14 grudnia 2016

Kapusta z fasolą i grzybami

Kapusta z fasolą i grzybami
Czy wyobrażacie sobie Wigilię bez kiszonej kapusty? Gotowana z różnymi dodatkami pojawia się chyba we wszystkich regionach Polski. Najpopularniejsza jest chyba kapusta z grzybami, którą można także faszerować pierogi, albo paszteciki. A w Wielkopolsce tradycyjnie szykuje się ciupkę z grochem. Dziś chcę Was przekonać do przygotowania kapusty z fasolą i grzybami. Smakuje pysznie i jest wspaniałym daniem wigilijnym. Ciekawa bardzo jestem z jakimi dodatkami ją podajecie.

świąteczna kapusta z grzybami
Kapusta z fasolą i grzybami

Jak ugotować kapustę z fasolą i grzybami?

Składniki:
  • 150 g fasoli „Jaś”
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 250 g mrożonych grzybów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g kiszonej kapusty (może być z marchewką)
  • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej
  • sól
  • pieprz

Fasolę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na całą noc. Następnego dnia ugotować z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Czas gotowania zależy od wielkości fasoli i tego jak długo leżała w wodzie.

Grzyby pokroić w plasterki, cebulę i czosnek w kostkę. Kapustę przesiekać, żeby się nie ciągnęła.

Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości z łyżką domowej vegety.
Na patelni rozgrzać część masła i zeszklić na nim cebulę, zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe masło klarowane i wrzucić grzyby. Obsmażyć je na złoto doprawiając do smaku sola, pieprzem.

Kapustę, grzyby, cebulę i fasolę wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie możecie zaciągnąć ją mąką rozmieszana z ½ szklanki wody, ale nie jest to konieczne.

Kapustę warto przygotować dzień lub dwa wcześniej, aby smaki dobrze się połączyły i kapusta nabrała wyrazu.

Smacznego: -)

Kapusta z fasolą i grzybami
Świąteczna kapusta z grzybami
Kapusta z fasolą i grzybami


                              

5 komentarzy:

  1. Palce lizać, może nawet przygotuję podobną na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że spodobał Ci się przepis :D Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. w moim domu rodzinnym zawsze jest w 2 wersjach z grzybami i z fasolą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wygląda! Tak jak nie przepadam za kapustą, to tę chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas taka kapuste gotuje sie na wodzie z moczenia suszonych grzybow i dodaje sie cebulke podsmazona na oleju lnianym,(takim do smazenia).jest pyszna z fasola

    OdpowiedzUsuń