26 maja 2014

Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną

 
Już chyba ostanie ciasto z rabarbarem tej wiosny:- ) Wszędzie królują już truskawki i najwyższa pora na przepisy z ich udziałem. Póki co proponuję Wam rozpływające się w ustach, delikatne  ciasto idealne na miłe popołudnie. Miękki, lekki migdałowy biszkopt przełożony nadzieniem rabarbarowo – truskawkowym i bitą śmietaną.

Składniki na biszkopt migdałowy:
  • 4 jaja
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g zmielonych białych migdałów
  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem pudrem na puszystą białą masę, dodać olej i jeszcze chwilę miksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z masą jajeczną, dodać mielone migdały i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 21 cm wyłożonej  papierem do pieczenia i cienko wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić.

Składniki na nadzienie:
  • 350 g oczyszczonego rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
  • 250 ml bitej śmietany
  • 1 opakowanie fixu do śmietany
  • cukier puder

Rabarbar umyć pokroić w kostkę i wsypać na patelnie z grubym dnem, Dodać cukier, ekstrakt waniliowy i zagotować pod przykryciem. Jeśli rabarbar puści dużo wody odparować ją tak aby masa miała konsystencję dżemu. Do miękkiego rabarbaru dodać dżem truskawkowy i sok z cytryny – całość ostudzić.

Kremówkę ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania fix do śmietany. Biszkopt przeciąć na pół. Obie części ciasta wysmarować masą rabarbarową. Na dolny placek wyłożyć ubitą śmietanę, przykryć drugim blatem biszkopta, nadzieniem w dół. Ciasto oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :- ) 

  



13 maja 2014

Kruche żytnie ciasteczka

Kruche żytnie ciasteczka 
Kolejne fantastyczne ciastka, świetne jako przekąska do pracy lub do szkoły. Ciastka upieczone z razowej mąki żytniej i orzechów laskowych są kruche, lekko chrupiące i trudno im się oprzeć. Takie smakołyki na pewno z chęcią pomogą Wam zrobić dzieciaczki, a własnoręcznie upieczone ciastka smakować będą wyjątkowo:- )

12 maja 2014

Murzynek

Murzynek
W domu remont na całego, wszystko pochowane w kartonach i otulone folią – lubicie takie przygody? Już nie mogę doczekać się końca :- ) Kuchnia pracuje na pół gwizdka, ale weekend bez ciasta nie byłby prawdziwym weekendem :- ) Upiekłam więc dla chłopaków szybkiego murzynka. Do ciasta dodałam sporo zmielonych  orzechów laskowych i trochę suszonych owoców (rodzynki, figi i śliwki) – wyszedł z tego pyszny kakaowy podwieczorek.

9 maja 2014

Zupa rybna

Zupa rybna
Dla miłośników szybkich dań, kolejna propozycja na gęstą, sycącą i rozgrzewającą zupę. Tym razem to zupa rybna z pomidorami – bardzo smaczna i idealna na chłodniejsze dni. Najlepiej użyć do zupy kilku rodzajów świeżych ryb, ale jeśli nie macie ich pod ręką możecie wykorzystać dobrej jakości ryby mrożone. Latem warto użyć zamiast pomidorów z puszki, dojrzałych świeżych – wystarczy sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skóry.

8 maja 2014

Placuszki śmietankowe

Placuszki śmietankowe
Trudno mi sobie wyobrazić tydzień bez naleśników, racuchów, klusek – Junior bardzo je lubi i ciągle prosi o jakieś placki. Najczęściej robię mu na śniadanie placki z kaszy jaglanej, ale często wymyślam na podwieczorek nowe smakołyki. Tym razem zjedliśmy  lekkie, delikatne, śmietankowe placuszki drożdżowe, ideale na późne śniadanie lub leniwe popołudnie. Najbardziej smakowały nam z owocami i odrobina cukru pudru, spróbujecie?

7 maja 2014

Placek z rabarbarem Babci Basi

Placek z rabarbarem Babci Basi
Ciasto, które wychodzi zawsze – tak powiedziała Babcia Basia i podała mi miskę,  jajka i cukier. Chwileczkę – powiedziałam  i pobiegłam po kartkę, na której skrzętnie notowałam proporcje bo nie jest tajemnicą, że przepisy Barbary są zawsze świetne :-) W ogródku króluje rabarbar więc upiekłyśmy taki właśnie  placek. Jednak sprawdzą się tu inne sezonowe owoce, oczywiście jak tylko pojawią się na straganach :- ) Placek nadaje  się do koszyka piknikowego, który na pewno zabieracie ze sobą wybierając się na majówki – oby w tym roku pogoda  sprzyjała długim wycieczkom.

5 maja 2014

Szparagi z patelni z sezamem

Zielone szparagi
Szparagi z patelni z sezamem
Bardzo lubię szparagi i te białe, i te zielone, kiedy więc pojawiają się na straganach rzucam się na nie z dziką radością. Najczęściej po prostu je gotuję, albo robię zupy z ich dodatkiem. W tym roku spróbowałam zielone szparagi usmażyć na patelni i jest to niewątpliwie odkrycie tegorocznego sezonu :- ) Po pierwsze przygotowuje je się błyskawicznie, po drugie są lekkie i chrupiące, a takie warzywa lubię najbardziej. Do tak usmażonych szparagów świetnie pasują ziarenka sezamu, nie dość, ze pięknie wyglądają to bardzo dobrze smakują :- ) 

29 kwietnia 2014

Zupa z boczniaków

Zupa z boczniaków
Lekka, sycąca zupa z boczniaków zwana wegetariańskimi „flakami”. Trochę dziwnie stawiać obok siebie te dwa wyrazy i pewnie wielu się wzdryga słysząc takie zestawienie: ) Faktem jednak pozostaje, że użyte przyprawy i konsystencja boczniaków sprawiają, ze zupa bardzo przypomina tradycyjny polski przysmak. Boczniaki dostępne są w sklepach przez cały rok podobnie jak pieczarki warto więc wprowadzić je do diety, tym bardziej, że są bogatym źródłem witamin z grupy B i soli mineralnych. Najczęściej smażę je podobnie jak grzyby leśne w  panierce, ale przyznam, ze zupą jestem zachwycona.

28 kwietnia 2014

Batoniki owsiane z nadzieniem figowym

Batoniki owsiane z nadzieniem figowym
Trudno sobie wyobrazić zdrowszą przekąskę :- ) Przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy muszą unikać w swojej diecie białej maki, cukru, jaj i produktów mlecznych.  Mimo wykluczenia tak wielu składników batoniki  z płatków owsianych smakują wyśmienicie. Olej kokosowy, który można kupić tutaj,  świetnie zastępuje masło, a miód cukier. Nadzienie z suszonych fig jest słodkie i aromatyczne. Nawiasem mówiąc figi są bardzo zdrowe, żałuję że nie rosną w naszym klimacie, ponieważ wszyscy za nimi przepadamy.  Figi są bogatym źródłem nie tylko błonnika i witamin, ale także soli mineralnych potasu, wapnia, magnezu, cynku i fosforu. Jeśli więc lubicie figi i owies ciastka te  będą idealne na drugie śniadanie.

24 kwietnia 2014

Szynka dojrzewająca

szynka z pończochy
Szynka dojrzewająca
Bardzo smakował mi schab z pończochy, który robiłam już jakiś czas temu. Tym razem eksperymentowałam z szynką i kolejny raz wyszła z tego smaczna domowa wędlina. Użyłam gotowej mieszanki ziół, które dostałam w pakiecie z szynkowarem. Sekret Dziadka Feliksa nie zawiera ani soli ani glutaminianu , jest dobrze skomponowaną miksturą przypraw które lubię. Jeśli nie macie gotowej przyprawy użyjcie swoich ulubionych dodatków.