27 września 2012

Ciastka lawendowe

Ciastka lawendowe 
Już od dawna miałam ochotę na lawendowe ciasteczka. Ciekawa byłam smaku, a przede wszystkim zapachu takich słodkości. Nie zawiodłam się. Ciastka są delikatne, mocno kruche, niezbyt słodkie, wyczuwalny aromat lawendy nadaje im niepowtarzalny smak. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Na pewno jeszcze zagoszczą na moim stole te kwiatowe motyle. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony domowe-wypieki.pl.

Jak zrobić ciastka lawendowe? 

Składniki:
140 g zimnego masła
 2 łyżki kwiatów lawendy (lub 1 łyżka suszonych kwiatków)
 65 g cukru
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
120 g mąki pszennej
120 g mąki żytniej
3 żółtka
1 filiżanka cukru pudru

Cukier wymieszać z lawendą. Masło utrzeć mikserem ze skórką z cytryny i cukrem z kwiatami na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym żółtku i dokładnie miksować. Do maślanej masy dodać wymieszaną i przesianą mąkę, ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i wykrawać ciasteczka o grubości  około 5 mm. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C na złocisty kolor.


Ciastka lawendowe
Ciastka lawendowe

2 komentarze:

  1. Nigdy nie próbowałam ciasta z lawendą - muszę kiedyś przygotować sobie :)

    OdpowiedzUsuń