31 października 2014

Halloweenowy budyń czekoladowy

Kiedy ostatni raz jedliście domowy budyń? Chyba wszyscy przyzwyczailiśmy się do paczkowanych, sklepowych zestawów na kisiel, budyń czy galaretkę, wydaje się, ze to prostszy sposób na deser. A przecież w prosty sposób możemy takie smakołyki przygotować z dostępnych w domu składników, bez sztucznych barwików i aromatów. Żeby zrobić pyszny domowy budyń czekoladowy wystarczy porcja mleka (może być roślinne), prawdziwa czekolada i kakao. Pewnie się domyślacie, że budyń przygotowany z takich składników zmienia się w smakowity deser. Dziś budyń czekoladowy zaserwowałam w mandarynkowych miseczkach , przyozdobionych w halloweenowym klimacie. Jeszcze zdążycie zrobić ten prosty deser przed powrotem dzieci ze szkoły ;- )
Składniki:
  • ½ litra mleka
  • 2 łyżki cukru 
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:
  • 8 – 10 mandarynek
  • 8 – 10 suszonych lub świeżych listków mięty

Mandarynki starannie umyć, ściąć górną część i wydrążyć owoce – tak aby powstały miseczki. Narysować pisakiem oczy, nosy i buźki. W wieczkach zrobić małe nacięcia i udekorować je listkami.
Z porcji mleka odlać pół szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem, masłem i pokruszoną czekoladą.
W pozostałym  mleku rozpuszczamy  mąkę ziemniaczaną i kakao. Kiedy mleko  się zagotuje i czekolada się rozpuści garnek zdjąć z ognia i wlać płynnym ruchem mąkę ziemniaczana. Cały czas intensywnie mieszać i ponownie postawić garnek na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Ciepły budyń przełożyć do mandarynkowych miseczek, ozdobić wieczkami i podawać.

Smacznego:- )


 

30 października 2014

Ciastka usta wampira

Ciastka usta wampira
Lubię ciasto francuskie, z którego w kilka chwil można wyczarować pyszny podwieczorek. Najbardziej lubimy ciastka z jabłkami, ale wszystkie przekąski zawsze nam smakują.  Proponuję małą, słodką przekąskę do błyskawicznego przygotowania przed halloweenowym wieczorem. Myślę, że usta wampira spodobają się Wam i umila jutrzejszy wieczór :- )

29 października 2014

Orzechowe ciastka pająki

Urocze pająki, które na pewno przypadną do gustu najmłodszym :- ) Ciastka przepyszne, chrupiące, bardzo aromatyczne bo z  dodatkiem domowego masła orzechowego. Wyjątkowym dodatkiem są ulubione pralinki, które nie tylko zdobią, ale także nadają oryginalnego smaku i charakteru. Jeśli macie ochotę i czas możecie takie praliny przygotować samodzielnie. Jeśli planujecie przyjęcie halloweenowe nie może zabraknąć ich wśród innych smakołyków :- )

22 października 2014

Pączki dyniowe z piekarnika

Pączki dyniowe z piekarnika
Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na wypróbowanie przepisu na pączki z piekarnika. W końcu się zmobilizowałam (ku uciesze męskiej części rodziny) i upiekłam je w wersji dyniowej z pomarańczowym nadzieniem. Takie pączki nie są aż tak kaloryczne, łatwe do zrobienia i smakują wyśmienicie. Oczywiście różnią się od tych tradycyjnych, ale jak dla mnie taka wersja jest smaczniejsza, a na pewno dużo lżejsza. Pączki maja słoneczny dyniowy kolor, są puszyste i mocno pomarańczowe w smaku. Polecam nie tylko na tłusty czwartek :- )

17 października 2014

Naleśniki bezglutenowe

Wspominałam już, że nikt z mojej rodziny nie jest na diecie bezglutenowej, za to bardzo lubimy eksperymenty kulinarne:- ) To niesamowite jaka otwiera się przed nami bogata gama smaków i ciekawych produktów odżywczych kiedy wykreślimy z jadłospisu pszenicę. Nagle okazuje się, że oprócz mąki pszennej  do pieczenia i gotowania możemy użyć mąki ryżowej, gryczanej, jaglanej, amtantusowej, kukurydzianej,  ziemniaczanej, z ciecierzycy i cudownych mielonych wszelkich orzechów… Dziś przepis na wspaniałe bezglutenowe naleśniki, które podałam z kremem czekoladowo – bananowym :- ) 
Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 ¾ szklanki mleka (roślinnego lub zwierzęcego)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Dodatkowo:
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Wszystkie składniki zmiksować – ciasto odstawić na pół godziny.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj jeszcze trochę płynu.
Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami np.: z kremem czekoladowo-bananowym lub z dżemem brzoskwiniowym zmigdałami i amaretto.

Źródło przepisu: Olga Smile 

 


16 października 2014

Krem czekoladowo-bananowy

Czy macie czasami nieodpartą chęć na zjedzenie czegoś pysznego, słodkiego i czekoladowego? Jesienią i zimą bardzo często miewam takie napady:- ) Ponieważ staram się nie kupować słodyczy muszę sobie radzić w inny sposób. Tym razem zachwyciłam się kremem czekoladowo – bananowym. Aksamitny, mocno bananowy świetny na kanapkę, jako dodatek do naleśników, placków lub prosto ze słoiczka …

Składniki:
  • 3 banany
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 9 łyżek wrzątku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki miodu
Banany obrać, pokroić w plastry, wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem kokosowym. Banany chwilę smażyć aż zmiękną i ostudzić. 
Kakao zalać wrzątkiem i starannie rozmieszać, żeby nie było żadnych grudek. 
Zmiksować razem banany, kakao i sok z cytryny. Jeśli krem wydaje się Wam za mało słodki dodajcie do niego trochę miodu. Schłodzić w lodówce.

Smacznego :- )

Źródło przepisu: Cake Time 

 

14 października 2014

Kokosanki z płatkami owsianymi

Ciastka kokosowe z dodatkiem płatków owsianych. Wyjątkowo  chrupiące dzięki dodatkowi popularnych śniadaniowych płatków kukurydzianych. Ciastka nie są zbyt słodkie, za to sycące i wyjątkowo pyszne. Ponieważ uwielbiam wszystkie chrzęszczące słodycze szalenie przypadły mi do gustu. 

Składniki:
  • 125 g masła
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • miąższ  z 1 wanilii
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 1 ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzać do 180˚C
Masło zmiksować z cukrem i miąższem z  wanilii, dodać jajko i dalej mieszać aż powstanie puszysta biała masa.  W osobnej misce wymieszać mąkę z sola,  proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać płatki owsiane, kukurydziane, i wiórki – wymieszać. Suche składniki połączyć z masą maślaną.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Piec 15 – 18 minut na złoty kolor.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Kuchnia 1/2013

Jeśli lubicie ciastka z płatkami owsianymi może polubicie inne przepisy:

 


10 października 2014

Ratatouille zapiekane z mozzarellą

Przepyszny obiad z moich ulubionych warzyw: papryki, pomidorów, cukinii i bakłażana.  W dodatku taki  obiad robi się sam w piekarniku. Wystarczy przygotować szybki sos pomidorowy i pokroić warzywa w plastry, a na koniec obłożyć zapiekankę plastrami mozzarelli:- ) Jeśli lubicie takie smaki polecam Wam  przepis na ratatouille z dynią, który również znajdziecie na moim blogu.

Składniki:
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 łyżka papryki w płatkach
  • szczypta chili
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka
  • 6 – 7 pomidorów lima
  • 125 – 250 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz

Cebulę pokroić w cienkie paski, czosnek posiekać. Podsmażyć je na 2 łyżkach oliwy. Płatki papryki, chili wymieszać z koncentratem pomidorowym i dodać do warzyw na patelni – krótko podsmażyć. Całość doprawić solą i pieprzem. Sos pomidorowy przełożyć do naczynia żaroodpornego i równo rozsmarować.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry, paprykę w kawałki. Warzywa układać naprzemiennie warstwami w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć solą i pieprzem, skropić pozostałą oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Mozzarellę (1 lub 2 kulki w zależności czy lubicie dużo czy tez mniej sera) pokroić w plastry, rozłożyć na warzywach i piec kolejne 15 minut, tym razem bez folii aluminiowej. Wyjąć, lekko wystudzić . Podawać z ulubionym pieczywem lub z makaronem, kaszą albo ryżem.


Smacznego:- )

 


8 października 2014

Ciasto z gruszkami

Dziś przepis na ciasto z gruszkami, które przygotujecie naprawdę błyskawicznie – w 15 minut:- ) Uwielbiam takie ciasta, które robią się same i w dodatku dobrze smakują.  Jeśli nie macie razowej mąki orkiszowej możecie zastąpić ją pszenną, a zamiast gruszek sprawdza się także jabłka. Junior stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne brakuje tylko „bitejszyn” czyli bitej śmietany. Jest to więc sugestia mojego smakosza, jak podać ciasto w wersji bardziej wykwintnej :- )

7 października 2014

Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Bezglutenowe knedle ze śliwkami
Junior uwielbia kluski - wiedzą to już chyba wszyscy :- ) Spełniam więc jego zachcianki i często lepie pierogi albo knedle. Staram się też urozmaicić ich smak, szukam więc ciągle nowych pomysłów. Tym razem prosty przepis na knedle ze śliwkami bez dodatki mąki pszennej. Chociaż nikt z mojej rodziny nie ma alergii na pszenicę to kiedy tylko mam możliwość staram się ograniczać jej ilość w naszej diecie. Bezglutenowe knedle smakują świetnie i jeśli macie w szafce zapasy mąki ryżowej koniecznie wypróbujcie ten  przepis.

3 października 2014

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Warstwa ciasta nie jest zbyt gruba za to sporo znajdziecie w nim owoców. Kruszonka jest bardzo chrupiąca dzięki dodatkowi pokruszonych płatków kukurydzianych, po prostu idealne ciasto na jesienny ciepły weekend. :- )

Składniki:
  • 250 ml mleka
  •  35 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 70 g masła
  • Szczypta soli
  • 1 jajko

Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 90 g masła
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych

Dodatkowo:
  • ok. 1 kg wydrylowanych i pokrojonych w ćwiartki śliwek węgierek
  • 1 łyżka cukru

Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiać, dodać pozostały cukier, jajko, sól, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć lniana ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Przygotować kruszonkę.  Szybko połączyć mąkę, cukier i masło. Płatki kukurydziane pokruszyć i  połączyć z kruszonką – gotową wstawić do lodówki.

Śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki.

Wyrośnięte ciasto rozłożyć równo na dużej blaszce (ok. 40 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście skórką do dołu. Śliwki posypać łyżką cukru i kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez 45 – 50 minut.

Smacznego :- )

 

2 października 2014

Torcik malinowy z niespodzianką

Tort malinowy na biszkopcie, z malinami i śmietanowym kremem
Torcik malinowy z niespodzianką
Wiem, że już jesień, że pora na ciasta dyniowe, śliwkowe, gruszkowe albo jabłkowe. Wciąż jednak można kupić maliny i nie mogę się im oprzeć:- ) Torcik jest lekki, delikatny, niezbyt słodki i pysznie malinowy. W dodatku kryje w sobie tajemnicza niespodziankę, słodką piankę, wspomnienie dzieciństwa. Ciasto wygląda ślicznie, a po rozkrojeniu prezentuje się wyjątkowo efektownie. Torcik upiekłam z okazji przemiłego rodzinnego spotkania z moją wyjątkową siostrą :- ) Oj, długo będę pamiętać tę wizytę!  A ilekroć będę piekła malinowy torcik myślami będę bardzo blisko mojej siorki.

1 października 2014

Sałatka ze szpinaku, żółtego buraka i gruszek

Lekka sałatka
Sałatka ze szpinaku, żółtego buraka i gruszek
Fantastyczna lekka sałatka,  idealna na lunch albo kolację. Soczyste słodkie gruszki, chrupiące orzechy włoskie, słoneczne żółte buraki i balsamiczny dressing – pyszny zestaw. To obecnie nasza ulubiona sałatka:- ) Jeśli szukacie innych przepisów na wykorzystanie żółtych buraków polecam zupę-krem i surówkę z marchewką.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...