Kolejna zupa dyniowa w tym sezonie, zupełnie inna od po przedniej. Lekko kwaskowatego smaku nadaje jej dodatek soku pomarańczowego i wina. Krem z wyczuwalnym aromatem imbiru i gałki muszkatołowej.
Jak zrobić zupę dyniową z imbirem?
Składniki:
· 500 g miąższu dyni
· 100g
ziemniaków
· 1
cebula
· 1
ząbek czosnku
· 1
łyżeczka startego imbiru
· 100
ml białego wina
· 300
ml soku pomarańczowego
· 100
ml śmietany
· sól,
pieprz
· gałka
muszkatołowa
Dynię oraz ziemniaki
orać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać i
zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać dynię, ziemniaki, imbir i chwilę dusić.
Do warzyw dodać bulion, sok pomarańczowy i wino. Gotować 30
minut na małym ogniu. Zmiksować. Wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą,
pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać z
kleksem śmietany, pestkami dyni i kolendrą.
Smacznego:- )
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz