Pierogi z kapustą z grzybami i grochem |
Czy w Wigilię jecie pierogi? Choć zapewne macie już zaplanowane menu, może skorzystacie z mojego przepisu? Delikatne ciasto rozpływające się w ustach, pikantny i aromatyczny farsz z kiszonej kapusty z dodatkiem grzybów i grochu – jedne z lepszych pierogów, które powinny znaleźć się na świątecznym stole.
Składniki na farsz:
- 300 g kiszonej kapusty
- 100 g łuskanego grochu
- 2 garści suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól
- pieprz
- mielony kminek
Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na
noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie przez około ½ godziny. Przepłukany
groch zalać letnią wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować go do
miękkości pod koniec soląc do smaku.
Kiszoną kapustę drobno posiekać, zalać
około 1 szklanką wywaru grzybowego i gotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na
łyżce masła klarowanego, dodać posiekane ugotowane grzyby i chwilę razem podsmażać.
Kapustę połączyć z grochem i podsmażoną cebulą
z grzybami, przyprawić sola, pieprzem i sporą ilością kminku – ponownie podgrzać. Farsz ostudzić.
Składniki na ciasto pierogowe:
- 300 g mąki pszennej (typ 500)
- ¼ łyżeczki soli
- 250 ml bardzo gorącej wody
- 30 g masła
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć
masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając składniki łyżką. Wyjąć
ciasto na stolnicę i wygniatać rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w
razie konieczności mąką. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć wilgotną
ściereczką, odstawić na 30 minut, aby odpoczęło. Ciasto wyłożyć na stolnicę i
powygniatać przez 2 - 3 minuty.
Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na
placki. Szklaneczką wycinać kółka i nakładać po jednej łyżce farszu. Zlepiać dokładnie
brzegi i układać pierogi na stolnicy podsypanej mąką. Przykryć ściereczką do
czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować osoloną wodę kiedy
zawrze, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym
zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i kiedy wypłyną na powierzchnie
gotować jeszcze 1 - 2 minuty. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy jeden
obok drugiego. Ugotować kolejne partie pierogów.
Smacznego:- )
Pierogi z kapustą z grzybami i grochem |
Pierogi z kapustą z grzybami i grochem |
Pierogi z kapustą z grzybami i grochem |
Ślicznie wyglądają, pewnie bardzo dobre wyszły :) Ja w tym roku mam od Mamusi :)
OdpowiedzUsuń