11 grudnia 2014

Gofry piernikowe

Gofry piernikowe
Święta co raz bliżej i w głowie już tylko przepisy na pierniki i makowce, ale w moim domu chłopaki nie są w stanie wytrzymać bez gofrów zbyt długo:- ) Wpisując się w świąteczny klimat postanowiłam zrobić im niespodziankę i upiekłam zimowe, rozgrzewające gofry pachnące cynamonem, imbirem i goździkami. Do drożdżowego ciasta dodałam trochę kakao, miodu i domowej przyprawy piernikowej. Ciasto wyrastało powoli całą noc w lodówce, dzięki temu gofry wyszły puszyste i chrupkie.  Przyznam, że nam bardzo smakowały, a Junior rzucił nawet propozycję, żeby tak gofry na święta upiec zamiast pierników :- )

Składniki (10 – 12 sztuk):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
  • ¼  łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 – 2 łyżki domowej przyprawy do pierników
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 3  łyżki miodu
  • 60 g masła
  • 2 jajka
W dużej misce wymieszać obie mąki, drożdże, przyprawę piernikową, kakao i sól. W garnku połączyć masło, miód i mleko, lekko  podgrzać (aby mleko było ciepłe, ale nie gorące).

Dodać płynne składniki do suchych, wymieszać na niskich obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto.  Dodać jajka i ponownie zmiksować.
Ciasto przykryć i odstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.

Gofry piec w gofrownicy na złoty kolor (ok. 5 – 7 minut w zależności od mocy urządzenia).
Podawać z ulubionymi dodatkami np. z cukrem pudrem lub z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną.

Gofrownica powinna mieć moc przynajmniej 1000 W.
Aby gofry były chrupiące i wyrośnięte nie należy otwierać gofrownicy w czasie pieczenia.

Smacznego:- )

Gofry piernikowe

Gofry piernikowe
Gofry piernikowe

1 komentarz: