Ryba zapiekana z pesto |
Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie ryby. Wystarczy zdobyć kilka kawałków dobrej jakości filetów (co nie zawsze jest proste). Na wierzch ryby należy wyłożyć wcześniej przygotowane domowe pesto, a całość zapiec w piekarniku. Do tak upieczonej ryby możecie podać surówkę z czerwonej kapusty.
Składniki:
- filety z białej ryby (np. z morszczuka, dorsza, soli)
- pesto z rukoli lub pesto z zielonej pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- sok z cytryny
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
- oliwa
- surówka z czerwonej kapusty z burakami
Rybę
opłukać i osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć świeżo
zmielonym pieprzem – odstawić na 15 minut.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić
oliwą.
Na
wierzchu morszczuka rozsmarować 5 mm warstwę pesto z rukoli (lub innego
ulubionego pesto).
Rybę przełożyć na blachę i wstawić do rozgrzanego
piekarnika. Piec 20 – 25 minut w zależności od grubości ryby.
Podawać
z ulubioną surówką np. z czerwonej kapusty i buraków.
Smacznego
:- )
Ryba zapiekana z pesto |
Ryba zapiekana z pesto |
Ryba zapiekana z pesto |
Smakowite i zdrowe połączenie:-)
OdpowiedzUsuńZdrowo i mega pyszne! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Chyba dzisiaj aż przygotuje sobie rybę na obiad:-)
OdpowiedzUsuń