19 października 2012

Krem dyniowy z imbirem

Kolejna zupa dyniowa w tym sezonie, zupełnie inna od po przedniej. Lekko kwaskowatego smaku nadaje jej dodatek soku pomarańczowego i wina. Krem z wyczuwalnym aromatem imbiru i gałki muszkatołowej.

Jak zrobić zupę dyniową z imbirem? 

Składniki:
·       500 g miąższu dyni
·       100g ziemniaków
·       1 cebula
·       1 ząbek czosnku
·       1 łyżeczka startego imbiru
·       100 ml białego wina
·       300 ml soku pomarańczowego
·       100 ml śmietany
·       sól, pieprz
·       gałka muszkatołowa

Dynię oraz ziemniaki  orać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać dynię, ziemniaki, imbir i chwilę dusić.

Do warzyw dodać bulion, sok pomarańczowy i wino. Gotować 30 minut na małym ogniu. Zmiksować. Wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać  z kleksem śmietany, pestkami dyni i kolendrą.

Smacznego:- )



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz