Dietetyczna mielonka |
Mam nadzieję, że jeszcze Wam się nie znudziły przepisy na domowe wędliny:- ) Możliwości jest naprawdę dużo więc zachęcam do samodzielnych eksperymentów. Ostatnio przygotowałam chudą, dietetyczna mielonkę trzech rodzajów mięsa. Wymieszałam wieprzowinę, wołowinę i indyka, dodałam ulubione przyprawy i tak powstała aromatyczna, pyszna wędlina.
Jak zrobić domową dietetyczna mielonkę w szynkwarze?
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 200 g wołowiny
- 200 g piersi z indyka
- 3 płaskie łyżeczki soli peklowej
- 1 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
Łopatkę wieprzową, wołowinę i pierś z indyka zmielić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Szynkowar włożyć workiem, przełożyć mięso dokładnie ubijając, tak aby pozbyć się niepotrzebnego powietrza. Worek zawiązać. Nałożyć sprężynę i zamknąć szynkowar. Naczynie wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
Następnego dnia szynkowar umieścić w garnku z zimną wodą i podgrzewać do temperatury ok. 85˚C (woda powinna delikatnie bulgotać). Mielonkę gotować 1 godzinę i 45 minut. Po wyjęciu z wody szynkowar schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na 8 - 12 godzin. Jeśli szynkę trudno wyjąć z naczynia, można garnek na chwile włożyć do gorącej wody.
Smacznego :-)
Dietetyczna mielonka |
dietetyczna... z żelatyną?. Z całym szacunkiem, ale chyba nie. Rozumiem że żelatyna jest po to aby to się "związało" i w porównaniu ze sklepową mielonką jest mega zdrowe, ale...
OdpowiedzUsuńŻelatyna jest po to żeby w wolnych miejscach stworzyła się pyszna galaretka. Mielonka zwiąże się i bez niej. Nie rozumiem jednak dlaczego żelatyna ma przekreślać dietetyczność mielonki.
Usuńdietetyczność mielonki przekreśla wieprz, nie żelatyna
OdpowiedzUsuń