31 sierpnia 2014

Tarta morelowa z chrupiącą kruszonką

Tarta morelowa z chrupiącą kruszonką
Cieszycie się, że kończą się wakacje? Nie za bardzo mi się to podoba;- ) W tym roku wyjątkowo szybko mijały dni, myślę że to przez tą cudowną pogodę. Tak ciepłego, suchego lata nie pamiętam :- )  Żal, że dni robią się co raz krótsze, poranki coraz zimniejsze, ech! jesień idzie nie ma na to rady… Będę tęsknić za latem! A na zakończenie wakacji, na osłodę nadchodzącej codzienności i obowiązków, podaję Wam przepis na słoneczną tartę  morelową z chrupiącą kruszonką.

30 sierpnia 2014

Fotografia kulinarna

jak fotografować jedzenie
Inspiracją do napisania tego tekstu jest konkurs organizowany na fantastycznym blogu Green Morning, w którym nagrodą jest kurs fotografii kulinarnej prowadzony przez Kingę Błaszczyk – Wójcicka. Od razu pomyślała, że to coś dla mnie, przydałaby mi się pomocna dłoń. Mina mi jednak zrzedła kiedy przeczytałam, że aby przystąpić do konkursu nie wystarczy „pstryknąć” zdjęcia, tylko należy napisać coś od serca o swojej przygodzie z fotografią. Mistrzem pióra nie jestem, a pisanie o sobie przychodzi mi bardzo, ale to bardzo trudno. I choć długo zwlekałam, zmobilizowałam się, postanowiłam  przyjąć wyzwanie i spróbować opowiedzieć Wam jak to wszystko się zaczęło.

26 sierpnia 2014

Dżem aroniowo - jabłkowy

Dżem aroniowo - jabłkowy
W zeszłym roku dostałam od mamy kilka słoiczków konfitury i soku z aronii. Krzak aronii pięknie rośnie w ogródku moich rodziców i co drugi rok obsypany jest obficie owocami.  Kwaśno – gorzki smak aronii najbardziej przypadł do gustu mojemu mężowi i specjalnie dla niego przygotowałam w tym roku dżem i konfiturę z tych czarnych jagód. Oprócz walorów smakowych aronia jest lekarstwem na szalejące wokół choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i dolegliwości oczu warto więc zaopatrzyć spiżarnię w domowe przetwory :- )

23 sierpnia 2014

Dżem brzoskwiniowy z migdałami i amaretto

Czas zabrać się za zapełnianie domowej spiżarni:-)  Dotychczas zrobiłam tylko kilka słoików dżemu agrestowego i malinowo-wiśniowego trzeba więc zakasać rękawy i wziąć się do pracy ;- )  Jednym z ulubionych dżemów w moim domu jest dżem brzoskwiniowy. Nadaje się świetnie do ciast, wszelkich naleśników,racuchów i placuszków. Co roku robię spory zapas i pod koniec zimy zawsze go brakuje. W tym roku oprócz klasycznego dżemu brzoskwiniowego, zrobiłam także luksusową wersję z dodatkiem migdałów i likieru amaretto. Chyba domyślacie się, że smakuje wyjątkowo?

Składniki:
  • 1 kg brzoskwiń wypestkowanych i obranych ze skóry
  • ½ kg cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 60 g płatków migdałowych
  • 10 łyżek likieru amaretto

Brzoskwinie zalać wrzątkiem, chwilę parzyć i ostudzić. Usunąć pestki, obrać ze skóry po czym owoce podzielić na mniejsze kawałki.
Brzoskwinie wymieszać z cukrem i przełożyć na dużą patelnię lub do garnka o grubym dnie. Smażyć na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, owoce staną się szkliste a syrop gęsty. Brzoskwinie lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, tak aby pozostały większe kawałki owoców. Do dżemu dodać sok z cytryny, amateretto i płatki migdałów. Całość jeszcze chwilę gotować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, przed zamknięciem brzegi i nakrętki przetrzeć spirytusem. Zakręcić i odstawić do góry nogami na kilkanaście minut.

Smacznego:- )

 



20 sierpnia 2014

Pasta z wędzonej makreli

Lubicie pasty kanapkowe? Dla mnie to miłe urozmaicenie i dość często pojawiają się na śniadanie lub kolację jakieś mazidła. Najczęściej jest to pasta jajeczna, bo taką najbardziej lubi Junior, ale bywają też inne. Tym razem klasyczna, prosta pasta z wędzonej makreli dla miłośników ryb. Aby pasta była smaczna musi być spełniony tylko jeden warunek, trzeba zdobyć świeżą rybę :- )  

Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka domowego majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 – 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka kaparów
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Dodatkowo:
  • szczypiorek

Makrelę obrać ze skóry i wyjąć ości. Kawałki ryby bez ości przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, sok z cytryny, majonez, jogurt, chrzan, kapary, pieprz cytrynowy. Całość delikatnie wymieszać. Niezbyt intensywnie, żeby nie powstała papka. Jeśli to konieczne doprawić solą. Podawać na razowym pieczywie z drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:- )

 





17 sierpnia 2014

Pierogi z jagodami

Najlepsze pierogi z jagodami, smak dieciństwa
Pierogi z jagodami
Już dawno nie pojawił się tu żaden przepis na pierogi:- ) Trudno mi w to uwierzyć, bo Junior ciągle o nie prosi i mam wrażenie, że ciągle je robię… Po powrocie z wakacji zostałam wręcz zmuszono do lepienia pierogów, koniecznie musiały być owocowe i koniecznie jagodowe. Ciekawe czy takie lubicie? Do nadzienia,  podobnie jak w przepisie na jagodzianki, dodałam trochę maki ziemniaczanej. Dzięki temu sok jagodowy nie wypływa z pierogów. Chłopaki jak zwykle orzekli, że to najlepsze pierogi na świecie ;) Myślę jednak, że mówią tak dlatego żebym ciągle je lepiła …

14 sierpnia 2014

Serowe ciasto z owocami

Serowe ciasto z owocami
Kolejny prosty przepis na cisto z owocami. Ponieważ latem nie za bardzo mam czas i chęć przesiadywać w kuchni, większość deserów jest mało skomplikowana i błyskawiczna do przygotowania. Sekretem tego placka jest dodatek twarogu, dzięki niemu ciasto jest wilgotne i ma ciekawą strukturę. Tym razem upiekłam go z brzoskwiniami i borówkami  - bo akurat te owoce miałam pod ręką, ale świetnie pasowały by morele, śliwki, kwaskowe czerwone porzeczki i oczywiście jabłka :- )

11 sierpnia 2014

Ciasto malinowe

Ciasto malinowo czekoladowe bez dodatku mąki
Ciasto malinowe
Znowu ciasto malinowe, ale mam ogromną słabość do połączenia malin z czekoladą :- ) Czy można oprzeć się kawałkowi tortu malinowego podwójnie czekoladowego? A jeśli Wam również nie znudziła się jeszcze taka kombinacja smaków to gorąco polecam ten pyszny i prosty deser. W cieście nie ma ani grama maki, znajdziecie tam migdały, kaszę manna i czekoladę – brzmi obiecująco prawda? Do tego słodka, ale orzeźwiająca frużelina malinowa i  pyszne soczyste owoce… 

8 sierpnia 2014

Ziemniaki z grilla

Nieodzowną częścią lata i naszych wakacji jest grill. Junior uwielbia posiłki na świeżym powietrzu i jeśli tylko mamy okazję siadamy pod chmurką i jemy małe lub duże co nieco. Co roku pojawia się też jakiś hit sezonu. Dwa lata temu zajadaliśmy się grillowanymi pomidorami, w zeszłym roku zauroczyliśmy się pieczarkami, a w tym roku królowały ziemniaki :- ) Przepis jest prosty, ziemniaki wystarczy pokroić w plastry, skropić olejem, przyprawić i zawinąć w sreberko :- ) Tak przygotowane pyry świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub jako dodatek do grillowanych ryb albo mięs.

Składniki:
  • surowe ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • ulubione zioła i przyprawy np.: tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, kolendra

Dodatkowo:
  • folia aluminiowa

Ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć, następnie pokroić w 5 mm plastry. Warzywa ułożyć na folii aluminiowej, posolić, obsypać ulubionymi ziołami, skropić olejem np. rzepakowym. Ziemniaki zawinąć z płaskie sakiewki. Smażyć na grillu po 15 - 20 minut z każdej strony. Podawać z kwaśna śmietaną lub jako dodatek do mięs oraz ryb.

Smacznego :- )

 

6 sierpnia 2014

Lekkie placuszki serowe z morelami

Lekkie placuszki serowe z morelami
Cudowne miałam w tym roku wakacje :- ) Wypoczęłam, nabrałam sił i choć żal było wyjeżdżać to z chęcią wróciłam do domu. Uwielbiam taki beztroski czas kiedy człowiek nigdzie nie musi się spieszyć, kiedy nic nie trzeba, a wszystko można :- ) Żal tylko, że na kolejne letnie wakacje będę musiała czekać cały rok… W każdym razie miło wrócić do swojej kuchni i małe co nieco  upichcić. Na rozgrzewkę prosty przepis na lekkie placuszki z twarogu z dodatkiem pysznych dojrzewających w słońcu moreli. Morele jem bez opamiętania, po prostu przepadam za nimi więc placuszki przypadły mi bardzo do gustu. Jeśli nie lubicie moreli – choć wydaje mi się to niemożliwe – użyjcie innych owoców: jabłek, śliwek, jagód
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...