17 lutego 2017

Pączusie dyniowe

Pączki z puree dyniowym
Pączusie dyniowe
Trudno w to uwierzyć ale wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Nadszedł więc czas smażonych pyszności. Kalorycznych, tłustych z  to potwornie smacznych. My zajadaliśmy pączusie dyniowe już w zeszły weekend, mogę więc podzielić się z Wami przepisem.  W zamrażarce mam jeszcze spory zapas puree dyniowego, a ponieważ piekłam już pączki dyniowe z piekarnika, wiem że nadaje się do słodkich wypieków. Wyszły śliczne pomarańczowe kuleczki, które szybko zniknęły z talerza.
Pączki z puree dyniowym
Pączusie dyniowe

Jak usmażyć pączusie dyniowe?

Składniki (25 – 30 sztuk):
  • 200 g puree dyniowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier z wanilią)
  • 2 łyżki rumu
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
  • około 1 l oleju lub smalcu do smażenia pączków
  • cukier puder
  • cynamon

Puree z dyni, cukier, sól, jajko, ekstrakt waniliowy, cynamon, rum, kwaśna śmietanę zmiksować. Dodać mąkę wymieszana z sodą i razem połączyć z masa dyniową.

W garnku rozgrzać smalec do temperatury około 175°C. [Aby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturą, najlepiej wrzucić do niego kawałek ciasta. Jeśli ładnie skwierczy i rumieni się, temperatura jest odpowiednia. Jeśli ciasto opada  na dno, znaczy to że temperatura jest za niska. Jeśli natomiast ciasto bardzo szybko się spieka, a tłuszcz dymi, oznacza to że go przegrzaliśmy].

Ciasto jest dość rzadkie, najlepiej nakładać je za pomocą dwóch łyżeczek. Kształt nie musi być idealny ponieważ pączki spuchną w trakcie smażenia.
Pączusie smażyć około 2 – 3 minut na zloty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru  na papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Pączusie najlepiej smakują tuż po usmażeniu.

Smacznego :- )



Pączki z puree dyniowym
Pączusie dyniowe

Pączki z puree dyniowym
Pączusie dyniowe

Pączki z puree dyniowym
Pączusie dyniowe
Pączki z puree dyniowym
Pączusie dyniowe
Pączki z puree dyniowym
Pączusie dyniowe

                              

2 komentarze:

  1. nie dziwię się wcale, że zniknęły, bo wyglądają mocno apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i bardzo ciekawe :)Zabieram kilka i pozdrawiam 😃

    OdpowiedzUsuń