15 października 2012

Muffiny dyniowe z imbirem


Muffiny dyniowe z imbirem
Kolejne muffiny dyniowe, które bardzo nam smakowały. Tym razem dynia z imbirem – idealne połączenie. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z tej strony. Muffiny w smaku mocno dyniowe z aromatem imbiru, wilgotne w  środku i chrupiące na zewnątrz :- ) Warto wykorzystać okres dyniowy i przygotować takie babeczki.

Składniki:
·       1 ¼ szklanki dyni zmielonej w melakserze
·       2 jajka
·       110 g roztopionego masła
·       ½ szklanka cukru brązowego
·       ½ cukru pudru
·       1 szklanka mąki pełnoziarnistej (używam Libelli Pełne ziarno)
·       ⅔ szklanki mąki pszennej
·       łyżeczka tartego imbiru
·       szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
·       ½ łyżeczki sody
·       1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
·       szczypta soli

Dodatkowo:
·       pestki dyni

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem.

W jednej misce wymieszać składniki mokre. Roztrzepać jajka z przestudzonym masłem oraz tartą dynią. W drugiej misce połączyć suche składniki. Wlać płynne składniki do miski z sypkimi składnikami, lekko wymieszać, tylko do połączenia składników. Formę na muffiny (12 sztuk), napełnić do ⅔ wysokości. Na wierzchu posypać pestkami dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez około 25 - 35 minut (do "suchego patyczka").

Muffiny dyniowe z imbirem

Muffiny dyniowe z imbirem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz