Nie każdy lubi szpinak, ale są sposoby żeby przemycić go do diety nie koniecznie w postaci dziwnej rozgotowanej papki. I choć lubię dobrze doprawiona zieloną „papkę”, to znam kilka lepszych popisów na przygotowanie szpinaku. Najbardziej lubię świeży szpinak w sałatkach i koktajlach, ale pysznie smakuje jako dodatek do zup i dań jednogarnkowych. Dla wszystkich, którzy lubią zielone listki podaję dziś przepis na szybkie i aromatyczne curry z kurczaka z dodatkiem szpinaku :- )
24 czerwca 2015
Kurczak curry ze szpinakiem
Etykiety:
curry
,
Dania jednogarnkowe
,
Drób
,
filet z kurczaka
,
jednogarnkowe
,
mleko kokosowe
,
pomidory
,
szpinak
19 czerwca 2015
Granola jaglana
Pyszna granola z płatków jaglanych (bezglutenowa), która przyda się do przygotowania pożywnego, zdrowego śniadania albo deseru. Granola z dodatkiem słodkich bananów, suszonej aronii i chrupiących orzechów. Na blogu znajdziecie przepis na granolę truskawkową, ale ta jaglana ma zupełnie inny smak i nadaje się świetnie do chrupania między posiłkami. Jeśli macie ochotę na deser możecie wykorzystać ją do przygotowania wiśniowego szaleństwa ;- )
Składniki:
- 2 szklanki płatków jaglanych
- 2 banany
- ½ szklanki suszonych owoców aronii
- 3 łyżki posiekanych nerkowców
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Suszona aronię zalać wrzątkiem – tak aby
woda przykryła owoce – zostawić na około pół godziny i odcedzić.
Obrane banany rozgnieść widelcem na
gładką papkę, dodać płatki jaglane, nerkowce, migdały, słonecznik, namoczone
owoce aronii, syrop klonowy oraz przyprawy – wszystko dokładnie wymieszać.
Granolę przełożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i zapiekać przez 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 180°C. Granola powinna być złocista a nawet lekko przypalona.
Podawać z ulubionym mlekiem lub jogurtem
w towarzystwie sezonowych owoców.
Smacznego:-
)
Etykiety:
aronia
,
banan
,
bez pszenicy
,
bezglutenowe
,
granola
,
migdały
,
nerkowce
,
płatki jaglane
,
słonecznik
,
Śniadania
,
śniadanie
18 czerwca 2015
Młoda kapusta
Młoda kapusta
Tyle pyszności teraz na straganach :- ) Młode marchewki, kalarepy, szparagi, fasolka, bób, buraczki – nie wiem co pierwsze ma trafić do kuchni; -) Dziś przepis na młodą kapustę z dodatkiem kiełbasy, która smakuje świetnie z chlebem albo z młodymi ziemniakami. Młodą kapustę możecie użyć także do przygotowania gołąbków, albo ugotować ją w całości i podać z podsmażaną na maśle bułką tartą.
16 czerwca 2015
Pieprz ziołowy
Nie wyobrażam już sobie mojej kuchni bez domowego pieprzu ziołowego. Mieszanka wg przepisu pani Stefani Korżawskiej, zajmującej się od lat ziołolecznictwem. Pieprz ten ma działanie odkwaszające nasz organizm. Oprócz tego, że jest zdrowy, jest po prostu fajnie skomponowany i podkreśla smak wielu potraw. Mam nadzieję, że spróbujecie tej mieszanki przypraw i na dłużej zagości w waszych kuchniach :- )
Składniki:
- 2 porcje czarnego pieprzu w ziarenkach
- 1 porcja majeranku
- 1 porcja kolendry
- 1 porcja cząbru
Na
suchą patelnię wsypać pieprz oraz zioła i prażyć przez około 4 – 5 minut. Przyprawy
należy mieszać i uważać, żeby się nie przypaliły. Przesypać je na talerz i kiedy
ostygną zmielić. Zmielone przyprawy jeszcze raz podgrzać na suchej patelni
przez około 2 minuty.
Ostudzić. Przechowywać w szklanym naczyniu.
Smacznego:-
)
12 czerwca 2015
Ryba z cukiniową łuską
Ryba z cukiniową łuską |
Jak niewiele potrzeba, żeby zwykła ryba wyglądała i smakowała niezwykle :- ) Wystarczy ułożyć na filetach z ulubionej ryby warstwę plasterków cukinii i upiec je w piekarniku– czyż nie jest to fantastyczny, pomysł? Rybę np. mintaja proponuję podać z zielonymi, chrupiącymi szparagami z patelni oraz domowym ajvarem. Lekko, letnio, zdrowo i smacznie – skusicie się na taki obiad?
11 czerwca 2015
Babeczki owsiane z owocami
Zapowiada się kolejny piękny weekend, mam nadzieję, że spędzicie go aktywnie na świeżym powietrzu :- ) Na piknik warto zabrać ze sobą coś pysznego. Może skusicie się na pyszne babeczki z dodatkiem płatków owsianych i owoców? Do moich babeczek dodałam rabarbar (Junior go uwielbia), ale możecie zastąpić go truskawkami, wiśniami, morelami, wszystkim co macie akurat pod ręką.
Składniki
(przepis na 12 sztuk):
- 150 g owoców np. rabarbaru lub truskawek
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g mąki razowej np. orkiszowej
- 50 g płatki owsiane
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 120 g ksylitolu
- ⅓ szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo
- 1 gałązka rabarbaru
- 2 łyżki płatków owsianych lub żytnich
- papilotki
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce najpierw mieszamy składniki suche (obie mąki, płatki
owsiane, proszek do pieczenia, sól). Jajka ubić na pianę z dodatkiem ksylitolu,
następnie dolać jogurt, a następnie olej
– wszystko wymieszać. Składniki suche wymieszać
z mokrymi. Na końcu dodać owoce pokrojone na mniejsze kawałki.
Ciastem wypełniamy formę na babeczki, wyłożoną papilotkami. Babeczki
posypać przed pieczeniem płatkami
owsianymi lub żytnimi i ozdobić kawałkiem rabarbaru (lub innego owocu).
Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C. Babeczki wystudzić na
kratce.
Smacznego:- )
Kaloryczność 1
babeczki – ok.169 kcal
Białko – 4g
Tłuszcz – 8g
Węglowodany
- 60g
Błonnik - 1,5g
Etykiety:
babeczki
,
Babki i ciasta ucierane
,
Ciasta z owocami
,
mąka orkiszowa
,
mąka pszenna
,
Muffiny i babeczki
,
płatki owsiane
,
rabarbar
2 czerwca 2015
Kruszon (pleśniak) z rabarbarem
Pewnie wszyscy znacie przepis na kruszona. To ciasto mojego dzieciństwa, pojawiające się na wielu rodzinnych spotkaniach. Ciekawe czy zgadniecie kto piecze najlepszego kruszona? Oczywiście mój tato, od którego dostałam ten przepis i kilka cennych wskazówek:- ) Tradycyjnie przygotowywane z owocami z kompotu np. z agrestem lub ze śliwkami. W mojej wiosennej wersji postanowiłam przygotować go z kwaśnym rabarbarem, który świetnie pasuje do tego ciasta.
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 cukier z wanilią
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Rabarbar:
- ok. 800 g obranego rabarbaru
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 8 łyżek płatków migdałowych
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do
pieczenia, zagnieść z posiekanym masłem, żółtkami, cukrem pudrem i waniliowym.
Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać trochę zimnej wody. Ciasto podzielić na ⅔
i
⅓.
Blachę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem
do pieczenia. Na spód wyłożyć ⅔ ciasta,
lekko docisnąć, wyrównać. Podpiec w
piekarniku rozgrzanym do 180ºC na złoty kolor (około 15 minut).
Białka
ubić z szczyptą soli na sztywną pianę po czym porcjami dodawać cukier . Ubijać
na najwyższych obrotach na sztywną i lśniącą pianę. Na końcu dodać łyżeczkę
mąki ziemniaczanej i dobrze rozmieszać.
Umyty i oczyszczony rabarbar pokroić na
2 – 3 cm kawałki i wymieszać z 5 łyżkami cukru i mąka ziemniaczaną.
Podpieczony
spód posypać 4 łyżkami płatków migdałowych. Na migdały wyłożyć rabarbar, pianę
z białek, pokruszoną resztę ciasta (⅓) i rozsypać resztę płatków migdałów.
Ciasto
piec w temperaturze 180ºC przez 50 – 60 minut. Jeśli ciasto będzie się zbytnio
rumienić przykryć je folią aluminiową.
Ciasto
wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
:- )
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)