18 września 2012

Aksamitna zupa dyniowa


Aksamitna zupa dyniowa
Uwielbiana przez całą moją rodzinę, pyszna aksamitna zupa dyniowa. Przepis dostałam od koleżanki Ani, która zaserwowała to cudo na babskim spotkaniu. Zupa prosta do wykonania, idealna na jesienne zimne dni i wieczory.

Jak ugotować zupę dyniową?

Składniki:
·       1 kg dojrzałej dyni
·       2 cebule średniej wielkości
·       3 łyżki oleju rzepakowego (lub inny)
·       2 trójkąty serka topionego
·       50 ml śmietany 12%
·       1 kostka rosołowa
·       sól, pieprz, chili

Dodatkowo:
·       pestki dyni
·       suszone chili

Aksamitna zupa dyniowa

Do garnka wlać olej, dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Wszystko lekko osolić i podsmażyć na lekko złoty kolor (nie spalić!). W tym czasie dynię obrać ze skóry, wydrążyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Dynię dodać do garnka z cebulą, dolać ok. pół szklanki wody i dusić do miękkości.

Kiedy dynia będzie już miękka, całość miksujemy blenderem. Dodajemy wodę wg uznania. Zupa powinna mieć konsystencję mocno kremową. Dodajemy kostkę rosołową i ponownie gotujemy zupę. Dodajemy pokrojone serki topione* i śmietanę**, ponownie miksujemy. Zupę dyniową doprawiamy do smaku solą, pieprzem opcjonalnie chili. Rozgrzewające danie gotowe. Podawać posypaną pestkami dyni.

Smacznego!

* w zależności od użytego serka topionego, zupa może mieć wyczuwalną smak papryki, ziół prowansalskich itp.
** w przepisie można pominąć śmietanę, wówczas zupa będzie mniej kaloryczna, lub dodać wg uznania większa jej ilość


Aksamitna zupa dyniowa


4 komentarze:

  1. Smacznie, sprawnie, aromatycznie.... nawet panowie z "długimi zębami" na zupy ochoczo pochłaniali kolejne porcje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wysmienita dzisiaj robilam pierwszy raz pychotka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz:) Bo to moja ulubiona zupa dyniowa:)

      Usuń