Młoda kapusta zasmażana z boczkiem |
Moja ulubiona pora roku – stragany pełna świeżych warzyw, pięknych, jędrnych marchewek, kalarep, buraczków i szparagów. Nie mogę też wyobrazić sobie wiosny bez młodej kapusty. Można z niej wyczarować pyszne, proste dania, które smakują całej rodzinie. Dziś proponuję Wam młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. Smakowała wszystkim podobnie jak zeszłoroczny wiosenny przebój: młoda kapusta z kiełbasą. Ciekawa jestem jakie są Wasze sposoby na młodą kapustę. Robicie z niej bigos albo zupy? Może zdrowe surówki? Jeśli macie ulubione przepisy podzielcie się nimi ze mną, chętnie je wypróbuję.
Jak przygotować młodą kapustę zasmażaną z boczkiem?
Składniki:
- 1 kg białej posiekanej kapusty
- 250 g wędzonego boczku
- 4 cebule dymki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka maki
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wody
- sól
- domowy pieprz ziołowy
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na
rozgrzaną patelnię i smażyć na złoty kolor. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę,
chwilę razem smażyć i dodać pokrojony w
plasterki czosnek. Chwilę razem mieszać, podsmażać tak aby cebula i
czosnek zeszkliły się, ale nie przypaliły. Do boczku, cebulki i czosnku dorzucić
posiekaną w paski kapustę. Zasmażać ją często mieszając około 15 minut, aby zmiękła.
Jeśli to konieczne dodać odrobinę wody.
Kiedy kapusta się gotuje przygotować
zasmażkę. Na małej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki i chwile
razem zasmażać, na złoto, uważając żeby jej nie przypalić.
Kiedy kapusta jest już miękka, ale nie
rozgotowana, dodać do niej około szklanki wody i zasmażkę. Całość dokładnie wymieszać,
aby zasmażka równo się rozprowadziła. Kapustę doprawić do smaku solą i domowym pieprzem
ziołowym.
Młodą kapustę zasmażaną z boczkiem najlepiej
podawać z młodymi gotowanymi ziemniakami lub świeżym chlebem z masłem.
Smacznego :- )
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem |
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem |
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem |
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem |
Smaczna :) Mniam ... trzeba korzystać puki jest młoda kapustka.
OdpowiedzUsuńO tak! Trzeba najeść się takiej młodej kapusty ;)
UsuńOd pewnego czasu jem dużo cebulki zasmażanej z różnego rodzaju produktami :) Wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuń