|
Cordon Bleu (kotlet szwajcarski) |
Cordon Bleu, zwany kotletem szwajcarskim, to chrupiące
mięso przekładane szynką i serem. Wyśmienity rarytas obiadowy, w dodatku prosty
do przygotowania. Oprócz sera i szynki dodałam plastry pomidora i odrobinę
zielonej pietruszki. W wersji tradycyjnej kotlety panieruje się w bułce tartej, aby było trochę
zdrowiej zamieniłam ją na otręby orkiszowe.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 2 plastry gotowanej szynki
- 2 plastry ostrego żółtego sera
- plasterki pomidora
- 2 gałązki natki pietruszki
- masło klarowane
- mąka ziemniaczana
- jajko
- otręby orkiszowe
- sól, pieprz i słodka papryka
Dodatkowo:
|
Cordon Bleu |
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem na duże sznycle. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem oraz słodka papryką.
Na każdą pierś położyć plaster szynki, sera, plastereki pomidora oraz kilka listków posiekanej natki pietruszki. Mięso złożyć na pół i spiąć wykałaczkami.
Kotlety otoczyć w mące ziemniaczanej, zanurzyć w roztrzepanym z solą i 2 łyżkami wody jajku, po czym panierować w otrębach orkiszowych. Kotlety smażyć (kilkukrotnie przewracając) na rozgrzanym maśle klarowanym na ładny złoty kolor.
Smacznego :- )
|
Cordon Bleu (kotlet szwajcarski) |
bardzo lubiany w moim domu! :]
OdpowiedzUsuńmmmm przypomina mi to kotlet de volaille, także nadziewa się go serem i szynką bądź samym serem, w każdym razie dawno go nie jadła i chyba czas najwyższy aby zagościł na moim stole ponownie :)
OdpowiedzUsuńKotlet de volaille nadziewa się tylko masłem....
OdpowiedzUsuńu mnie masło ,ser i ogórek w de volaille więc jak widać u każdego inaczej :)
OdpowiedzUsuń