14 stycznia 2016

Marchwianka

zupa marchewkowa
Marchwianka
Marchew to niesamowite warzywo. Ma piękny kolor, jest tania, dostępna cały rok, a oprócz walorów smakowych ma także własności lecznicze. Gotowana marchewka dzięki dużej ilości pektyn pomaga w czasie biegunek, natomiast surowa – dzięki błonnikowi pomaga w zaparciach. „Jelitówki” czasami nas dopadają i wtedy marchwianka ratuje nas z opresji. Gotuję ją w trzech wersjach: z samej marchwi, z dodatkiem kaszy jaglanej lub z dodatkiem ryżu. Ważne, żeby marchew nie była twarda, trzeba ją mocno rozgotować i zmiksować. Jeśli zupa nie jest podawana jako lek można do smaku dodać do niej łyżeczkę masła.

Składniki:
  • 3 – 4 marchewki
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki kaszy jaglanej/ lub ryżu
  • Szczypta soli

Marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki. Marchew wrzucić do garnka i zalać wodą, dodać przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną (lub ryż). Zupę gotować długo, aż marchew i kasza (ryż)się mocno rozgotują. Zupę zmiksować i doprawić szczypta soli. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać trochę wrzątku.

Jeśli zupa nie jest podawana jako lek można do niej dodać łyżeczkę masła.


Smacznego:- )


zupa na bolący brzuch
Marchwianka
zupa marchewkowa
Marchwianka
zupa marchewkowa
Marchwianka

1 komentarz: