Konkurs
Zielone naleśniki szpinakowe |
Zielone naleśniki ze szpinakiem to najprostszy sposób na przywołanie wiosny. Naleśniki są smaczne i zupełnie nie jest w nich wyczuwalny smak szpinaku – to ważna informacja dla tych którzy nie lubią zielonych listków. Kolor zachwyca. Przyznam, że już dawno nie cieszyłam się tak z koloru przygotowywanej potrawy. Nawet zdjęcia musiałam zrobić błyskawicznie bo Junior zaglądał mi przez ramię i pytał czy już może je zjeść. Pysznie smakują z domowymi dżemami, serkiem waniliowym i świeżymi owocami. Jeśli chcielibyście zjeść je z wytrawnymi dodatkami, pomińcie w przepisie dodatek cukru.
Składniki:
- 120 g mrożonego szpinaku liściastego firmy Hortex
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka
- 1 – 1 ½ szklanka wody gazowanej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta soli
- 1 łyżka roztopionego masła
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Szpinak rozmrozić i zmiksować z mlekiem na gładką masę.
Do masy szpinakowej dodać mąkę, jajka,
cukier, sól, roztopione i przestudzone masło. Całość dobrze wymieszać, aby
powstało jednolite, gładkie ciasto. Do ciasta dolać wodę około szklanki. Jeśli jest
zbyt gęste rozcieńczyć je wodą, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto
naleśnikowe najlepiej odstawić na ½ godziny. Przed smażeniem ciasto ponownie
wymieszać .
Patelnię delikatnie posmarować olejem,
rozgrzać i smażyć na wolnym ogniu zielone naleśniki.
Zielone naleśniki szpinakowe podawać z
ulubionymi dodatkami: dżemem, serkiem waniliowym, świeżymi owocami.
Smacznego: )
Zielone naleśniki szpinakowe |
Zielone naleśniki szpinakowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz