31 marca 2016

Ryba zapiekana z pesto

ryba z piekarnika
Ryba zapiekana z pesto
Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie ryby. Wystarczy zdobyć kilka kawałków dobrej jakości filetów (co nie zawsze jest proste). Na wierzch ryby należy wyłożyć wcześniej przygotowane domowe pesto, a całość zapiec w piekarniku. Do tak upieczonej ryby możecie  podać  surówkę z czerwonej kapusty.

Składniki:

Dodatkowo:

Rybę opłukać i osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem – odstawić na 15 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić oliwą.
Na wierzchu morszczuka rozsmarować 5 mm warstwę pesto z rukoli (lub innego ulubionego pesto). 

Rybę przełożyć na blachę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 – 25 minut w zależności od grubości ryby.

Podawać z ulubioną surówką np. z czerwonej kapusty i buraków.


Smacznego :- )


dietetyczny morszczuk
Ryba zapiekana z pesto

morszczuk z piekarnika
Ryba zapiekana z pesto
pieczony morszczuk
Ryba zapiekana z pesto

3 komentarze: