30 sierpnia 2016

Sałatka ze świeżego szpinaku i suszonych pomidorów i oliwek

Sałatka ze świeżego szpinaku i suszonych pomidorów i oliwek
Czy mi się tylko wydaje, czy dawno nie było u mnie żadnego przepisu na sałatkę :- ) Nadrabiam zaległości i dziś podrzucam przepis na pyszną sałatkę ze świeżego szpinaku, suszonych pomidorów i oliwek. To jedna z moich ulubionych sałatek i bardzo często ją robię na kolację albo jako dodatek do obiadu lub grilla. Jeśli użyjecie do jej przygotowania domowych suszonych pomidorów w zalewie – cóż nie będziecie mogli jej się oprzeć. Najbardziej lubię dodatek chrupiących, prażonych nasion słonecznika, ale można tez dodać do niej prażone pestki dyni, ulubione orzechy lub grzanki.

29 sierpnia 2016

Risotto z fasolką szparagową i kurczakiem

 
Risotto z fasolką szparagową i kurczakiem
Ostatnio mam straszna ochotę na ryż. Mogłabym jeść go codziennie i to w każdej postaci biały, brązowy, czerwony albo czarny. Dodaję go do sałatek, robię gołąbkialbo serwuje z warzywami. Powinnam chyba dowiedzieć się czego w takim razie brakuje mojemu organizmowi :) Dziś więc przepis na kremowe  risotto z fasolką szparagowa i kurczakiem – pyszności. Zrobienie wyśmienitego risotto wcale nie jest trudne trzeba tylko poświęcić mu czas i pamiętać o kilku zasadach. Do risotta najlepiej użyć włoskiego ryżu o zaokrąglonych ziarenkach (arborio, ialone, carnaroli), który po ugotowaniu jest puszysty i wilgotny. Poza tym należy użyć najlepszych możliwych składników: konieczny jest domowy bulion (kostka rosołowa to zabójstwo), dobry parmezan i oczywiście prawdziwe masło. 

27 sierpnia 2016

Tarator czyli chłodnik bułgarski

tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórkami, orzechami włoskimi, koperkiem i oliwą
Tarator czyli chłodnik bułgarski
Na chwile wróciły upały, można więc znowu cieszyć się chłodnikami. Jest też okazja, żeby podzielić się z Wami przepisem na tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórkami, orzechami włoskimi i oliwą. To odkrycie tego lata! Bardzo nam zasmakował i zajadaliśmy się nim przez całe wakacje. Dodatek oliwy, chrupiących orzechów i koperku świetnie smakuje, a chłodnik potrafi naprawdę przynieść ochłodę nawet w największe upały. Jedna mała rada, użyjcie oliwy bardzo dobrej jakości, wówczas nie będziecie mogli się oprzeć temu pysznemu, orzeźwiającemu chłodnikowi.

24 sierpnia 2016

Leczo z kiełbasą

Jednogarnkowa potrawa, przygotowana z papryki, pomidorów i cebuli smażonych na smalcu z dodatkiem papryki w proszku
Leczo z kiełbasą
Leczo to najpopularniejsze danie kuchni węgierskiej, które gości latem chyba w każdym domu. Leczo to potrawa jednogarnkowa, przygotowana z papryki, pomidorów i cebuli smażonych na smalcu z dodatkiem papryki w proszku. Podobnie jak w przypadku bigosu lub fasolki po bretońsku, każdy ma swoją tajemną recepturę na pyszne, aromatyczne leczo. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na leczo z kiełbasą,  które świetnie smakuje z kromką świeżego chleba.

19 sierpnia 2016

Tort kawowy z borówkami

Pyszny, letni tort z kawowym biszkoptem, kremem z serka mascarpone i świeżymi borówkami
Tort kawowy z borówkami
Uwielbiam torty! Naprawdę, mogłaby je piec i jeść codziennie :- ) Cieszę się więc kiedy pojawia się okazja do zrobienia kolejnego pysznego ciasta. Okazje na szczęście pojawiają się dość często i mogę rozpieszczać moje podniebienie pysznymi ciastami. Tym razem postawiłam na kawowy biszkopt z masą z serka mascarpone, z dodatkiem sporej ilości borówek. Tort rozpływa się w ustach, nie jest zbyt słodki i na pewno zasmakuje nie tylko wszystkim miłośnikom kawy. Mam nadzieję, że spodoba Wam się tak bardzo jak letni tort porzeczkowy albo tort malinowy podwójnie czekoladowy.

11 sierpnia 2016

Sałatka grecka


Sałatka grecka
Sałatka grecka – najlepsza ze świeżych, dojrzałych pomidorów, ogórków gruntowych, czerwonej cebuli z dodatkiem oliwek i sera feta. Idealna do dań z grilla, niezastąpiona na  przyjęciach. Sekretem tej prostej sałatki jest wybór najlepszej jakości produktów. Jeśli użyjecie do jej przygotowania soczystych, pachnących pomidorów, dobrych oliwek, oryginalnego sera feta, a przede wszystkim wyśmienitej oliwy extra vergine, będziecie się nią delektować i zachwycać. Tradycyjna sałatka grecka podawana jest bez dodatku sałaty, ale jeśli chcecie żeby była lżejsza możecie wymieszać ją np. z sałata lodową. Przed nami długi weekend, więc mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu, albo skusicie się na sałatkę ziemniaczaną.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...