27 lutego 2016

Makaron domowy

makaron
Makaron domowy
Nie ma nic lepszego na przeziębienie niż gorący długo gotowany domowy rosół. Jeśli do tego podamy go z własnoręcznie zrobionym makaronem – cóż myślę że przegoni każda chorobę. Tajnymi składnikami, które dodaję do rosołu zimą jest świeży imbir i czarna rzepa. Taki rosół nie tylko rozgrzewa ale także wzmacnia organizm :- )  Przepis na rosół znajdziecie na blogu, za to dziś podaję przepis na domowy makaron. Nie robię go często, tylko na specjalne okazje albo gorącą prośbę chłopaków. Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że ma nic lepszego niż nasz rodzimy makaron jajeczny na niedzielny obiad :- )

24 lutego 2016

Szarlotka królewska

Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną
Szarlotka królewska
Szarlotka królewska smakuje chyba wszystkim :- ) To proste do przygotowania ciasto prezentuje się pięknie i na pewno uświetni rodzinne spotkania lub popołudniowa kawę. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, warstwy jabłkowego musu i bitej śmietany. Wierzch ozdobiłam startą gorzką czekoladą, ale możecie oprószyć je kakao, cynamonem lub polewa czekoladową.

22 lutego 2016

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym

rogale z nadzieniem
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym
W domu miałam duży zapas jabłek i wielki apetyt chłopaków na coś słodkiego. Powstały z tego drożdżowe rogaliki z nadzieniem z karmelizowanych jabłek i orzechów włoskich. Rogaliki rozpływają się w ustach i nawet następnego dnia bardzo dobrze smakują. Do nadzienia dodałam odrobinę cynamonu, ale wedle uznania możecie go pominąć lub dodać większą jego ilość. Koniecznie musicie ich spróbować :- )

13 lutego 2016

Walentynkowe frytki

domowe frytki
Walentynkowe frytki
Jeszcze jeden pomysł  na danie pełne miłości ;) Tym razem najprostsze z możliwych i lubiane chyba przez wszystkich - frytki. Niezwykłe bo w kształcie serca, jednak delikatniejsze od tradycyjnych, bo upieczone w piekarniku.  Frytki oprószyłam lubczykiem, który według ludowych wierzeń przywraca siły witalne u kobiet i mężczyzn. Lubczyk ponoć wzmaga także pożądanie, a podanie go ukochanej osobie zapewnia jej wierność i oddanie :- )

Walentynkowy koktajl malinowy

smoothie malinowe
Walentynkowy koktajl malinowy
Jeszcze jedna inspiracja dla wszystkich zakochanych na walentynkowy wieczór. Pyszny koktajl, który można podać jako owocowy deser lub drugie śniadanie nie tylko 14 lutego ; -) Różowy, malinowy i zdrowy :- ) Niestety świeże maliny są na razie niedostępne, użyłam więc mrożonych. Czerwona posypka to sproszkowana dzika róża, a romantyczne serca wycięłam z wafli holenderskich z nadzieniem karmelowym.

12 lutego 2016

Walentynkowa sałatka z łososiem i awokado

Sałatka z łososiem, burakami i awokado
Walentynkowa sałatka z łososiem i awokado
 Czy świętujecie walentynki? Nie podoba mi się komercjalizacją miłości, niekoniecznie lubię wszechobecne pluszowe misiaczki :) Uważam jednak, że trzeba wykorzystać każdy pretekst do dobrej zabawy i spędzenia wspólnie czasu, oderwania się na chwilę od codzienności. Nie trzeba przecież biec z tłumem do kina na komedię romantyczną, albo na siłę rezerwować dwuosobowy stolik w najmodniejszej restauracji. Wystarczy pójść na długi spacer, potrzymać się za ręce, popatrzeć sobie w oczy jak dawniej… Albo wspólnie przygotować lekką kolację, wycinając razem buraczane  serca ;-)

11 lutego 2016

Pomarańczowe ciastka owsiane

Ciastka owsiane
Pomarańczowe ciastka owsiane
Czasami nachodzi mnie nieodparta ochota na coś słodkiego, wtedy piekę ciasteczka :- ) Najbardziej lubię owsiane z różnymi dodatkami, świetnie pasują do kawy albo do herbaty. Ciasteczka pakuję do śniadaniówki Juniora i wiem, że będzie z nich zadowolony:- ) Tym razem upiekłam ciastka z płatkami owsianymi, mąką gryczaną, z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jeśli tak ja nie możecie oprzeć się słodyczom, to nie kupujcie ich w sklepie, tylko upieczcie je w domu. Smakują wysmienicie!

5 lutego 2016

Ryba w razowej panierce z puree z topinamburu

Ryba z topinamburem
Ryba w razowej panierce z puree z topinamburu
Przyznacie się ile zjedliście wczoraj pączków? Ja się nie przyznam ;) A żeby zapomnieć o tłustoczwartkowym obżarstwie,  podam Wam przepis na wyjątkowo pyszny, lekki obiad :- ) Ryba w panierce razowego chleba z dodatkiem topinamburu, który ostatnio skradł moje serce. Puree z topinamburu wyszło przepyszne, delikatne, aromatyczne, lekko orzechowe z chrupiącymi piniolami.  Jeśli jeszcze powiem, że autorem przepisu jest Karol Okrasa – chyba nie będę musiała Was zachęcać do wypróbowania takiego zestawu? Jeśli nie macie w domu orzeszków piniowych możecie zastąpić je suszonym słonecznikiem lub orzechami włoskimi, na pewno będą pasować.

4 lutego 2016

Ciasto Shrek

Tort o smaku kiwi
Ciasto Shrek
Powiew wiosny… Zielone, odświeżające ciasto o smaku kiwi. Znane jako ciasto Shrek, lubiane przez dzieciaki i ich rodziców. Przygotowałam je w tortownicy, ale można też upiec je w prostokątnej formie i pokroić w kostkę. Pięknie wygląda, dobrze smakuje i nie jest zbyt słodkie. Ważne żeby zwrócić uwagę na używaną w przepisie galaretkę. Nie wszystkie tężeją w kontakcie z kiwi, zazwyczaj taką informację można znaleźć na opakowaniu. Jeśli nie znajdziecie takiej galaretki kiwi można wrzucić na chwilę do gotującej się słodkiej wody, odsączyć i użyć do przygotowania tortu.

2 lutego 2016

Błyskawiczne spaghetti z suszonymi pomidorami i sardynkami

makaron z suszonymi pomidorami
Błyskawiczne spaghetti z suszonymi pomidorami i sardynkami
Dziś przepis na błyskawiczne danie z makaronu. Spaghetti, które przygotujecie w 15 minut i nakarmicie nim swoją rodzinę :- ) Sos przygotujecie w kilka chwil, podczas gdy będzie gotować się makaron. Wystarczy na patelni podsmażyć cebule i czosnek, dodać suszone pomidory, sardynki z puszki oraz dużą porcję drobno posiekanej natki pietruszki – gotowe :- ) A jak ugotować makaron? Na każde 100 gramów makaronu należy wziąć 1 litr wody. Makaron wrzucać powoli do osolonego wrzątku i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Najważniejsze, żeby makaron był  ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardy, ale nie surowy. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...