Kapusta z fasolą i grzybami |
Czy wyobrażacie sobie Wigilię bez kiszonej kapusty? Gotowana z różnymi dodatkami pojawia się chyba we wszystkich regionach Polski. Najpopularniejsza jest chyba kapusta z grzybami, którą można także faszerować pierogi, albo paszteciki. A w Wielkopolsce tradycyjnie szykuje się ciupkę z grochem. Dziś chcę Was przekonać do przygotowania kapusty z fasolą i grzybami. Smakuje pysznie i jest wspaniałym daniem wigilijnym. Ciekawa bardzo jestem z jakimi dodatkami ją podajecie.
Kapusta z fasolą i grzybami |
Jak ugotować kapustę z fasolą i grzybami?
Składniki:
- 150 g fasoli „Jaś”
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 250 g mrożonych grzybów
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g kiszonej kapusty (może być z marchewką)
- 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej
- sól
- pieprz
Fasolę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia
na całą noc. Następnego dnia ugotować z dodatkiem liści laurowych i ziela
angielskiego. Czas gotowania zależy od wielkości fasoli i tego jak długo leżała
w wodzie.
Grzyby pokroić w plasterki, cebulę i
czosnek w kostkę. Kapustę przesiekać, żeby się nie ciągnęła.
Kapustę zalać wodą i ugotować do
miękkości z łyżką domowej vegety.
Na patelni rozgrzać część masła i
zeszklić na nim cebulę, zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni
rozgrzać pozostałe masło klarowane i wrzucić grzyby. Obsmażyć je na złoto doprawiając
do smaku sola, pieprzem.
Kapustę, grzyby, cebulę i fasolę
wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Całość doprawić do smaku solą i
pieprzem. Jeśli lubicie możecie zaciągnąć ją mąką rozmieszana z ½ szklanki
wody, ale nie jest to konieczne.
Kapustę warto przygotować dzień lub dwa wcześniej,
aby smaki dobrze się połączyły i kapusta nabrała wyrazu.
Smacznego: -)
Kapusta z fasolą i grzybami |
Kapusta z fasolą i grzybami |
Palce lizać, może nawet przygotuję podobną na święta :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że spodobał Ci się przepis :D Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńw moim domu rodzinnym zawsze jest w 2 wersjach z grzybami i z fasolą :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda! Tak jak nie przepadam za kapustą, to tę chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńU nas taka kapuste gotuje sie na wodzie z moczenia suszonych grzybow i dodaje sie cebulke podsmazona na oleju lnianym,(takim do smazenia).jest pyszna z fasola
OdpowiedzUsuń