21 stycznia 2015

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe (bezglutenowe)

Pyszne wilgotne, czekoladowe ciasto pachnące pomarańczami. Ciasto choć przygotowane jest bez grama mąki i tłuszczu jest wyjątkowo smaczne i długo zachowuje świeżość. Oprócz gotowania owoców (co śmiało można zrobić dzień wcześniej) nie jest ani trudne ani pracochłonne.  Myślę, że może być słodkim prezentem dla wszystkich babć i dziadków, którzy obchodzą swoje święto:- ) Jeśli chcecie podać je w bardziej wykwintnej formie wystarczy na wierzchu wyłożyć porcję bitej śmietany i obsypać ją startą czekoladą lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Drugim wariantem jest oblanie ciasta polewą zrobiona ze śmietany i czekolady.

Składniki:
2 pomarańcze (ok. 400 g)
6 jaj
200 g mielonych migdałów
250 cukru pudru
60 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia*
½ łyżeczki sody

*Jeśli wypiek ma być bezglutenowy proszek do pieczenia nie powinien zawierać glutenu

Pomarańcze dokładnie wyszorować, i sparzyć gorącą wodą. Włożyć je w całości (razem ze skórką) do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem przez 2 godziny. Po ugotowaniu odlać wodę i zostawić owoce do wystudzenia. Pomarańcze można ugotować dzień wcześniej.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Pomarańcze wraz ze skórą przekroić, wypestkować  i zmiksować na lekką pulpę. Dodać pozostałe składniki (jajka, migdały, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao) i miksować do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy i piec 50 – 60 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Ciasto wystudzić, podawać oproszone cukrem pudrem.
Jeśli chcesz podać je w bardziej wykwintnej formie, podaj je z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Nigella Lawson

 


16 komentarzy:

  1. Pomarańcze i migdały? Biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I pomyśleć, że to ciasto jest bezglutenowe! Wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje serdecznie:) a przepisy bezglutenowe potrafią zachwycić:)

      Usuń
  3. chętnie zjadłabym kawałek takiego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, smakowało! choć Junior stwierdził, że pasowała by do niego bita śmietana;)

      Usuń
  5. Nie przepadam za połączeniem pomarańczy z czekoladą, ale tak smacznie to wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż mogę powiedzieć... Jeśli nie przepadasz za połączeniem czekolady i pomarańczy, to z przykrością, ale nie polecam Ci tego ciasta :) Za to serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Czy mogę zrobić w keksówce?
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy moge prosic o rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak w przepisie, tortownica o średnicy ok. 21 cm :) Pozdrawiam :)

      Usuń