14 października 2016

Krajanka śliwkowo-kokosowa

Krajanka śliwkowo-kokosowa
Jakieś ciacho trzeba upiec na weekend. Sięgnęłam do mojego bardzo już starego zeszytu z przepisami, od dawna już nieaktualizowanego i trafiłam na przepis na krajankę śliwkowo-kokosową.  Krajanka w oryginale była przełożona dżemem z czarnej porzeczki, ale sięgnęłam po świeżo usmażone powidła śliwkowe. Wyszło pysznie. Ciasto jest dość słodkie i przypomina popularne kokosanki. Przepis nie jest skomplikowany, więc poradzi sobie z nim  każdy. Krajanka śliwkowo-kokosowa cudownie smakuje do popołudniowej kawy,  chce się zjeść drugi kawałek :- )

Krajanka śliwkowo-kokosowa

Jak zrobić krajankę śliwkowo - kokosową? 

Masa kokosowa:
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki wiórków kokosowych

Składniki na kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła

Dodatkowo:
  • około 250 – 350 g powideł śliwkowych bez cukru

(lub innego ulubionego kwaskowatego dżemu np.: z czarnej porzeczki lub agrestu)


Najpierw należy przygotować masę kokosową. W garnku roztopić masło, dodać cukier, wiórki kokosowe i chwile podgrzewać aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Masę ostudzić i wymieszać z dwoma jajkami.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować kruche ciasto zagniatając szybko mąkę z cukrem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszce, na wierzchu ułożyć powidła śliwkowe, a następnie masę kokosową.

Piec 30 – 40 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku. Ciasto wystudzić, kroić całkowicie wystudzone.

Smacznego :- )

Krajanka śliwkowo-kokosowa


                              


Przepis bierze udział w akcji "Śliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównej"

Śliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównej


6 komentarzy :

  1. i o tego prezentuje się bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne:)ja zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru,wierzch kokosowy bardzo tu pasuje,fajne ciasto się udało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomite, robiłam z czarną porzeczką. Rzeczywiście jest bardzo słodkie, ale korzyść z tego taka, że dużo nie da się zjeść na raz i starczy na dłużej. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy spód można najpierw podpiec? Zdarzyło mi się już, co prawda w innym przepisie, że ciasto kruche nie dało rady się upiec ze względu na obecność dżemu.

    OdpowiedzUsuń