Deser podwójnie kawowy z musem malinowym |
Nie wyobrażam sobie dnia bez kawy. Uwielbiam jej smak , zapach i aromat, a w szafce zawsze mam mały zapas - tak na wszelki wypadek. Codziennie do pracy dojeżdżam rowerem wioząc w koszyku kubek termiczny przygotowanej o świcie pysznej kawy. Uwielbiam ten moment, kiedy siadam rano przy biurku i biorę pierwszy łyk mojej ulubionej, gorącej kawy. Przez chwilę czuje się jak w niebie, a potem wracam do rzeczywistości i mogę zabrać się do pracy. Nie muszę wiec Wam mówić jak bardzo spodobała mi się dostarczona paczka pełna smakowitych kaw ze sklepu Venosa. W sklepie tym znajdziecie szeroki wybór kaw, herbat, słodkości i aromatycznych dodatków. Ucieszyła mnie dostępność kaw bezkofeinowych, które lubię mieć pod ręką ponieważ tradycyjna kawa wypita późnym popołudniem nie pozwala mi zasnąć. Bardzo zaciekawiły mnie też przenośne zaparzacze kawy, jest to świetny sposób, żeby mieć zawsze pod ręką dobrą kawę. A dziś postanowiłam przygotować pyszny deser kawowy, taką alternatywę dla filiżanki gorącego napoju. Ten lekki podwójnie kawowy deser powinien Wam zasmakować. Warstwa kremowego budyniu, malinowy mus i puszysta kawowa pianka. Idealny podwieczorek stawający na nogi i dający energię na całe popołudnie. Jeśli tak jak ja lubicie kawę na blogu znajdziecie sporo przepisów : Dalgona Coffee, Tort kawowy Mocha, Tort kawowy z borówkami, Koktajl "Jumpin' Monkey" oraz mój ulubiony Orzeźwiający tort cappuccino z malinami.
Deser podwójnie kawowy z musem malinowym |
Jak przygotować pyszny deser podwójnie kawowy z musem malinowym?
Składniki na budyń kawowy:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
- 1 ½ szklanki mleka kawy
- ½ szklanki mocnej kawy
- 1 łyżka masła
Mus malinowy:
- 500 g malin (lub innych czerwonych owoców np. truskawek)
- 1-2 łyżki miodu
Pianka kawowa:
- 1 szklanka mocnej kawy
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki śmietany 12 %
Do dekoracji:
- Bezy, listki miety, owoce
Deser podwójnie kawowy z musem malinowym |
Przygotować budyń kawowy. Do garnka wlać szklankę mleka, ½ szklanki zaparzonej kawy oraz dodać łyżkę masła – całość zagotować, uważając żeby mleko nie wykipiało. W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy. Kiedy mleko się zagotuje, wlać masę budyniową, całość zagotować intensywnie mieszając tak aby nie powstały grudki. Jeszcze ciepły budyń przelać do pucharków lub ozdobnych szklanek. Ostudzić.
Mus owocowy. Maliny zmiksować, dodając do smaku jedna lub
dwie łyżki miodu. Jeśli chcecie, żeby mus był wyjątkowo aksamitny przelejcie
mus przez sito. Mus przełożyć do pucharków na warstwę budyniową.
Pianka Kawowa: Zaparzyć szklankę mocnej kawy i zalać nią
żelatynę - wymieszać aż się całkowicie rozpuści. Dodać łyżkę brązowego cukru.
Galaretkę odstawić do schłodzenia. Kiedy zacznie lekko tężeć, przelać ją do
miski i zmiksować. Powstanie gęsta piana. Dodać do niej 1- 2 łyżki śmietany i zmiksować. Jeśli piana
będzie zbyt gorzka możecie do niej dodać jeszcze trochę cukru pudru.
Pianę przełożyć do pucharków. Deser schłodzić. Przed
podaniem ozdobić owocami, pokruszonymi bezami i zielonymi listkami mięty.
Smacznego:- )
Deser podwójnie kawowy z musem malinowym |
Deser podwójnie kawowy z musem malinowym |
venosa.pl |
Post powstał przy współpracy z firmą Venosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz