21 marca 2014

Cordon Bleu (kotlet szwajcarski)

pierś kurczaka nadziewana
Cordon Bleu (kotlet szwajcarski)
Cordon Bleu, zwany kotletem szwajcarskim, to chrupiące mięso przekładane szynką i serem. Wyśmienity rarytas obiadowy, w dodatku prosty do przygotowania. Oprócz sera i szynki dodałam plastry pomidora i odrobinę zielonej pietruszki. W wersji tradycyjnej kotlety  panieruje się w bułce tartej, aby było trochę zdrowiej zamieniłam ją na otręby orkiszowe.
Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 plastry gotowanej szynki
  • 2 plastry ostrego żółtego sera
  • plasterki pomidora
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • masło klarowane
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • otręby orkiszowe
  • sól, pieprz i słodka papryka

Dodatkowo:
  • wykałaczki
pierś kurczaka faszerowana
Cordon Bleu 


Filety z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem na duże sznycle. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem oraz słodka papryką. 
Na każdą pierś położyć plaster szynki, sera, plastereki pomidora oraz kilka listków posiekanej natki pietruszki. Mięso złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. 
Kotlety otoczyć w mące ziemniaczanej, zanurzyć w roztrzepanym z solą i 2 łyżkami wody jajku, po czym panierować w otrębach orkiszowych. Kotlety smażyć (kilkukrotnie przewracając) na rozgrzanym maśle klarowanym na ładny złoty kolor.

 Smacznego :- )





pierś kurczaka faszerowana szynką i serem
Cordon Bleu (kotlet szwajcarski)

4 komentarze:

  1. bardzo lubiany w moim domu! :]

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm przypomina mi to kotlet de volaille, także nadziewa się go serem i szynką bądź samym serem, w każdym razie dawno go nie jadła i chyba czas najwyższy aby zagościł na moim stole ponownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotlet de volaille nadziewa się tylko masłem....

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie masło ,ser i ogórek w de volaille więc jak widać u każdego inaczej :)

    OdpowiedzUsuń