25 sierpnia 2022

Deser podwójnie kawowy z musem malinowym

Deser podwójnie kawowy z musem malinowym
Deser podwójnie kawowy z musem malinowym

Nie wyobrażam sobie dnia bez kawy. Uwielbiam jej smak , zapach i aromat, a  w szafce zawsze mam mały zapas - tak na wszelki wypadek. Codziennie do pracy dojeżdżam rowerem wioząc w koszyku kubek termiczny przygotowanej o świcie pysznej kawy. Uwielbiam ten moment, kiedy siadam rano przy biurku i biorę pierwszy łyk mojej ulubionej, gorącej kawy. Przez chwilę czuje się jak w niebie, a potem wracam do rzeczywistości i mogę zabrać się do pracy. Nie muszę wiec Wam mówić jak bardzo spodobała mi się  dostarczona paczka pełna smakowitych kaw  ze sklepu Venosa. W sklepie tym znajdziecie  szeroki wybór kaw, herbat, słodkości i aromatycznych dodatków. Ucieszyła mnie dostępność kaw bezkofeinowych, które lubię mieć pod ręką ponieważ tradycyjna kawa wypita  późnym popołudniem nie pozwala mi zasnąć. Bardzo  zaciekawiły mnie też przenośne zaparzacze kawy, jest to świetny sposób, żeby mieć zawsze pod ręką dobrą kawę.  A dziś postanowiłam przygotować pyszny deser kawowy, taką alternatywę dla filiżanki gorącego napoju. Ten lekki podwójnie kawowy deser powinien Wam zasmakować. Warstwa kremowego budyniu,  malinowy mus i puszysta kawowa pianka. Idealny podwieczorek stawający na nogi i dający energię na całe popołudnie. Jeśli tak jak ja lubicie kawę na blogu znajdziecie sporo przepisów : Dalgona Coffee, Tort kawowy Mocha, Tort kawowy z borówkami, Koktajl "Jumpin' Monkey" oraz mój ulubiony Orzeźwiający tort cappuccino z malinami.

kawa, venosa, coffee
Deser podwójnie kawowy z musem malinowym

Jak przygotować pyszny deser podwójnie kawowy z musem malinowym?

Składniki na budyń kawowy:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
  • 1 ½ szklanki mleka kawy
  • ½ szklanki mocnej  kawy
  • 1 łyżka masła

Mus malinowy:

  • 500 g malin (lub innych czerwonych owoców np. truskawek)
  • 1-2 łyżki miodu

Pianka kawowa:

  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki śmietany 12 %

Do dekoracji:

  • Bezy, listki miety, owoce

Deser podwójnie kawowy z musem malinowym

Przygotować budyń kawowy. Do garnka wlać szklankę mleka, ½ szklanki zaparzonej kawy oraz dodać łyżkę masła – całość zagotować, uważając żeby mleko nie wykipiało. W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy. Kiedy mleko się zagotuje, wlać masę budyniową, całość zagotować intensywnie mieszając tak aby nie powstały  grudki. Jeszcze ciepły budyń przelać do pucharków lub ozdobnych szklanek. Ostudzić.

Mus owocowy. Maliny zmiksować, dodając do smaku jedna lub dwie łyżki miodu. Jeśli chcecie, żeby mus był wyjątkowo aksamitny przelejcie mus przez sito. Mus przełożyć do pucharków na warstwę budyniową.

Pianka Kawowa: Zaparzyć szklankę mocnej kawy i zalać nią żelatynę - wymieszać aż się całkowicie rozpuści. Dodać łyżkę brązowego cukru. Galaretkę odstawić do schłodzenia. Kiedy zacznie lekko tężeć, przelać ją do miski i zmiksować. Powstanie gęsta piana. Dodać do niej  1- 2 łyżki śmietany i zmiksować. Jeśli piana będzie zbyt gorzka możecie do niej dodać jeszcze trochę cukru pudru.

Pianę przełożyć do pucharków. Deser schłodzić. Przed podaniem ozdobić owocami, pokruszonymi bezami i zielonymi listkami mięty.

Smacznego:- )

venosa, kawa, podwieczorek
Deser podwójnie kawowy z musem malinowym

 
venosa, kawa,
Deser podwójnie kawowy z musem malinowym

venosa.pl

 



Post powstał przy współpracy z firmą Venosa.


                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz