Pierogi z dynią |
Lepienie własnych pierogów może być proste i przyjemne:-) Wystarczy skorzystać z przepisu podanego poniżej. Ciasto pierogowe z dodatkiem bardzo gorącej wody i roztopionego masła. Ciasto jest łatwe do wyrobienia i idealnie plastyczne. Ponieważ oszalałam na punkcie dyni tym razem przygotowałam pierogi z farszem z pieczonej dyni i białego sera z cebulą. Podawane ze śmietaną i chrupiącymi skwarkami z pestek dyni i cebulki. Pychota:- )
Jak zrobić pierogi z farszem dyniowym?
Składniki: (około 40 pierożków):
Ciasto pierogowe:
· 280
g mąki pszennej (typ 500)
· 1/4 łyżeczki soli
· 250 ml bardzo gorącej wody
· 30
g masła
Farsz:
· 250 g upieczonej dyni (sam
miąższ)*
· 250 g białego sera (tłustego
twarogu)
· sól
morska i świeżo zmielony czarny pieprz
· 1
łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
· 1
cebula
· 1
łyżka oliwy z oliwek
Dodatki, 4 porcje:
· 2
łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
· 1
łyżka masła
· 2
– 3 łyżki pestek z dyni
· 2
ząbki czosnku, drobno posiekane
· 200 g kwaśnej gęstej śmietany
12% lub 18%
· świeżo
zmielone chili, natka pietruszki
* około 400 – 500
g dyni (zważonej ze skórą) umyć, osuszyć, oprószyć solą
i pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ułożyć blaszce do
pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 30 minut.
Ostudzić, odciąć skórę i pestki, pozostawiając sam miąższ. Jeśli dynia była
wodnista odsączyć sok. Odważyć 350 g miąższu.
Farsz: upieczoną dynię zmielić w maszynce do mięsa razem z
białym serem (jeśli dynia jest wodnista, można ją wcześniej odcisnąć z soku).
Doprawić solą, pieprzem oraz zeszkloną na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę
cebulą, rozmarynem. Odstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto pierogowe: mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej
wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając składniki
łyżką. Wyjąć ciasto na stolnicę i wygniatać rękami przez około 7 - 8 minut,
podsypując w razie konieczności mąką. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć
wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i
powygniatać przez 2 - 3 minuty.
Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na
placki. Szklaneczką wycinać kółka i nakładać po jednej łyżce farszu. Zlepiać
dokładnie brzegi i układać pierożki na stolnicy. Przykryć ściereczką do czasu
gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować osoloną wodę kiedy zawrze,
włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu
zmniejszyć ogień do średniego i kiedy wypłyną na powierzchnie gotować jeszcze 1
- 2 minuty. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy jeden obok drugiego.
Ugotować kolejne partie pierogów.
Podawać z dodatkami: na patelni, na małym ogniu podgrzać
oliwę z oliwek i masło, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę i smażyć do
lekkiego zarumienienia, w połowie dodając czosnek. Dodać pestki dyni. Gorące
pierożki cebulka i pestkami, oprószyć chili.Podawać ze śmietaną i natką
pietruszki.
Smacznego:-)
Źródło przepisu: Kwestia smaku
Pierogi z dynią |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz