Curry z kurczaka |
Curry to rodzaj mięsnego ragoût w aromatycznym pikantnym sosie. Można je przyrządzić z wszystkiego: ryb, owoców morza, mięsa, warzyw. Istotą dania jest oczywiście mieszanka przypraw i ziół, którą można sporządzić samemu lub kupić w postaci pasty lub proszku. W skład curry zazwyczaj wchodzą: kurkuma, imbir, pieprz, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili a także cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, szalotka. Najlepsze curry można znaleźć w sklepach z produktami orientalnymi, trzeba pamiętać, że im lepszą mieszankę przypraw dodamy do naszej potrawy tym będzie ona smaczniejsza. Curry najlepiej przygotować dzień przed podaniem bo wówczas mięso dobrze przesiąknie aromatem przypraw. A ponieważ bardzo lubię potrawy jednogarnkowe takie, które można przygotować dzień wcześniej polecam ten przepis:- )
Curry z kurczaka |
Jak zrobić curry z kurczaka?
Składniki:
· 1,2 - 1,5 udek kurczaka*
· 15 g klarowanego masła lub
olej do smażenia
· 5
– 6 cebul
· ok.
3 cm
korzenia imbiru
· 2
ząbki czosnku
· 2
– 3 łyżeczki curry
· kostka
bulionu drobiowego
· ok.
160 g
koncentratu pomidorowego
· 2
łyżki soku z cytryny
· 2
liście laurowe
· ½
szklanki śmietany**
· chili
Curry z kurczaka |
Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć skórę, oczyścić z tłuszczu. Mięso oddzielić od kości i pokroić na spore kawałki. Cebulę obrać, przeciąć na połówki i pokroić w cienkie półplasterki. Korzeń imbiru obrać i drobno posiekać, wyłuskany czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelnię wlać klarowane masło i lekko rozgrzać (można
użyć oleju, a łyżkę masła dla smaku dodać w czasie duszenia). Dodać cebulę, imbir, czosnek i smażyć na
średnim ogniu często mieszając. Kiedy cebula zrobi się złota wsypać curry,
wymieszać, smażyć jeszcze jakieś 2 minuty. Wrzucić kawałki kurczaka, trzymać na
średnim ogniu aż nabiorą brązowego koloru. Kawałki kurczaka kilka razy
wymieszać żeby obsmażyły się ze wszystkich stron.
Kostkę bulionową rozpuścić w 1 ½ szklanki wody i zalać nim mięso. Dodać koncentrat pomidorowy, sok z
cytryny i liście laurowe. Patelnię przykryć dopasowaną pokrywką i dusić na minimalnym
ogniu ok. 50 minut. Sos zaciągnąć śmietaną i jeśli to konieczne doprawić do
smaku solą i chili.
Podawać z ryżem długoziarnistym ugotowanym na sypko.
Smacznego:- )
* wedle upodobania można użyć całego kurczaka lub piersi kurkaka
** dla obniżenia kaloryczności curry zamiast śmietany do
zaciągnięcia sosu można użyć jogurtu
lub mleka skondensowanego
Curry z kurczaka |
Curry z kurczaka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz