20 lipca 2016

Makaron z bobem i ricottą

Makaron z ricottą i bobem
Kolejny pomysł na proste szybkie danie, tym razem z wykorzystaniem makaronu, bobu i ricotty. Talerz kolorowych warzyw z makronem fusilli, okraszony kremowym serkiem na pewno skusi każdego. Nam bardzo zasmakował taki zestaw. Sezon na bób ciągle trwa a ja lubię wykorzystywać go w mojej kuchni na różne sposoby. Ostatnio hitem jest bób po sycylijsku, ale powodzeniem cieszą się też pomidory zapiekane z bobem i kaszą jaglaną. Ciekawa jestem czy macie swoje ulubione patenty na dania z bobu?


Jak zrobić makaron z bobem i ricottą?


Składniki (dla 3 – 4):
  • 200 g makaronu świderki (fusilli)
  • 250 g bobu
  • 70 g gotowanej szynki
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 150 g pomidorów daktylowych lub koktajlowych
  • 1 duża łyżka natki pietruszki
  • 1 – 2 garści liści bazylii
  • 250 g sera ricotta
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 4 - 6 łyżek wody z gotowania makaronu


Bób opłukać, przebrać. Wrzucić do gotującej osolonej wody ze szczyptą cukru. Gotować al dente 10 – 20 minut w zależności czy bób jest młody czy już trochę starszy. Bób odcedzić i przełożyć do lodowatej wody (zachowa wówczas zielony kolor). Ostudzony bób obrać z łupin i odłożyć na bok.
  
Makaron ugotować al dente  zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić,  pozostawiając około pół szklanki wody w której gotował się makaron.

Kiedy gotuje się makaron przygotować sos. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i podsmażyć szynkę pokrojona w cienkie paseczki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek – całość chwilę podsmażać (uważać żeby nie przypalić). Dodać przekrojone na pół pomidory daktylowe. Dusić tak aby lekko zmiękły, ale nie rozpadły się. Dodać wcześniej ugotowany bób, ¾ drobno posiekanej natki pietruszki i rozdrobnioną bazylię. Całość doprawić  do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko lekko wymieszać i podgrzać przez chwilę.
Odcedzony makaron wrzucić na patelnię, dolać 4 – 6 łyżek wody pozostałej po gotowaniu makaronu i ricottę - wymieszać wszystkie składniki. Jeśli to konieczne doprawić jeszcze sola i pieprzem. Fusilli posypać pozostałą natka pietruszki i podawać.


Smacznego:- )


Makaron z ricottą i bobem

Makaron z ricottą i bobem

Makaron z ricottą i bobem


                              

2 komentarze:

  1. Ja bób najczęściej zjadam sam :) albo podsmażony na masełku i posypany koperkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podsmażony na masełku musi być pyszny :) Dziękuje za inspirację :)

      Usuń