10 czerwca 2017

Szparagi zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem

Szparagi zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
W tym roku szparagi smakują mi jeszcze bardziej. Nie wiem czego brakuje mojemu organizmowi, ale domaga się codziennej porcji szparagów. Może mam niedobory kwasu foliowego, witaminy C lub E, beta-karotenu, a może służy mi asparagina lub glutation… Hmm, szparagi są ponoć  jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków, może więc to jest powód ;) Dlatego dziś podaję Wam przepis na szparagi zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem.  Prosta potrawa, błyskawiczna i przepyszna. Najbardziej smakują mi tak przygotowane zielone szparagi z skibką świeżego chleba z masłem.
 
Szparagi zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem

Jak zrobić zapiekane zielone szparagi?

Składniki:
  • pęczek zielonych, cienkich szparagów
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka parmezanu

Marynata:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej

Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniale końcówki. Pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć.
Szparagi przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w małym słoiku. Za pomocą pędzelka warzywa posmarować marynatą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10 - 15 minut (w zależności od grubości szparagów). Po tym, czasie szparagi i pomidorki posypać tartym parmezanem i zapiekać jeszcze około 5 minut.
Podawać z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego :- )

Szparagi zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem

Szparagi zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem


                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz