14 lipca 2015

Koktajl truskawkowo-arbuzowy

Myślicie, że czeka nas jeszcze gorące lato? Czekam na nie z utęsknieniem,  na te upalne dni, na prażące słońce i temperaturę grubo powyżej 25°C :- )  A kiedy zrobi się już ciepło polecam Wam przepis na pyszny orzeźwiający koktajl z arbuza i truskawek. Zamiast mleka czy wody tym razem owoce zmiksowałam z sokiem z brzozy – serdecznie polecam :- )

Składniki na 2 porcje:
2 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
1 szklanka truskawek
1 szklanka soku z brzozy
sok z ½ cytryny
kilka listków mięty
ewentualnie  1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki koktajlu (sok z brzozy, arbuza, truskawki, sok z cytryny, miętę) zmiksować.
Jeśli koktajl jest zbyt gęsty można dolać jeszcze trochę soku z brzozy. Jeśli wyda Wam się za mało słodki dodajcie łyżeczkę miodu. Koktajl mocno schłodzić. Podawać z kostkami lodu i listkami mięty.

Smacznego :- )


  


9 lipca 2015

Pieczarki faszerowane ze szpinakiem

Może macie ochotę na pieczarki? Dziś przepis na faszerowane masą szpinakową grzyby z dodatkiem suszonych pomidorów. Danie lekkie i smaczne, idealne na letni obiad lub kolację, oczywiście pod warunkiem, że z nieba nie leje się żar i nie odstrasza Was myśl o włączeniu piekarnika :- ) Pieczarki można podgrzać także na grillu a jeśli lubicie żółty ser możecie je nim posypać przed pieczeniem. Polecam Wam także przepis na pieczarki grillowane z warzywami i boczkiem.

Składniki na 3 porcje:
  • 12 pieczarek
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól
  • domowy pieprz ziołowy
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
  • posiekany szczypiorek


Pieczarki umyć, osuszyć, wyciąć nóżki. Nóżki zetrzeć na tarce. Szpinak przebrać i umyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Suszone pomidory pokroić w paski.
Na łyżce masła klarowanego zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak i chwilę dusić, aż szpinak zwiędnie. Dodać suszone pomidory, wymieszać, doprawić do smaku domowym pieprzem ziołowym, solą i gałka muszkatołową.
Pieczarki oprószyć solą i faszerować masą szpinakową, układać na papierze do pieczenia.
Pieczarki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 – 20 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno posypane szczypiorkiem.

Pieczarki przed włożeniem do piekarnika można także posypać żółtym serem.

Smacznego :- )

 


7 lipca 2015

Chłodnik z kalarepy

Absolutny HIT ostatnich upalnych dni – chłodnik  z kalarepy. Prosty i szybki do wykonania, bez gotowania, zdrowy i niskokaloryczny, a co najważniejsze pyszny :- ) Wystarczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach kalarepę, rzodkiewki i ogórki, dodać kefir, jogurt, a całość pysznie doprawić do smaku – obiad gotowy!   W tym roku  lekki chłodnik z kalarepy zdetronizował mój ulubiony chłodnik litewski, ale jeśli chcecie dowiedzieć się jak go przyrządzam, przepis znajdziecie tutaj. Na upały polecam Wam też wszelkie zupy owocowe, które można podawać na zimno. Męska część rodzinki za nimi po prostu przepada, a na blogu znajdziecie pomysł na chłodnik truskawkowo-rabarbarowy
Składniki na 4 porcje:
  • 1 duża kalarepka
  • 5 – 7 rzodkiewek
  • 3 ogórki gruntowe
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanego  koperku
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 400 ml dobrego kefiru
  • sól
  • domowy pieprz ziołowy (lub grubo zmielony świeży pieprz)
  • 1  łyżeczka miodu lub cukru brzozowego.

Kalarepę, rzodkiewki, ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku domowym pieprzem ziołowym, miodem  i solą - gotowe. Przed podaniem zupę koniecznie schłodzić  w lodówce.

Smacznego :- )

Kaloryczność 1 porcji - 154 kcal
Białko - 10g
Tłuszcz - 4g
Węglowodany-21g
Błonnik - 2,5g

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...