Pączusie dyniowe |
Trudno w to uwierzyć ale wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Nadszedł więc czas smażonych pyszności. Kalorycznych, tłustych z to potwornie smacznych. My zajadaliśmy pączusie dyniowe już w zeszły weekend, mogę więc podzielić się z Wami przepisem. W zamrażarce mam jeszcze spory zapas puree dyniowego, a ponieważ piekłam już pączki dyniowe z piekarnika, wiem że nadaje się do słodkich wypieków. Wyszły śliczne pomarańczowe kuleczki, które szybko zniknęły z talerza.
Pączusie dyniowe |
Jak usmażyć pączusie dyniowe?
Składniki (25 – 30 sztuk):
- 200 g puree dyniowego
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier z wanilią)
- 2 łyżki rumu
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- około 1 l oleju lub smalcu do smażenia pączków
- cukier puder
- cynamon
Puree z dyni, cukier, sól, jajko,
ekstrakt waniliowy, cynamon, rum, kwaśna śmietanę zmiksować. Dodać mąkę
wymieszana z sodą i razem połączyć z masa dyniową.
W garnku rozgrzać smalec do temperatury
około 175°C. [Aby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturą, najlepiej
wrzucić do niego kawałek ciasta. Jeśli ładnie skwierczy i rumieni się,
temperatura jest odpowiednia. Jeśli ciasto opada na dno, znaczy to że temperatura jest za
niska. Jeśli natomiast ciasto bardzo szybko się spieka, a tłuszcz dymi, oznacza
to że go przegrzaliśmy].
Ciasto jest dość rzadkie, najlepiej nakładać
je za pomocą dwóch łyżeczek. Kształt nie musi być idealny ponieważ pączki spuchną
w trakcie smażenia.
Pączusie smażyć około 2 – 3 minut na
zloty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru na papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem
wymieszanym z cynamonem.
Pączusie najlepiej smakują tuż po usmażeniu.
Smacznego :- )
Pączusie dyniowe |
Pączusie dyniowe |
Pączusie dyniowe |
Pączusie dyniowe |
Pączusie dyniowe |
nie dziwię się wcale, że zniknęły, bo wyglądają mocno apetycznie
OdpowiedzUsuńPiękne i bardzo ciekawe :)Zabieram kilka i pozdrawiam 😃
OdpowiedzUsuń