Szparagi zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem |
W tym roku szparagi smakują mi jeszcze bardziej. Nie wiem czego brakuje mojemu organizmowi, ale domaga się codziennej porcji szparagów. Może mam niedobory kwasu foliowego, witaminy C lub E, beta-karotenu, a może służy mi asparagina lub glutation… Hmm, szparagi są ponoć jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków, może więc to jest powód ;) Dlatego dziś podaję Wam przepis na szparagi zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem. Prosta potrawa, błyskawiczna i przepyszna. Najbardziej smakują mi tak przygotowane zielone szparagi z skibką świeżego chleba z masłem.
Jak zrobić zapiekane zielone szparagi?
Składniki:
- pęczek zielonych, cienkich szparagów
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka parmezanu
Marynata:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
Szparagi
umyć, osuszyć i odłamać zdrewniale końcówki. Pomidorki koktajlowe umyć i
osuszyć.
Szparagi przełożyć do naczynia
żaroodpornego, na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki marynaty
wymieszać w małym słoiku. Za pomocą pędzelka warzywa posmarować marynatą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10 - 15 minut (w zależności
od grubości szparagów). Po tym, czasie szparagi i pomidorki posypać tartym
parmezanem i zapiekać jeszcze około 5 minut.
Podawać z ulubionym pieczywem lub jako
dodatek do mięsa.
Smacznego :- )
Szparagi zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem |
Szparagi zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz