28 czerwca 2013

Rosół domowy

Rosół domowy

Ugotowanie rosołu wydaje się takie proste. Wystarczy wrzucić do garnka mięso, jarzyny dolać trochę wody, pogotować i danie gotowe. A jednak, żeby powstał pyszny domowy bulion potrzeba czegoś więcej, potrzebna jest jakaś magia, spokój i czas… Rosół zawsze będzie kojarzył mi się z rodzinnym domem, specjalnie gotowany podczas choroby, z troską podawany przez rodziców jako panaceum na całe zło. Ciągle próbuję ugotować rosół taki jaki przyrządza mój tata,  wciąż jednak czegoś w nim brakuje, pewnie szeptam nie te zaklęcia:- )

Jak ugotować domowy rosół?

Składniki:
·       1 – 1 ½ kg mieszanego mięsa (kura, indyk, wołowina lub cielęcina)
·       szczypta kminku
·       4 ziarna ziela angielskiego
·       10 ziaren czarnego pieprzu
·       2 cm kawałek imbiru
·       1 liść laurowy
·       2 suszone grzybki
·       sól
·       1 cebula opieczona nad ogniem
·       1 por
·       2 marchewki
·       kawałek selera
·       kawałek włoskiej kapusty
·       1 pietruszka
·       3 ząbki czosnku
·       3 gałązki natki pietruszki
·       1 gałązka (lub 1 łyżeczka suszonego) lubczyku

Mięso starannie umyć, osuszyć natrzeć solą. Duży garnek napełnić zimna wodą(ok. 4 l), włożyć mięso i gotować na małym ogniu. Kiedy pojawią się szumowiny usunąć je. Dodać do wywaru przyprawy (kminek, ziele angielskie, pieprz, imbir, liść laurowy, suszone grzyby), gotować 1 -1 ½ godziny. Kiedy mięso zacznie mięknąć dodać resztę warzyw i gotować do ich miękkości. Jeśli to konieczne rosół doprawić solą.
Rosół podawać z makaronem, posypany natką pietruszki.

Smacznego:- )

Rosół domowy

Rosół domowy

Rosół domowy


4 komentarze:

  1. Domowy rosół jest najlepszy! Narobiłaś mi smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy domowy rosół, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowy rosołek, a jak do tego są jeszcze domowe kluseczki to jest po prostu pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. domowy rosołek, jak u mamy :)

    OdpowiedzUsuń