Aksamitna zupa dyniowa |
Uwielbiana przez całą moją rodzinę, pyszna aksamitna zupa dyniowa. Przepis dostałam od koleżanki Ani, która zaserwowała to cudo na babskim spotkaniu. Zupa prosta do wykonania, idealna na jesienne zimne dni i wieczory.
Jak ugotować zupę dyniową?
Składniki:
· 1 kg dojrzałej dyni
· 2
cebule średniej wielkości
· 3
łyżki oleju rzepakowego (lub inny)
· 2
trójkąty serka topionego
· 50
ml śmietany 12%
· 1
kostka rosołowa
· sól,
pieprz, chili
Dodatkowo:
· pestki
dyni
Do garnka wlać olej, dodać cebulę
pokrojoną w kostkę. Wszystko lekko osolić i podsmażyć na lekko złoty kolor (nie
spalić!). W tym czasie dynię obrać ze skóry, wydrążyć, usunąć pestki i pokroić
w kostkę. Dynię dodać do garnka z cebulą, dolać ok. pół szklanki wody i dusić
do miękkości.
Kiedy dynia będzie już miękka, całość miksujemy blenderem. Dodajemy wodę wg uznania. Zupa powinna mieć konsystencję mocno kremową. Dodajemy kostkę rosołową i ponownie gotujemy zupę. Dodajemy pokrojone serki topione* i śmietanę**, ponownie miksujemy. Zupę dyniową doprawiamy do smaku solą, pieprzem opcjonalnie chili. Rozgrzewające danie gotowe. Podawać posypaną pestkami dyni.
Smacznego!
* w zależności od użytego serka topionego, zupa może mieć wyczuwalną smak papryki, ziół prowansalskich itp.
** w przepisie można pominąć
śmietanę, wówczas zupa będzie mniej kaloryczna, lub dodać wg uznania większa
jej ilość
Aksamitna zupa dyniowa |
Smacznie, sprawnie, aromatycznie.... nawet panowie z "długimi zębami" na zupy ochoczo pochłaniali kolejne porcje :)
OdpowiedzUsuńwysmienita dzisiaj robilam pierwszy raz pychotka.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz:) Bo to moja ulubiona zupa dyniowa:)
Usuńuwielbiam
OdpowiedzUsuń