31 sierpnia 2013

Knedle jaglane z malinami i sosem waniliowym

Knedle jaglane z malinami i sosem waniliowym
„Mam pomysł!” usłyszałam radosny krzyk Juniora (zawsze zastanawiam się skąd w tej małej główce bierze się tyle myśli i planów, i co zaraz będziemy robić). ”Zrobimy na obiad knedle z malinami” – odetchnęłam – chodzi tylko o jedzenie, co prawda znowu na obiad kluchy, ale tym razem przynajmniej nie są to pierogi:- ) Ulepiliśmy więc knedle jaglano - ziemniaczane z malinami. Dla urozmaiceni do ciasta dodałam dwie łyżki maku, kluski wyglądały jak piegowate buzie, a polane sosem waniliowym smakowały naprawdę smacznie. Tym razem trudno mi powiedzieć czy chłopakom bardziej smakowały knedle czy właśni puszysty sos:- )

28 sierpnia 2013

Ciasto marchewkowe

Przepisem na to pyszne ciasto marchewkowe podzieliła się ze mną moja kuzynka Aldonka – za co jej serdecznie dziękuję:- ) Przepis lekko zmodyfikowałam zmniejszając ilość cukru oraz zastępując mąkę pszenną mieszaniną mąki orkiszowej i owsianej. Ciasto przygotowuje się równie szybko jak muffiny, choć chwilę trzeba poświęcić na starcie marchewki.  Wilgotne, o lekko korzennym aromacie, długo zachowuje świeżość i bardzo szybko znika:- ) Do ciasta można dodać orzechy, rodzynki lub inne ulubione bakalie i oczywiście świetnie smakuje z bitą śmietaną:- ) Na pewno w najbliższej przyszłości upiekę jeszcze nie jedno ciasto z marchewką.

Składniki:
·       4 jaja
·       3 szklanki drobno startej marchewki
·       1 ½ szklanki mąki orkiszowej razowej
·       ¾ szklanki mąki owsianej
·       1 ½ szklanki brązowego cukru
·       1 szklanka oleju rzepakowego
·       1 łyżka ekstraktu waniliowego
·       ½ łyżeczki soli
·       2 płaskie łyżeczki sody
·       2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
·       ½ szklanki płatków migdałowych

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC. Keksówkę o wymiarach ok. 36x12 Wyłożyć papierem do pieczenia.

Do jednej miski wsypać suche składniki (mąkę orkiszową, mąkę owsianą, cynamon sodę, sól) całość wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej, ekstrakt waniliowy, cukier – wymieszać. Płynne składniki wlać do miski z sypkimi składnikami – dokładnie połączyć. Dodać startą na małych oczkach marchew , wymieszać.

Ciasto, które jest dość płynne, przełożyć do keksówki, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 70 – 80 minut, do tzw. "suchego patyczka".

Smacznego:- )


24 sierpnia 2013

Beztłuszczowe brownies z cukinią


Fantastyczne, ciężkie, mocno czekoladowe, gliniaste ciasto. Choć nie używa się do niego ani grama tłuszczu, smakuje jak wyborne brownie. Pewnie wrócę nie raz to tego przepisu modyfikując go o dodatek np. orzechów, pestek, suszonych owoców albo skórki pomarańczowej…  Niestety ciasto jest bardzo sycące i nie można zjeść go zbyt wiele – chyba, że jest się dzieckiem:- ) Junior oblizując się łakomie, prosząc o dokładkę stwierdził „No mamo, to ciasto to jest naprawdę mocno czekoladowe” :- )


Składniki:
·       2 jajka
·       1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
·       ¾  szklanka cukru trzcinowego
·       ¼  łyżeczki soli
·       ¼ szklanki musu jabłkowego (gotowego lub domowego)
·       1 szklanka mąki orkiszowej razowej
·       ½  szklanki kakao
·       1 i ½  łyżeczki sody oczyszczonej
·       ½  łyżeczka cynamonu
·       ¼  łyżeczki kardamonu
·       2 szklanki (300 – 320 g) drobno startej cukinii
·       50 – 100 g czekoladowych drobinek czekoladowych lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (można pominąć)

Dodatkowo do dekoracji:
·       kilka kostek czekolady
·       różowy ozdobny cukier

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175ºC. Tortownicę o średnicy 21 – 22 cm (lub formę o wymiarach 20x 20 cm), wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować odrobiną tłuszczu i obsypać mąką.

Cukinię zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, lub zmiksować. Lekko odcisnąć z soku .

W jednej misce dokładnie wymieszać: jajka, ekstrakt waniliowy, cukier, sól i mus jabłkowy. Do drugiej miski przesiać mąkę orkiszową, kakao, sodę cynamon i kardamon – dobrze wymieszać.
Do suchych składników dodać płynne i wymieszać, aż do całkowitego połączenia. Do masy dodać lekko odciśniętą cukinię i posiekaną czekoladę.
Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec około 40 – 50 minut, do momentu, gdy na wbitym w brownie patyczku nie będzie surowego ciasta.

Ciasto wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Aby zmniejszyć ilość użytej czekolady, tuż po wyjęciu z piekarnika powierzchnię ciasta obsypać stratą lub pokruszoną czekoladą (można użyć kilku rodzajów czekolady gorzkiej, mlecznej i białej). Podobnie ozdabiałam świąteczne pierniczki. Brzeg ciasta można obsypać kolorowym cukrem.
Brownies świetnie smakują z bitą śmietaną:- )

Smacznego:- )

Źródło przepisu:  Cake Time




     

23 sierpnia 2013

Ketchup śliwkowy

Zupa gulaszowa
Junior uwielbia ketchup, wszystko mógłby jeść z dodatkiem pomidorowego sosu. Czasami mam wrażenie, że gdybym postawiła przed nim miskę sklepowego specyfiku, zjadłby go z radością, prosząc o dokładkę:- ) Jako troskliwa matka,uwielbiająca domowe przetwory, postanowiłam przygotować w tym roku spory zapas samodzielnie zrobionego ketchupu, na pierwszy ogień poszedł ketchup śliwkowy. Przepis ten już od dawna chodził mi po głowie, zastanawiałam się jak będzie smakował i czy mój mały smakosz go zaakceptuje. Cóż mogę powiedzieć, wczoraj po śniadaniu syn zapytał „Mamo mogę jeszcze pojeść tego ketchupu śliwkowego?” :- )

22 sierpnia 2013

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa
 Na straganach zaczynają królować śliwki i papryka to znak, że wielkimi krokami zbliża się jesień. Ponieważ lubię paprykę pod każdą postacią: surową, marynowaną, zapiekaną, faszerowaną tym razem postanowiłam z niej przygotować pożywną zupę gulaszową. Znalazłam wiele przepisów i wiele wariantów węgierskiej zupy.  Można do niej dodać kawałek słoniny, ziemniaki pokrojone w kostkę, można pod koniec gotowania całość zaciągnąć gęstymi lanymi kluskami – jedno jest pewne, zawsze taka zupa smakuje wybornie:- )Wyczytałam, że papryka, bez której trudno wyobrazić sobie węgierską kuchnię, pojawiła się w niej dopiero w XIX wieku. Trudno w to uwierzyć patrząc na różnorodność wyhodowanych tam odmian i bogactwo serwowanych potraw.  

15 sierpnia 2013

Murzynek orkiszowy z borówkami

Murzynek orkiszowy z borówkami
Ciężko wraca się po wakacjach do rzeczywistości :- ) I choć stęskniłam się za blogowaniem, gotowaniem, fotografowaniem, jakoś ciężko mi się zorganizować i wpaść w rytm codzienności. Żebyście o mnie nie zapomnieli, przedstawiam przepis na pyszny, prosty murzynek z mąki orkiszowej z dodatkiem borówek amerykańskich. Takie ciasto piecze bardzo często mój tata, dodając do niego rodzynki lub inne bakalie. Ponieważ ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, polecam je na długi weekend, który przed nami:- )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...