Pyszne wilgotne, czekoladowe ciasto pachnące pomarańczami. Ciasto choć przygotowane jest bez grama mąki i tłuszczu jest wyjątkowo smaczne i długo zachowuje świeżość. Oprócz gotowania owoców (co śmiało można zrobić dzień wcześniej) nie jest ani trudne ani pracochłonne. Myślę, że może być słodkim prezentem dla wszystkich babć i dziadków, którzy obchodzą swoje święto:- ) Jeśli chcecie podać je w bardziej wykwintnej formie wystarczy na wierzchu wyłożyć porcję bitej śmietany i obsypać ją startą czekoladą lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Drugim wariantem jest oblanie ciasta polewą zrobiona ze śmietany i czekolady.
Składniki:
2
pomarańcze (ok. 400 g)
6
jaj
200
g mielonych migdałów
250
cukru pudru
60
g kakao
1
łyżeczka proszku do pieczenia*
½
łyżeczki sody
*Jeśli
wypiek ma być bezglutenowy proszek do pieczenia nie powinien zawierać glutenu
Pomarańcze dokładnie wyszorować, i
sparzyć gorącą wodą. Włożyć je w całości (razem ze skórką) do garnka, zalać wodą
i gotować pod przykryciem przez 2 godziny. Po ugotowaniu odlać wodę i zostawić
owoce do wystudzenia. Pomarańcze można ugotować dzień wcześniej.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Pomarańcze wraz ze skórą przekroić,
wypestkować i zmiksować na lekką pulpę.
Dodać pozostałe składniki (jajka, migdały, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao)
i miksować do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy i piec 50 – 60
minut do tzw. „suchego patyczka”.
Ciasto wystudzić, podawać oproszone
cukrem pudrem.
Jeśli chcesz podać je w bardziej
wykwintnej formie, podaj je z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.
Smacznego:-
)
Źródło przepisu: Nigella Lawson
Pomarańcze i migdały? Biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńświetny pomysł i bez mąki :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam, bo to sprawdzony przepis :)
UsuńI pomyśleć, że to ciasto jest bezglutenowe! Wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie:) a przepisy bezglutenowe potrafią zachwycić:)
Usuńchętnie zjadłabym kawałek takiego ciacha :)
OdpowiedzUsuńChętnie podzieliłabym się kawałkiem ;)
UsuńMmm, musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńOj, smakowało! choć Junior stwierdził, że pasowała by do niego bita śmietana;)
UsuńNie przepadam za połączeniem pomarańczy z czekoladą, ale tak smacznie to wygląda... :)
OdpowiedzUsuńCóż mogę powiedzieć... Jeśli nie przepadasz za połączeniem czekolady i pomarańczy, to z przykrością, ale nie polecam Ci tego ciasta :) Za to serdecznie pozdrawiam :)
UsuńCzy mogę zrobić w keksówce?
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.
jadłabym oczami ! :)
OdpowiedzUsuńA czy moge prosic o rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńJak w przepisie, tortownica o średnicy ok. 21 cm :) Pozdrawiam :)
Usuń