1 sierpnia 2015

Kompot z jagód

Kompot z jagód
Lubicie kompot jagodowy? My przepadamy za nim! Świetnie nadaje się jako dodatek do deserów, zimą robię z niego kisiel, albo dodaję do herbaty. Najbardziej jednak cenię jego właściwości prozdrowotne. Taki kompot przydaje się kiedy przepląta się nieproszona „jelitówka”. Jeśli macie w domu małe dzieci, które zaczynają właśnie przygodę z przedszkolem przyda się Wam zapas kilku słoiczków w spiżarni:- )
Składniki:
  • jagody
  • cukier
  • gorąca woda

Jagody umyć, przebrać i osuszyć. Słoiki (ok. 330 ml) wyparzyć i wysuszyć.
Do ¾ wysokości każdego słoika wsypywać jagody, dosypać 3 łyżki cukru. Jagody zalać gorącą wodą, tak aby były całkowicie przykryte płynem. Słoiki zakręcić, włożyć do garnka wyłożonego lnianą ściereczką i napełnionego wodą, do ok. ¾ wysokości słoików. Kompot pasteryzować 20 minut, od momentu zawrzenia wody.

Smacznego:- )

Kompot z jagód
Kompot z jagód

Domowy kompot jagodowy, lekarstwo na biegunkę
Kompot z jagód

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz