Racuchy orkiszowe z jagodami |
Nie wiem czy też tak macie, ale kiedy widzę jagody, gdzieś w tyle głowy od razu zaczynają rozbrzmiewać słowa piosenki z dzieciństwa „ A nasze czarne serca, czarne serca, biją nam radośnie bum tarara bum…”:- ) Sezon jagodowy zaczynamy od delikatnych racuchów z mąki orkiszowej. Dodatek skórki cytrynowej nadaje im miłego aromatu. Jeśli lubicie racuchy koniecznie spróbujcie tych z jagodami:- )
Składniki:
· 3
jaja
· 1
½ szklanki mąki orkiszowej typ 700
· 200 g gęstej kwaśnej śmietany
18%
· 2
łyżeczki proszku do pieczenia
· 1
– 2 łyżki cukru trzcinowego
· starta
skórka z ½ cytryny
· szczypta
soli
· 1
szklanka jagód
Dodatkowo:
· olej
do smażenia racuchów
Jagody umyć, osuszyć. Białka ubić na sztywna pianę z
szczyptą soli. Resztę składników wymieszać mikserem, delikatnie dodać pianę z
białek i jagody. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.
Podawać z miodem, cukrem pudrem, kwaśna śmietaną, jogurtem
lub bitą śmietaną:- )
Smacznego:- )
Racuchy orkiszowe z jagodami |
Racuchy orkiszowe z jagodami |
Racuchy orkiszowe z jagodami |
Racuchy uwielbiam,piosenkę o jagódkach też pamiętam,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń