Muffiny dyniowe z imbirem |
Kolejne muffiny dyniowe, które bardzo nam smakowały. Tym razem dynia z imbirem – idealne połączenie. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z tej strony. Muffiny w smaku mocno dyniowe z aromatem imbiru, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz :- ) Warto wykorzystać okres dyniowy i przygotować takie babeczki.
Składniki:
· 1
¼ szklanki dyni zmielonej w melakserze
· 2
jajka
· 110 g roztopionego masła
· ½
szklanka cukru brązowego
· ½
cukru pudru
· 1
szklanka mąki pełnoziarnistej (używam Libelli Pełne ziarno)
· ⅔
szklanki mąki pszennej
· łyżeczka
tartego imbiru
· szczypta
cynamonu i gałki muszkatołowej
· ½
łyżeczki sody
· 1
½ łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta
soli
Dodatkowo:
· pestki
dyni
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Formę na muffiny
wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem.
W jednej misce wymieszać
składniki mokre. Roztrzepać jajka z przestudzonym masłem oraz tartą dynią. W
drugiej misce połączyć suche składniki. Wlać płynne składniki do miski z
sypkimi składnikami, lekko wymieszać, tylko do połączenia składników. Formę na
muffiny (12 sztuk), napełnić do ⅔ wysokości. Na wierzchu posypać pestkami dyni.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez około 25 - 35 minut (do
"suchego patyczka").
Muffiny dyniowe z imbirem |
Muffiny dyniowe z imbirem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz