22 grudnia 2014

Pierogi z kapustą z grzybami i grochem

pierogi wigilijne
Pierogi z kapustą z grzybami i grochem
Czy w Wigilię jecie pierogi? Choć zapewne macie już zaplanowane menu, może skorzystacie z mojego przepisu? Delikatne ciasto rozpływające się w ustach, pikantny i aromatyczny farsz z kiszonej kapusty z dodatkiem grzybów i grochu – jedne z lepszych pierogów, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. 

Składniki na farsz:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 100 g łuskanego grochu
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól
  • pieprz
  • mielony kminek

Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie przez około ½ godziny. Przepłukany groch zalać letnią wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować go do miękkości pod koniec soląc do smaku.
Kiszoną kapustę drobno posiekać, zalać około 1 szklanką wywaru grzybowego i gotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła klarowanego, dodać posiekane ugotowane grzyby i chwilę razem podsmażać.
Kapustę połączyć z grochem i podsmażoną cebulą z grzybami, przyprawić sola, pieprzem i sporą ilością kminku  – ponownie podgrzać. Farsz ostudzić.

Składniki na ciasto pierogowe:
  • 300 g mąki pszennej (typ 500)
  • ¼  łyżeczki soli
  • 250 ml bardzo gorącej wody
  • 30 g masła

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając składniki łyżką. Wyjąć ciasto na stolnicę i wygniatać rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut, aby odpoczęło. Ciasto wyłożyć na stolnicę i powygniatać przez 2 - 3 minuty.

Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na placki. Szklaneczką wycinać kółka i nakładać po jednej łyżce farszu. Zlepiać dokładnie brzegi i układać pierogi na stolnicy podsypanej mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować osoloną wodę kiedy zawrze, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i kiedy wypłyną na powierzchnie gotować jeszcze 1 - 2 minuty. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy jeden obok drugiego. Ugotować kolejne partie pierogów.

Smacznego:- )


pierogi wigilijne
Pierogi z kapustą z grzybami i grochem
pirogi wigilijne
Pierogi z kapustą z grzybami i grochem

pierogi wigilijne
Pierogi z kapustą z grzybami i grochem

1 komentarz:

  1. Ślicznie wyglądają, pewnie bardzo dobre wyszły :) Ja w tym roku mam od Mamusi :)

    OdpowiedzUsuń