29 maja 2015

Pudding chia z winnym rabarbarem

Pudding chia z winnym rabarbarem
Małe nasionka chie zachwyciły mnie  przede wszystkim wyglądem – puddingi z nich przygotowane  prezentują się zawsze tak uroczo :- ) Poza tym szałwia hiszpańska stała się ostatnio  bardzo pożądanym nasionkiem, a jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej o jej właściwościach prozdrowotnych zajrzyjcie tutaj. Można wprowadzić ją do diety jako dodatek do owsianek, jogurtów lub sałatek. Najbardziej podoba mi się jednak pomysł na przygotowanie z nasion szałwii hiszpańskiej puddingu jako pysznego, lekkiego  śniadania lub podwieczorku. Chia wystarczy wymieszać z  ulubionym mlekiem i odstawić do lodówki na trzy godziny – łatwe, prawda? Ponieważ nie mają one konkretnego smaku należy  podawać je z owocami, najlepiej kwaskowatymi np. z rabarbarem. I jeszcze jedna uwaga, jeśli nie możecie kupić nasion szałwii hiszpańskiej, to pamiętajcie, że pod ręką macie nasze rodzime siemię lniane, które bogatsze jest od niej w kwasy  omega – 3, cynk, witaminę E,  lignany i w dodatku działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego.

19 maja 2015

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

 Lubię faszerowane warzywa nie tylko dlatego, że pysznie smakują i  można je łatwo przygotować, ale też pięknie wyglądają na stole:-)  Czym można nadziewać? Wszystkim co przyjdzie nam do głowy. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała do farszu mojej ulubionej kaszy jaglanej.  Dziś więc przepis na paprykę szpiczastą faszerowaną kaszą jaglaną, piersią kurczaka i suszonymi pomidorami – smacznego :- )

Składniki (3 porcje):
  • 6 papryk szpiczastych
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej*
  • 6 – 8 suszonych pomidorów w oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

Dodatkowo:
  • 2 łyżki twardego sera np.: Parmezan, Corregio, Bursztyn

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kurczaka oprószyć solą, pieprzem, 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1łyżką suszonego czosnku niedźwiedziego - wymieszać. Por pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i usmażyć mięso. Dodać pokrojony por i podsmażać kilka minut aż będzie miękki. Do mięsa dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory i kaszę jaglaną. Całość chwilę podgrzewać, mieszając. Całość jeśli to konieczne doprawić solą pieprzem, papryka i czosnkiem niedźwiedzim. Farsz ostudzić.

Paprykę szpiczastą umyć, przeciąć wzdłuż i usunąć pestki. Faszerować kaszą jaglaną z mięsem. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 – 35 minut. Jakieś 5 minut przed końcem pieczenia papryki posypać serem.
Paprykę podawać z ulubioną surówką i sosem jogurtowym.

*100 g ugotowanej kaszy jaglanej to ok. 40 g suchego ziarna.
  Przepis jak ugotować kaszę jaglaną znajdziecie tutaj .

Smacznego:- )


 



16 maja 2015

Crumble z rabarbarem i jabłkami

Crumble z rabarbarem i jabłkami
Czy może być coś smaczniejszego od porcji świeżo zapieczonych owoców, przykrytych sporą porcją chrupiącej kruszonki?  Jak dla mnie to taka lepsza wersja placka drożdżowego, bez zbędnego ciasta ;-) Crumble robiłam po raz pierwszy i na pewno nie po raz ostatni – przypuszczam, że tego lata będę często je przygotowywała w różnych wariantach owocowych, bo chłopaki wyjedli wszystko do ostatniego okruszka. Kwaśny rabarbar z jabłkiem to pyszne połączenie, ale już myślę o truskawkach, malinach, jagodach, wiśniach, brzoskwiniach, śliwkach… mniam :-)

13 maja 2015

Koktajl z mango

 
Zanim przerzucę się na truskawki, jeszcze jeden egzotyczny koktajl tym razem z mango w roli głównej. Koktajl jest słodki i sycący i idealnie nadaje się jako podwieczorek, nie tylko dla dzieci :- ) Junior  (miłośnik „Pingwinów z Madagaskaru”) stwierdził, że wcale się nie dziwi, że król Julian tak lubi koktajle z mango – bo to takie pyyyyyszne :)

12 maja 2015

Tarta z rabarbarem i bezą

Tarta z rabarbarem i bezą
Jako dziecko uwielbiałam jeść świeżo zerwany w ogródku rabarbar maczany w cukrze. Słodko – kwaśny smak, wykrzywiający  twarz bardziej niż cytryna… Teraz wolę go w trochę innej formie, świetnie pasuje do orzeźwiających ciast. W weekend upiekłam więc pyszne kruche ciasto z kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i słodką, chrupiącą bezą.

11 maja 2015

Zupa z botwinki

Zupa z botwinki to obok chłodnika litewskiego nasza ulubiona wiosenna zupa. Mając pod ręką bulion lub wywar warzywny, można ją bardzo szybko przygotować. Najlepiej smakuje  podana z jajkiem, twarogiem, młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z ulubionym pieczywem. A przed podaniem zupę koniecznie posypcie szczypiorkiem – pychota :- )

8 maja 2015

Koktajl pomarańczowy

Orzeźwiający koktajl pomarańczowy, który świetnie nadaje się na zbliżające się gorące dni. Słodkie soczyste pomarańcze, jogurt naturalny i dla słodyczy i aksamitnej konsystencji dojrzały banan. Koktajle są nie tylko smaczne, ale i pożywne, sprawdzą się jako drugie śniadanie albo zdrowy podwieczorek :- ) Najfajniejsze w koktajlach jest to, że można je komponować według własnego smaku, miksując ulubione owoce i warzywa,  a efekt zawsze jest pyszny. Już nie mogę się doczekać naszych krajowych truskawek, malin, brzoskwiń, wiśni... – oj, będzie się miksowało!

Składniki (na 3 porcje):
1 dojrzały banan
1 pomarańcza
200 g jogurtu naturalnego
150 – 200 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego

Pomarańczę obrać, wyfiletowć (oczyścić z pestek i twardych błonek). Miąższ wrzucić do blendera, dodać banana. Jogurt, sok pomarańczowy i siemię lniane. Całość zmiksować na gładką masę. Koktajl podawać mocno schłodzony, ozdabiając skondensowana skórka pomarańczową.

Smacznego :- )

 


6 maja 2015

Gołąbki dziadka Andrzeja

Gołąbki dziadka Andrzeja
Wiadomo, że mistrzem w robieniu gołąbków jest mój tata. Nigdy więc nie zabierałam się do ich robienia, ponieważ od czasu do czasu dostaję od niego porcję, którą z uśmiechem na twarzy zajadamy się. Mój tato lubi w kuchni eksperymentować, więc oprócz gołąbków na które dziś podaję Wam przepis, robi je z najróżniejszymi farszami. Jednym z moich ulubionych jest farsz z kaszy gryczanej i grzybami – może kiedyś zdradzi mi recepturę :- ) Korzystając z okazji, że rodzice spędzili u mnie kilka dni, namówiłam tatę na gołąbki. Tato podzielił się przepisem, który skrzętnie spisałam i sfotografowałam. Jednak najbardziej  podobało mi się jak dziadek Andrzej wspólnie z wnukiem zwijał liście kapusty – ucząc go jak powinien wyglądać wzorowy gołąbek :- )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...