Makaron z ricottą i bobem
|
Kolejny pomysł na proste szybkie danie, tym razem z wykorzystaniem makaronu, bobu i ricotty. Talerz kolorowych warzyw z makronem fusilli, okraszony kremowym serkiem na pewno skusi każdego. Nam bardzo zasmakował taki zestaw. Sezon na bób ciągle trwa a ja lubię wykorzystywać go w mojej kuchni na różne sposoby. Ostatnio hitem jest bób po sycylijsku, ale powodzeniem cieszą się też pomidory zapiekane z bobem i kaszą jaglaną. Ciekawa jestem czy macie swoje ulubione patenty na dania z bobu?
Jak zrobić makaron z bobem i ricottą?
Składniki (dla 3 – 4):
- 200 g makaronu świderki (fusilli)
- 250 g bobu
- 70 g gotowanej szynki
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 150 g pomidorów daktylowych lub koktajlowych
- 1 duża łyżka natki pietruszki
- 1 – 2 garści liści bazylii
- 250 g sera ricotta
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 4 - 6 łyżek wody z gotowania makaronu
Bób opłukać, przebrać. Wrzucić do
gotującej osolonej wody ze szczyptą cukru. Gotować al dente 10 – 20 minut w zależności
czy bób jest młody czy już trochę starszy. Bób odcedzić i przełożyć do
lodowatej wody (zachowa wówczas zielony kolor). Ostudzony bób obrać z łupin i
odłożyć na bok.
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, pozostawiając około pół szklanki wody w której
gotował się makaron.
Kiedy gotuje się makaron przygotować
sos. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i podsmażyć szynkę
pokrojona w cienkie paseczki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek
– całość chwilę podsmażać (uważać żeby nie przypalić). Dodać przekrojone na pół
pomidory daktylowe. Dusić tak aby lekko zmiękły, ale nie rozpadły się. Dodać wcześniej
ugotowany bób, ¾ drobno posiekanej natki pietruszki i rozdrobnioną bazylię.
Całość doprawić do smaku sola i świeżo
zmielonym pieprzem. Wszystko lekko wymieszać i podgrzać przez chwilę.
Odcedzony makaron wrzucić na patelnię,
dolać 4 – 6 łyżek wody pozostałej po gotowaniu makaronu i ricottę - wymieszać
wszystkie składniki. Jeśli to konieczne doprawić jeszcze sola i pieprzem.
Fusilli posypać pozostałą natka pietruszki i podawać.
Smacznego:- )
Makaron z ricottą i bobem
|
Makaron z ricottą i bobem
|
Makaron z ricottą i bobem
|
Ja bób najczęściej zjadam sam :) albo podsmażony na masełku i posypany koperkiem :)
OdpowiedzUsuńPodsmażony na masełku musi być pyszny :) Dziękuje za inspirację :)
Usuń