3 października 2014

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Warstwa ciasta nie jest zbyt gruba za to sporo znajdziecie w nim owoców. Kruszonka jest bardzo chrupiąca dzięki dodatkowi pokruszonych płatków kukurydzianych, po prostu idealne ciasto na jesienny ciepły weekend. :- )

Składniki:
  • 250 ml mleka
  •  35 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 70 g masła
  • Szczypta soli
  • 1 jajko

Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 90 g masła
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych

Dodatkowo:
  • ok. 1 kg wydrylowanych i pokrojonych w ćwiartki śliwek węgierek
  • 1 łyżka cukru

Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiać, dodać pozostały cukier, jajko, sól, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć lniana ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Przygotować kruszonkę.  Szybko połączyć mąkę, cukier i masło. Płatki kukurydziane pokruszyć i  połączyć z kruszonką – gotową wstawić do lodówki.

Śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki.

Wyrośnięte ciasto rozłożyć równo na dużej blaszce (ok. 40 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście skórką do dołu. Śliwki posypać łyżką cukru i kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez 45 – 50 minut.

Smacznego :- )

 

3 komentarze :