Czekoladowe tiramisu |
Po tak długiej przerwie świątecznej i błogim lenistwie trudno zabrać się do pracy, ciężko wrócić do rzeczywistości, najtrudniej zrozumieć dlaczego dzwoni budzik o tak wczesnej porze:- ) Na szczęście świeci słońce, styczeń rozpoczynam więc wypoczęta, pełna energii i z masą pomysłów. Dziś przepis na czekoladowe tiramisu, rozpływający się w ustach, pyszny, błyskawiczny deser. Jeśli wolicie mniej słodkie desery możecie użyć tylko gorzką czekoladę. Jeśli deser będą jadły dzieci proponuję pominąć alkohol w przepisie, a czarną kawę zastąpić kawą zbożową. Dla urozmaicenia do kremu można też dodać garść uprażonych i drobno posiekanych orzechów laskowych.
Składniki
(na 8 porcji):
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g mlecznej czekolady*
- 50 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek ciemnego rumu lub likieru Amaretto**
- 1 szklanka mocnej, schłodzonej kawy**
Dodatkowo:
- kakao do posypania deserów
Żółtka
utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, białą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i lekko ostudzić. Kremówkę ubić na pianę. Serek mascarpone utrzeć z 3
łyżkami alkoholu, masą jajeczną, przestudzoną czekoladą. Masę delikatnie
wymieszać z bitą śmietaną.
Kawę
wymieszać z 3 łyżkami alkoholu. Biszkopty zanurzać na chwilę w kawie tak aby
nasiąkły płynem ale nie zmiękły nadmiernie. W pucharkach (lub ozdobnych
szklankach) układać warstwami biszkopty i krem czekoladowy. Deser pozostawić
przynajmniej godzinę w lodówce. Przed podaniem tiramisu oprószyć kakao.
Smacznego:-
)
*użyłam
zapas czekoladowych Mikołajów zalegających w szafce
**jeśli
deser mają jeść dzieci nie dodawajcie alkoholu, a kawę zastąpcie inką
Pyszny deser:) Ja też myślę do czego by wykorzystać te wszystkie Mikołaje:):) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) I gorąco polecam ciasta, do których przydadzą się Mikołaje np. beztłuszczowe brownies z cukinią, babeczki kawowo-czekoladowe i deser piegowata rusałka :)
UsuńU mnie wszystkie Mikołaje zjedzone, ale na ten deser mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńNa szczęście niedługo zacznie się sezon na zające ;)
UsuńO, akurat dzisiaj robilam, tyle, ze tradycyjne! :) Takie czekoladowe prezentuje sie znakomicie, trzeba przyznac...
OdpowiedzUsuńTradycyjne tiramisu też uwielbiam:)
UsuńDałabym się pokroić za takie cudo!
OdpowiedzUsuńTylko nie kroić się:) Szybko zrobić i koniecznie poczęstować bliskich:)
UsuńJak czekoladowe tiramisu, to biorę w ciemno :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńMmmm pyszności, chciałoby się zjeść taki deserek :)
OdpowiedzUsuń