rodziny uwielbia naleśniki:- ) Nie chce ich jednak karmić tylko i wyłącznie białą mąką, której i tak sporo w naszej diecie. Szukam więc sposobów na inne, zdrowsze naleśniki (np.z kaszy jaglanej). Tym razem wpadł mi w oko przepis na naleśniki z soczewicy i ryżu.  Jest to przepis na sycące, chrupiące placki, które można podawać na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. Podałam je z farszem ze szpinaku, gotowanej marchewki i sera mozzarella, dla urozmaicenia zwinęłam je w ślimaki co bardzo ucieszyło Juniora:- ) Wiosenne, naleśnikowe ślimaki trafiają do kącika niejadka i są kolejnym pomysłem na urozmaicenie posiłków dla najmłodszych. 

3 marca 2013

Czekoladowe babeczki z kremem morelowym


Czekoladowe babeczki z kremem morelowym
Dziś delikatne czekoladowe babeczki z morelowym kremem. Babeczki idealnie nadają się na nadchodzący Dzień Kobiet – są proste w przygotowaniu i panowie na pewno z przyjemnością przygotują je dla swoich pań:- )  Natchnieniem dla tych babeczek były niezwykle wykwintne czekoladki: morele nasączone likierem Cointreau, oblane mleczną czekoladą firmy Chocolissimo. Babeczki nie są zbyt słodkie, mocno czekoladowe z kawałkami suszonych owoców. Udekorowałam je kremem morelowym o lekko kwaskowym, orzeźwiającym smaku oraz pysznymi czekoladkami:- ) 

1 marca 2013

Żółty koktajl ananasowy z kaszą jaglaną

Żółty koktajl ananasowy z kaszą jaglaną
Jeszcze jeden sposób na przemycenie kaszy jaglanej w codziennej diecie. Tym razem koktajl z żółtych owoców (ananas, banan, morele, cytryna). Taki pożywny koktajl świetnie nadaje się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Dzięki dodatkowi suszonych owoców, a przede wszystkim bardzo słodkich daktyli, nie trzeba dodawać już ani grama cukru. Najlepszą rekomendacją dla koktajlu jest fakt, że Junior prosił o dokładkę:- )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...