31 marca 2015

Tort kajmakowy

tort z masą kajmakową
Tort kajmakowy
Tortów nie jemy zbyt często, ale na wyjątkowe okazje piekę niecodzienne słodkości. Tym razem na specjalne zamówienie męża najlepszego przygotowałam tort kajmakowy. Udał się wyśmienicie :- ) Orzechowy  biszkopt przełożony niezbyt słodkim, delikatnym kremem kajmakowym, z ożywczym dżemem z porzeczkoagrestu i chrupiącymi płatkami migdałowymi.  Może upieczecie go na zbliżające się święta wielkanocne?

28 marca 2015

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy
Najprostszy mazurek na świecie, idealny dla miłośników kajmaku i bardzo słodkich wypieków. Co roku nie mogę doczekać się Wielkanocy między innymi ze względu na ten słodki mazurek kajmakowy.  Do przygotowania tego świątecznego wypieku potrzebny jest tylko kruchy spód (to podstawowy przepis), masa kajmakowa, kwaskowaty dżem i polewa czekoladowa. Tradycyjnie co roku mazurki ozdabia Junior, który uwielbia pomagać mi w kuchni kiedy piekę słodkości :- )

27 marca 2015

Pasta z makreli z papryką konserwową

Lubicie pasty kanapkowe? Ja je bardzo lubię i często mieszam różne składniki, co prawda z różnym skutkiem, ale czasami udaje mi się zrobić coś smacznego :- ) Do zrobienia dzisiejszej pysznej pasty  wykorzystałam zapasy papryki konserwowej, które zrobiłam w zeszłym roku. Dodałam także  wędzoną makrelę, puszką soczewicy i wszystko delikatnie wymieszałam. Jeśli szukacie pomysłu na smarowidło do chleba, przepis ten powinien Wam przypaść do gustu.  

Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 130 g (mała puszka) soczewicy
  • 150 g domowej papryki konserwowej
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • pieprz

Makrelę obrać ze skóry i wyjąć ości. Kawałki ryby bez ości przełożyć do miski, dodać soczewicę, drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojona w kostkę paprykę konserwową, majonez, jogurt, pieprz. Całość delikatnie wymieszać, niezbyt intensywnie, żeby nie powstała papka. Jeśli to konieczne doprawić solą. Podawać na razowym pieczywie z drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:- )


 


26 marca 2015

Dietetyczna pierś z kurczaka z awokado

Dietetyczna pierś z kurczaka z awokado
Jakiś czas temu poznałam przesympatyczną Agnieszkę. Agnieszka jak się okazało prowadzi Poradnię Dietetyczną, co dało nam powód do długich rozmów o jedzeniu i zdrowym odżywianiu. Z tych naszych rozważań powstał pomysł, aby na blogu powstała zakładka z pomysłami na potrawy głównie (ale nie tylko) dla osób, które pragną zgubić zbędne kilogramy i na co dzień liczą kalorie. Wszystkie przepisy, które tam znajdziecie w zakładce "Dla liczących kalorie"  są przeanalizowane przez Agnieszkę oraz z podaną orientacyjną kalorycznością, zawartością białka, węglowodanów, tłuszczy i błonnika. Publikowane będą tam przepisy na pieczywo, śniadania, domowe wędliny, dania obiadowe, rybne, surówki, sałatki, słodkości i koktajle. Mam nadzieję, że znajdziecie tam coś dla siebie, bo to same pyszności. Za to dziś mam dla Was fantastyczny przepis na pierś kurczaka nadziewaną awokado i pieczoną  w piekarniku. Tak przygotowane mięso jest soczyste, aromatyczne i smakuje wyśmienicie podane na ciepło na obiad lub na zimno jako dodatek do kanapek lub sałatek. 

23 marca 2015

Ciastka jaglano-owsiane

Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasteczka owsiane, dlatego często je piekę;-) Na blogu znajdziecie sporo przepisów w których wykorzystałam płatki owsiane, np.: kokosanki z płatkami owsianymi, gofry z płatków owsianych, ciastka z ciecierzycy, ciasteczka z dziurką, ciasteczka amarantusowe, błyskawiczne ciastka owsiano-kokosowe oraz cieszące się największa popularnością chrupiące ciastka  owsiane. Na szczęście lubią je też moi chłopcy, mogę więc zawsze upiec spora porcję, mając pewność, że w tajemniczy sposób będą znikać z puszki :- ) Tym razem pyszna wersja z dodatkiem płatków jaglanych i cukru Dark Muscovado. Jeśli lubicie ciasteczka z dodatkami, możecie urozmaicić je ulubionymi suszonymi owocami, orzechami, pestkami albo posiekaną gorzką czekoladę.

Składniki na ok. 45 sztuk:
200 g miękkiego masła
½ szklanki cukru Dark Muscovado
2 łyżki miodu
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 ½  szklanki płatków owsianych górskich (ewentualnie błyskawicznych)
1 ½ szklanki płatków jaglanych
1 szklanka mąki razowej orkiszowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli

Wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, solą i płatkami jaglanymi i owsianymi. Masło utrzeć na puch wraz z cukrem i miodem i ekstraktem z wanilii, następnie dodać jajko i dokładnie wymieszać. Wsypać  wszystkie składniki sypkie i zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i układać na blasze w sporych odstępach,  ponieważ ciastka mocno rośną i się „rozpływają”. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ciasteczka wg uznania 12 – 16 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika, kiedy stwardnieją zdjąć z blachy.

Ciasteczka można  przechowywać w metalowej puszce wówczas nie trąca chrupkości.

Smacznego:- )

Kaloryczność 1 ciastka – 79 kcal
Białko – 1 g
Tłuszcz – 4g
Węglowodany – 4 g
Błonnik – 0,9g


20 marca 2015

Surówka z brukselki

Bardzo już tęsknię za świeżymi, soczystymi, pełnymi smaku warzywami i owocami. Niestety jeszcze trochę muszę na nie poczekać, póki co próbuję wycisnąć z dostępnych warzyw jak najwięcej smaku. Dlatego po raz kolejny zaproponuję Wam przepis na dostępną całą zimę brukselkę - tym razem na surowo:- ) Wiem, że u nas nie jest popularny taki sposób jej serwowania, ale przecież to odmiana kapusty, a kapustę jada się w postaci surówek. Jeśli poszperacie w Internecie znajdziecie wiele ciekawych informacji o tym warzywie i jego wspaniałym wpływie na nasz organizm. Dla wszystkich, którzy starają się zgubić kilogramy zgromadzone przez zimę, interesująca będzie informacja, że 100 g brukselki zawiera tylko 30 kcal. Surówka bardzo nam smakowała i nawet mąż najlepszy, który nie tknie gotowanych „ping -pongów” , był mile zaskoczony smakiem:- )

Składniki na 4 porcje :
  • 100 g obranej brukselki
  • ok. 10 cm kawałek białej części pora
  • 1 duża papryka szpiczasta
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

Dressing:
  • 2 łyżki oleju lnianego (lub oliwy)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki soli

Brukselki przeciąć na pół i pokroić w cienkie plasterki. Pora, drobno posiekać, paprykę pokroić w krążki lub paski. Wszystko wymieszać w misce.
Wszystkie składniki dresingu dokładnie wymieszać, tak aby powstała emulsja.
Warzywa przed podaniem polać dresingiem.

Smacznego;- )

  


15 marca 2015

Domowa nutella czyli krem czekoladowo-orzechowy

Domowa nutella czyli krem czekoladowo-orzechowy
Czy znacie jakieś dziecko, które  nie lubi nutelli? Choć jej nie kupuję (co z oczu to z serca:- )) to Junior ją uwielbia i jak tylko ma okazję to chętnie po nią sięga. Ostatnio dopadł go jakiś wirus, leżał z wysoką gorączką, a ja spełniałam wszystkie jego zachcianki. Jedna z nich były naleśniki z nutellą. Kiedy powiedziałam mu, że nie mamy jej w domu powiedział „To może zrobimy zdrową, domową?” . Nie mogłam mu odmówić:- ) Tak powstał pyszny krem czekoladowo orzechowy, który zadowoli nawet bardzo wybredne podniebienia. Naleśniki jaglane smakowały wybornie z tym przepysznym kremem, ale będzie on też  pasował jako dodatek do gofrów, deserów lub po prostu do kanapek.

4 marca 2015

Jajecznica z kaszą jaglaną i jarmużem

Jajecznica z kaszą jaglaną i jarmużem
Nie wiem jak to się stało, że do dziś nie ma na blogu przepisu na jajecznicę z dodatkiem kaszy jaglanej:-) To u nas w domu częste śniadanie i idealny sposób na przemycenie kaszy w codziennej diecie. Dzisiaj przepis na jajecznicę z jarmużem, ale możecie dowolnie ją modyfikować: jarmuż zamienić na szpinak, pieczarki lub pomidory, albo przygotować jak klasyczna jajecznice z cebulą i szynką.

2 marca 2015

Brukselka z patelni

Lubicie brukselkę? To warzywo niedoceniane i raczej niezbyt lubiane. Nie ma co się dziwić skoro najczęściej podawana jest w postaci rozgotowanych kulek w zupie lub jako warzywo  do ziemniaków. A co zrobić żeby brukselka stała się ulubionym warzywem? Wystarczy przyrządzić ją w odpowiedni sposób, przede wszystkim nie powinna być rozgotowana – to chyba najważniejszy klucz do sukcesu.  Brukselka świetnie smakuje jako dodatek do kaszy jaglanej, ale koniecznie spróbujcie przygotować ja krótko smażoną na patelni z dodatkiem maku. Ciekawa jestem czy tak przyrządzona będzie Wam smakować:- )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...