Rosół domowy |
Ugotowanie rosołu wydaje się takie proste. Wystarczy wrzucić do garnka mięso, jarzyny dolać trochę wody, pogotować i danie gotowe. A jednak, żeby powstał pyszny domowy bulion potrzeba czegoś więcej, potrzebna jest jakaś magia, spokój i czas… Rosół zawsze będzie kojarzył mi się z rodzinnym domem, specjalnie gotowany podczas choroby, z troską podawany przez rodziców jako panaceum na całe zło. Ciągle próbuję ugotować rosół taki jaki przyrządza mój tata, wciąż jednak czegoś w nim brakuje, pewnie szeptam nie te zaklęcia:- )
Jak ugotować domowy rosół?
Składniki:
· 1
– 1 ½ kg mieszanego mięsa (kura, indyk, wołowina lub cielęcina)
· szczypta
kminku
· 4
ziarna ziela angielskiego
· 10
ziaren czarnego pieprzu
· 2 cm kawałek imbiru
· 1
liść laurowy
· 2
suszone grzybki
· sól
· 1
cebula opieczona nad ogniem
· 1
por
· 2
marchewki
· kawałek
selera
· kawałek
włoskiej kapusty
· 1
pietruszka
· 3
ząbki czosnku
· 3
gałązki natki pietruszki
· 1
gałązka (lub 1 łyżeczka suszonego) lubczyku
Mięso starannie umyć, osuszyć
natrzeć solą. Duży garnek napełnić zimna wodą(ok. 4 l ), włożyć mięso i gotować na
małym ogniu. Kiedy pojawią się szumowiny usunąć je. Dodać do wywaru przyprawy
(kminek, ziele angielskie, pieprz, imbir, liść laurowy, suszone grzyby),
gotować 1 -1 ½ godziny. Kiedy mięso zacznie mięknąć dodać resztę warzyw i
gotować do ich miękkości. Jeśli to konieczne rosół doprawić solą.
Rosół podawać z makaronem,
posypany natką pietruszki.
Smacznego:- )
Rosół domowy |
Rosół domowy |
Rosół domowy |
Domowy rosół jest najlepszy! Narobiłaś mi smaka ;)
OdpowiedzUsuńNajlepszy domowy rosół, pychotka :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy rosołek, a jak do tego są jeszcze domowe kluseczki to jest po prostu pysznie
OdpowiedzUsuńdomowy rosołek, jak u mamy :)
OdpowiedzUsuń