|
Marchwianka |
Marchew
to niesamowite warzywo. Ma piękny kolor, jest tania, dostępna cały rok, a oprócz walorów
smakowych ma także własności lecznicze. Gotowana marchewka dzięki dużej ilości
pektyn pomaga w czasie biegunek, natomiast surowa – dzięki błonnikowi pomaga w
zaparciach. „Jelitówki” czasami nas dopadają i wtedy marchwianka ratuje nas z
opresji. Gotuję ją w trzech wersjach: z samej marchwi, z dodatkiem kaszy
jaglanej lub z dodatkiem ryżu. Ważne, żeby marchew nie była twarda, trzeba ją
mocno rozgotować i zmiksować. Jeśli zupa nie jest podawana jako lek można do smaku dodać do
niej łyżeczkę masła.
Składniki:
- 3
– 4 marchewki
- 3
szklanki wody
- 3
łyżki kaszy jaglanej/ lub ryżu
- Szczypta
soli
Marchew
obrać i pokroić w cienkie plasterki. Marchew wrzucić do garnka i zalać wodą,
dodać przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną (lub ryż). Zupę gotować długo, aż
marchew i kasza (ryż)się mocno rozgotują. Zupę zmiksować i doprawić szczypta
soli. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać trochę wrzątku.
Jeśli
zupa nie jest podawana jako lek można do niej dodać łyżeczkę masła.
Smacznego:-
)
Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń