Kompot z jagód |
Lubicie kompot jagodowy? My przepadamy za nim! Świetnie nadaje się jako dodatek do deserów, zimą robię z niego kisiel, albo dodaję do herbaty. Najbardziej jednak cenię jego właściwości prozdrowotne. Taki kompot przydaje się kiedy przepląta się nieproszona „jelitówka”. Jeśli macie w domu małe dzieci, które zaczynają właśnie przygodę z przedszkolem przyda się Wam zapas kilku słoiczków w spiżarni:- )
Składniki:
- jagody
- cukier
- gorąca woda
Jagody umyć, przebrać i osuszyć. Słoiki
(ok. 330 ml) wyparzyć i wysuszyć.
Do ¾ wysokości każdego słoika wsypywać
jagody, dosypać 3 łyżki cukru. Jagody zalać gorącą wodą, tak aby były
całkowicie przykryte płynem. Słoiki zakręcić, włożyć do garnka wyłożonego
lnianą ściereczką i napełnionego wodą, do ok. ¾ wysokości słoików. Kompot pasteryzować
20 minut, od momentu zawrzenia wody.
Smacznego:- )
Kompot z jagód |
Kompot z jagód |
Kompot z jagód |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz