2 kwietnia 2014

Dietetyczna mielonka

Dietetyczna mielonka
Mam nadzieję, że jeszcze Wam się nie znudziły przepisy na domowe wędliny:- ) Możliwości jest naprawdę dużo więc zachęcam do samodzielnych eksperymentów. Ostatnio przygotowałam chudą, dietetyczna mielonkę trzech rodzajów mięsa. Wymieszałam wieprzowinę, wołowinę i indyka, dodałam ulubione przyprawy i tak powstała aromatyczna, pyszna wędlina.

Jak zrobić domową dietetyczna mielonkę w szynkwarze? 

Składniki:
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 200 g wołowiny
  • 200 g piersi z indyka
  • 3 płaskie łyżeczki soli peklowej
  • 1 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny

Łopatkę wieprzową, wołowinę i pierś z indyka zmielić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Szynkowar włożyć workiem, przełożyć mięso dokładnie ubijając, tak aby pozbyć się niepotrzebnego powietrza. Worek zawiązać. Nałożyć sprężynę i zamknąć szynkowar. Naczynie wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.

Następnego dnia szynkowar umieścić w garnku z zimną wodą i podgrzewać do temperatury ok. 85˚C (woda powinna delikatnie bulgotać). Mielonkę  gotować  1 godzinę i 45 minut. Po wyjęciu z wody szynkowar schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na 8 - 12 godzin. Jeśli szynkę trudno wyjąć z naczynia, można garnek na chwile włożyć do gorącej wody.

Smacznego :-)

Dietetyczna mielonka

3 komentarze:

  1. dietetyczna... z żelatyną?. Z całym szacunkiem, ale chyba nie. Rozumiem że żelatyna jest po to aby to się "związało" i w porównaniu ze sklepową mielonką jest mega zdrowe, ale...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelatyna jest po to żeby w wolnych miejscach stworzyła się pyszna galaretka. Mielonka zwiąże się i bez niej. Nie rozumiem jednak dlaczego żelatyna ma przekreślać dietetyczność mielonki.

      Usuń
  2. dietetyczność mielonki przekreśla wieprz, nie żelatyna

    OdpowiedzUsuń