1 października 2012

Chrupiące gofry

Chrupiące gofry 
Gofry lubią chyba wszyscy. Dla mnie do smak dzieciństwa i wakacji. Chętnie wracam do tego smaku kiedy tylko mam okazję. Po wielu próbach i błędach powstał przepis na pyszne, lekkie, chrupiące gofry. Idealne z cukrem pudrem, owocami, dżemami, nutellą i oczywiście z bitą śmietaną :-)

Jak zrobić najlepsze chrupiące gofry?

 Składniki:
  • 3 jaja
  • 80 ml oleju
  • 1 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki jogurtu
  • ¼ szklanki wody mineralnej
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
Chrupiące gofry

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Resztę składników zmiksować na jednolitą masę. Dodać połowę piany z białek i delikatnie wymieszać łyżką, dodać drugą porcję piany i jeszcze raz wymieszać. Piec gofry w zależności od mocy gofrownicy od 4 do 7 minut.
Smacznego!

Gofrownica powinna mieć moc przynajmniej 1000 W.
Ciasto na gofry powinno być dość gęste (nie są to naleśniki).
Aby gofry były chrupiące i wyrośnięte nie należy otwierać gofrownicy w czasie pieczenia.

Chrupiące gofry
Chrupiące gofry

6 komentarzy:

  1. Są pyszne, pieczemy je już od dłuższego czasu :) Oto i one http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2014/05/gofry-chrupiace-ii.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie :) A czy możesz zdradzić jakiej gofrownicy używasz. Chyba będę musiała swoją zmienić, bo gofry nigdy nie wychodzą tak chrupiące :(
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bombowy! Jeszcze tak pyszne nigdy mi nie wyszły jak z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń