Ciasteczka kokosowo - sezamowe |
W przedszkolu mojego syna prowadzona jest akcja „Poczytaj mi mamo, poczytaj mi tato”. Rodzice mogą przyjść do przedszkola w czasie poobiedniego odpoczynku i przeczytać dzieciakom kilka opowiadań. Uważam, że to fantastyczny pomysł i warto poświęcić chwilę na wizytę w przedszkolu. Radość dzieci – bezcenna:- ) Dla przedszkolaków przygotowałam małą słodką niespodziankę pyszne ciasteczka kokosowo–sezamowe. Są bardzo smaczne, niezbyt słodkie, chrupiące, lekko ciągnące w środku, delikatnie kokosowe. Najsmaczniejsze z dżemem, w moim wydaniu z truskawkową konfiturą własnej produkcji. Do wypieku ciasteczek nie używa się mąki idealnie więc sprawdzą się w diecie bezglutenowej :- )
Jak zrobić bezglutenowe ciastka kokosowo - sezamowe?
Składniki:
·
1 paczka bezsmakowego kleiku ryżowego (190 g )
·
3 jajka
·
250
g miękkiego masła
·
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
·
pół szklanki cukru
·
cukier waniliowy (16 g )
·
4 czubate łyżki wiórków kokosowych
·
4 czubate łyżki sezamu
Dodatkowo:
dżem do wypełnienia ciastek
Wszystkie składniki połączyć
razem i wyrobić na jednolitą masę.
Z masy formować niewielkie kulki
wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia zachowując odstępy ponieważ ciasta rosną. W każdej kulce zrobić wglębienie
okrągłym końcem drewnianej łyżki.
Piec w temperaturze 180ºC przez
20 - 25 minut na ciemnozłoty kolor*.
Po ostudzeniu wgłębienia napełnić
dżemem (jeśli dżem jest kupny, najpraktyczniejszy jest wyciskany).
Z przepisu wyszły mi 2 blachy
ciastek.
*Ciastka piekłam 20 minut
następne wypełniłam wgłębienia dżemem i włożyłam do piekarnika na kolejnych 5
minut.
Smacznego :)
Źródło przepisu: Moje wypieki
Ciasteczka kokosowo - sezamowe |
Ciasteczka kokosowo - sezamowe |
Ciasteczka kokosowo - sezamowe |
Śliczne ciasteczka a sposób podania super. U mojego smyka w przedszkolu są niedługo zajęcia otwarte dla rodziców chyba zrobię im niespodziankę:)
OdpowiedzUsuńCiastka są pyszne więc na pewno umilą spotkanie:)
OdpowiedzUsuń